Raketti-ilmiö 21.12.2005

Muut kiinnostavat aiheet, jotka eivät suoraan liity pienoismalliraketteihin
Aridif
Posts: 1
Joined: 21 November 2005 14:57:29
Location: Tampere
Contact:

Raketti-ilmiö 21.12.2005

Post by Aridif »

Veli venäläinen on nyt saanut öljyrahaa, millä mällätä ja kokeili uutta ballistista ohjustaan ke 21.12. klo 7.20 laukaistuna Typhoon-luokan sukellusveneestä (tämä käytössä oleva on lajinsa viimeinen, muut Typhoonit poistettiin käytöstä kun niiden ohjukset vanhenivat, uusi sukellusvenemalli valmistuu lähivuosina) Vienanmereltä, veden alta. Raketti-ilmiöt näkyi hienosti Suomen taivaalla ja jätti jälkeensä varsinkin Pohjois-Suomesta havaitun pilven. Aika upean näköinen oli jostain Rovaniemen seudulta.

Edellinen suurempaa havaintomäärää aiheuttanut raketti-ilmiö oli vuonna 2002. Nyt varmaan tulevaisuudessa niitä on enemmänkin.

Bulava-ohjus on kolmivaiheinen kiinteätä polttoainetta käyttävä monikärkiohjus, joka on kehitetty tekemään USAn ohjuskilpi turhaksi, tässä on perinteisen Mirvin erotuksena vähemmän kärkiä, jonkun lähteen mukaan kuusi, mutta ne on suojattu laseria, EMP:tä ja yli 500 metrin päässä tapahtuvaa ydinräjähdystä vastaan. Lisäksi nämä kärjet vielä hakeutuvat erikseen omiin maaleihinsa ja tekevät loppuvaiheessa erittäin nopeita väistöliikkeitä. Tämän Bulava-ohjuksen toisen koelaukaisun maalipiste oli Kamsatkan niemimaalla ja venäläisen tiedotuksen mukaan osui hyvin.

Kuvia laukaisusta löytyy Ursan Tekokuut ja raketti-ilmiöt -jaoston sivuilta:
http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/tekokuut/bulava.html

Jos jollakulla on havaintoja itse laukaisusta eikä ainoastaan pilvestä, niin olisivat kovin tervetulleita jaostolle.
Kaikkihan me kuljemme loassa, mutta toiset meistä katsovat tähtiin! - Oscar Wilde