Laukaisulaitteen virtapiirikaavio

Laukaisualustat ja sähkösytytinlaitteet. Raketin laukaisu on yksinkertaista mutta toisinaan tavattoman hankalaa...
aapo
Posts: 146
Joined: 21 January 2003 20:26:20
Location: Kerava
Contact:

Laukaisulaitteen virtapiirikaavio

Post by aapo »

Seppo Nyrkkö on tehnyt seuraavan laukaisulaitteen virtapiirikaavion:

ImageLedin kannattaa olla kirkasvaloledi, jotta näkyy selvästi auringonpaisteessa.Vastuksen suuruus voi olla esim. 1000 ohmia.Kytkimiksi kelpaavat mitkä tahansa itsepalautuvat. Esim. Biltemasta saa vipukytkimiä.Laukaisulaitteen kuva löytyy osoitteesta:http://www.hut.fi/~anyrkko/raketit/launchbox/
User avatar
sampo
Site Admin
Posts: 441
Joined: 20 January 2003 12:31:32
Nimi: Sampo Niskanen
Location: Espoo
Contact:

Post by sampo »

Tästä oli jokin aika sitten keskustelua Polluxin rakettilistalla. Antti J. Niskanen ehdotti seuraavanlaista piiriä, jota voi soveltaen käyttää omissa suunnitelmissa: http://www.hut.fi/~aniskane/lauk3.jpg. Tuo siis sisältää sisäänrakennettuna akun laturin.

Lisähuomiona mahdollisen avainkytkimen voisi laittaa ennemmin sarjaan laukaisuvipujen kanssa, niin että voi pyytää tumpelompaakin käyttäjää testaamaan yhteyden, ilman että on vaaraa että hän laukaisisi rakettia.
I doubt, therefore I may be.
uuki
Posts: 16
Joined: 24 March 2003 15:12:27
Location: Espoo, Maapallo
Contact:

Post by uuki »

sampo wrote:Antti J. Niskanen ehdotti seuraavanlaista piiriä, jota voi soveltaen käyttää omissa suunnitelmissa: http://www.hut.fi/~aniskane/lauk3.jpg.
Vähän täsmennyksiä:

"LM317-härpäke" on virtarajoitettu 12 voltin vakiojännitelaturi, tarkoitettu nimenomaan lyijyhyytelön lataamiseen. Sen skemat löytyy LM317-lutikan datalehdistä (http://www.national.com/ds.cgi/LM/LM117.pdf). Sitä edeltävä diodi ("Huom!") estää akusta 317:n kautta takaisin päin kulkevan virran pitämästä relettä päällä sen jälkeen kun virtalähde ("Lataus Vin") on irroitettu. Rele on sitä varten, ettei 317-latauspiiri tyhjennä akkua, kun virtalähde on irroitettu (piiri sisältää mm. vastuksen suoraan akun +V:stä maihin). "Lataus Vin" on oltava vähintään kolmisen volttia enemmän kuin akun napajännite täynnä, eli joku 17V riittää. LM317 on syytä kiinnittää jäähdytyssiiliin, varsinkin jos "Lataus Vin" on paljonkin isompi.

Transistorin merkitys on, että sähköinen kontakti sytyttimeen voidaan testata mahdollisimman pienellä virralla (tässä 12 V / 100 kohm = 120 uA) vaikka superkirkkaaseen lediin haluaisi näkyvyyden vuoksi isommankin virran (tässä noin 10 mA, tyypillinen max 20 mA). Melkeinpä minkä hyvänsä NPN-transistorin pitäisi toimia.

Minä EN OLE TESTANNUT tätä kytkentää (vielä), joten omankin järjen käyttö on täysin sallittua, ja kaikki on tietysti omalla vastuulla...
Q=9
tommi
Posts: 279
Joined: 19 February 2003 08:49:25
Nimi: Tommi
Location: Tampere
Contact:

Post by tommi »

Aapo kirjoitteli tuossa aiemmin että laukaisulaitteessa kannattaa käyttää superkirkasta (ultrabright) lediä. Tähän vielä lisäboonuksena sellainen jippo että kirkkaan (läpinäkyvä) ledin muovikuori kannattaa hioa hienolla hiekkapaperilla mataksi, jolloin näkyvyys on loistava joka suunnasta.
K-moottorit K-kauppoihin!
Post Reply