Tuli tuossa yhtenä aamuna mieleen että voisiko tälläinen laivoissa käytetty rakenne..
..toimia myös raketeissa tai muissa lentolaitteissa ohjailuun. Ja pienen googeloinnin jälkeen tietenkin löytyi joidenkin saudiarabialaisten tyyppien tutkimus aiheesta: http://pdf.aiaa.org/jaPreview/JA/2000/PVJAIMP2673.pdf
Sen perusteella rakenteella on selkeä vaikutus siipiprofiilin sakkausominaisuuksiin ym. Ja on tuota kai muut jo tutkineet aiemminkin, mutta olis tuollaista silti hauska kokeilla tuulitunnelissa.
-perhana kun olis päässy "keksimään" ton ensimmäisenä!
Ymmärsinkö oikein, että tuo on lähinnä siiveke, joka on nivelletty etureunastaan?
Iso-Haisuun meillä on tulossa vastaavalla tavalla kääntyvät siivekkeet, mutta ne on nivelletty neljäsosan kohdalta kärjestä katsoen. Koska aerodynaaminen voima kohdistuu alisoonisella alueella pituussuunnassa siivekkeen neljäsosan kohdalle (ks. esim. Barrowmanin laskelmat) niin tällöin aerodynaamiset voimat eivät periaatteessa tuota lainkaan kiertovoimaa nivelakselin ympäri. Tällöin vaikka korjausvoimat rakettiin ovat aivan saman niin ne eivät tuota yhtä kovia vääntömomenttia servolle, joka siivekettä kääntää.
Lähestyttäessä ja ylittäessä äänennopeuden voiman kohdistuspiste siirtyy taaksepäin, lopulta siivekkeen puoliväliin. Käytännössä mekin laitoimme nivelen himpun verran neljäsosan eteen, jotta siivekkeen nivellys ei ole juuri labiililla kohdalla.
Tarkemmin pohdittuani kuvaa ilmeisesti ideana onkin, että siivekkeen etureuna pyörii vinhaa vauhtia ympäri, ja "työntää" osan ilmasta siivekkeen toiselle puolelle? Tämä ilmeisesti tuottaa jonkintasoisen paine-eron, mitä käytetään ohjaamiseen.
Veden viskositeetin huomioiden voin uskoakin tuon toimivan, mutta ilmassa vähän ihmetyttää mahtaisiko tuollainen riittää. Ihan mielenkiintoinen idea testattavaski kuitenkin.