ohjeita tarttis

Laukaisualustat ja sähkösytytinlaitteet. Raketin laukaisu on yksinkertaista mutta toisinaan tavattoman hankalaa...
tuntematon herhiläinen

ohjeita tarttis

Post by tuntematon herhiläinen »

ajatelin tässä rakentaa laukaisi laitteen salkkuun mutta mistä saan lyijyakun, johtoa, liitimiä, muovia (plexi muttei läpinäkyvää), hauenleukoja ja muuta halvimmalla mahdollisella tavalla.
Vostok
Posts: 16
Joined: 01 July 2007 03:42:06

Post by Vostok »

Biltemasta.
tommi
Posts: 279
Joined: 19 February 2003 08:49:25
Nimi: Tommi
Location: Tampere
Contact:

Post by tommi »

-tai mistä tahansa muustakin vastaavasta autotarvikekaupasta löytyy yleensä sopivia akkuja, niille latureita ym. tarvittavaa rompetta.

Akuksi oman kokemukseni mukaan kannattaa ostaa ainakin sieltä biltemasta sellainen parempi lyijyhyytelöakku. Mallia "bilteman halvin" ollut hyytelöakkuni hyytyi lopullisesti jo parissa vuodessa vaikka sille tuli käyttötunteja aika minimaalisesti.

Onnea rakenteluun!
K-moottorit K-kauppoihin!
User avatar
sampo
Site Admin
Posts: 441
Joined: 20 January 2003 12:31:32
Nimi: Sampo Niskanen
Location: Espoo
Contact:

Post by sampo »

Ja tarkennetaan tosiaan että taikasana on lyijyhyytelöakku. Autojen käynnistyksessä käytettävät lyijyakut ovat asia erikseen ja huomattavasti sotkuisempia, eikä niitä kannata käyttää ellei oikeasti tiedä mitä haluaa.
I doubt, therefore I may be.
Guest

Re: ohjeita tarttis

Post by Guest »

1YRTX
tuntematon herhiläinen wrote:ajatelin tässä rakentaa laukaisi laitteen salkkuun mutta mistä saan lyijyakun, johtoa, liitimiä, muovia (plexi muttei läpinäkyvää), hauenleukoja ja muuta halvimmalla mahdollisella tavalla.

.Yksi mahdollinen vastaus esitettyyn kysymykseen. Jos lähetyslaitteet ovat kunnossa, niin raketin laukaisuun ei tarvita muuta kuin varmatoiminen sytytin. Minä olen erään kaverin kanssa kokeillut ja ampunut ilmaan omatekoisia raketteja ja me olemme kokeissa kayttäneet omatekoisia sytyttimiä. Ne ovat pienikokoisia sähkövirralla toimivia sytyttimiä ja erittäin toimintavarmoja. Sähkölähteeksi kelpaa vaikka pari 4,5 V:n taskulampun paristoa, joiden säilytykseen ei tarvitse mitään salkkua- Ne mahtuvat vaikkapa takin taskuun. Paristojen lisäksi tarvitaan vain tarpeeksi pitkä sähköjohto, joka sitten yhdistetään sytyttimen johtoihin. Itse sytytin sitten sijoitetaan raketin palotilan yläpäähän. Tämäntyyppinen sytytin käy hyvin raketeille, joissa ajoaine on kiinteä mutta myös hybridi- ja nestemäisyen ajoaineiden sytyttämiseksi. Kyseessä on ns. pyrotekninen sytytin.

Näitä sytyttimiä saa ottamalla yhteyttä meihin ja meidät saa käsiinsä vaikka puhelimitse soittamalla sille henkilölle, joka on rakennellut nesterakettia. Yhteystiedot saa Avaruusluotain-lehden toimituksesta. J.H.
Make_L
Posts: 300
Joined: 19 October 2006 21:28:45
Location: Espoo

Re: ohjeita tarttis

Post by Make_L »

Kyllä tietysti näinkin. Meidän seuramme (=SATS) käytäntö on ollut seurata usalaisten järjestöjen laatimia turvaohjeita ja alla suora sitaatti NAR:n (National Association of Rocketry) ohjeistuksesta. Idea on välttää vahingossa tapahtuva laukaisu niin, että laukaisulaitteessa on kaksi sarjaan kytkettyä, palautuvaa kytkintä:
"3. Ignition System. I will launch my rockets with an electrical launch system and electrical motor igniters. My launch system will have a safety interlock in series with the launch switch, and will use a launch switch that returns to the "off" position when released".
-Monet rakentavat laitteensa niin, että ensimmäisestä kytkimestä menee (pakostakin suht. suuriohmisen) sarjavastuksen ja LEDin kautta virta sytyttimelle, jolloin voi samalla nähdä, että virtapiiri on varmasti kunnossa. Tällöin testivirta on niin pieni, ettei se aiheuta sytytystä, mikä tapahtuu vasta toisen kytkimen kautta suoraan tulevalla akku- tai paristojännitteellä.
Vaikka kieltämättä on yhtä turvallista jos käyttää 4,5 V:n paristoa, kahta kättä myös sen avulla tapahtuva laukaisu vaatii ! :)

Hybridiraketin sytyttimenä sitävastoin varmatoiminen pyrotekninen sytytin olisi kovin hyvä; perinteen voimasta olemme käyttäneet n. 7KV:n valokaarta (mikä vaatii oman laitteensa tietysti) yhdessä samanaikaisen happitäytön kanssa. Kaupallinen täyttöputki, koaksiaaliputki, on sekin rakennettu tällaista ajatellen. Jossain netissä näin käytettävän hehkutussytytintä. Tältä osin kiitos hyvästä, kokeilun arvoisesta ideasta. Testaan sitä kertaalleen ammutulla polttoainepatruunalla heti kun voin!
Post Reply