Useampaankin kertaan revontulet ovat ilmestyneet "häiritsemään" havainnointia.Talvi on tyypillisintä tähtiretkiaikaa Suomessa

Polluxin tähtiretket

Polluxin perinteisintä toimintaa ovat tähtiretket, joilla lähdetään katselemaan tähtitaivaan ihmeitä pois pääkaupunkiseudun valosaasteesta pimeämpien taivaiden alle, yleensä Porkkalanniemen suuntaan. Alkuillasta auringon laskun tienoilla kokoonnutaan Otaniemessä ja suunnataan autokyydillä pimeämmille alueille. Takaisin tullaan olosuhteista ja retkeilijöistä riippuen noin puoliltaöin tai myöhemmin yöllä.

Tähtiretkiä järjestetään noin kuukauden välein silloin, kun kuu on poissa valaisemasta yötaivasta. Tämä ei välttämättä tarkoita uudenkuun aikaa, sillä jo viikkoa ennen, viimeisen neljänneksen aikaan kuu nousee vasta niin myöhään aamuyöllä, ettei se ehdi haitata havaintoja. Kuuta itsessään ei kannata lähteä katselemaan maalle asti, sillä sitä voi havaita hyvin myös Otaniemestä.

Tähtiretkillä taivas pääsee täysiin oikeuksiinsa, ja jo paljain silmin voi ihailla sen todellista kauneutta. Kiikarit vain parantavat näkymää ja kaukoputkilla voi usein nähdä (mikäli planeetta on taivaalla) esimerkiksi Saturnuksen renkaat, Jupiterin kaasuvöitä ja sen kuut sekä ajoittain yksityiskohtia Marsin pinnalta. Toisinaan näkyvissä on myös komeettoja. Aurinkokuntamme ulkopuolella olevia ns. syvän taivaan kohteita — tähtisumuja, tähtijoukkoja ja kokonaan oman linnunratamme ulkopuolella olevia galakseja — on lukemattomia. Vaikka kaukoputken näkymä kalpeneekin valokuvien rinnalla, on syvän taivaan kohteissa paljon mielenkiintoista nähtävää.

Halukkaat retkeilijät ilmoittavat itselleen sopivat päivät maanantaista lauantaihin, ja kun selkeänä iltana on halukkaita lähtijöitä ja tarpeeksi autoja, retkelle lähdetään. Joinain viikkoina saatetaan lähteä retkelle kahdestikin. Pollux korvaa mukaan lähteville kuskeille bensakulut. Jos siis omistat tai voit saada käyttöösi auton, tule ihmeessä mukaan.

Pollux hankki vuonna 2003 Helios Skyliner 200 -peilikaukoputken tähtiretkillä havainnointia varten. 200-millisen peilinsä ansiosta sillä näkee himmeämpiä kohteita ja sen erotuskyky on parempi kuin pienemmillä 7-15 cm harrastajaputkilla. Kaukoputkessa on myös kameran kiinnitteämisen mahdollistava T-kierre, ja jotkut ovat testanneet retkillä myös kohteiden kuvaamista. Myös omia kiikareita tai kaukoputkia voi ja kannattaa ottaa mukaan retkelle. Jos olet vaikkapa juuri hankkinut itsellesi kaukoputken, saat varmasti asiantuntevaa opastusta sen käyttöön tähtiretkellä.

Tulevat tähtiretket näet tapahtumakalenterista.
Tervetuloa mukaan!