Lennätys 30.9.2012

Tarinoita rakettimalleista, leireistä, moottoreista ja kaikesta muusta mahdollisesta. Kokemuksia (normaalien) ihmisten ja virkavallan suhtautumisesta olisi kiva kuulla.
tt
Site Admin
Posts: 703
Joined: 20 January 2003 16:09:08
Nimi: Timo Toivanen
Location: Espoo

Lennätys 30.9.2012

Post by tt »

Tämä lennätyskerta näytti sääennusteiden mukaan tuhoon tuomitulta, mutta aamulla tutkakuva ei enää näyttänytkään niin lohduttomalta, joten päätin todeta sähköpostilistalle "Go" ja mennä kokeilemaan onneani. Vettä ei satanut ja aurinkokin pääsi välillä paistamaan. Paikalla oli lopulta vain kolme henkilöä ja vain yksi raketti lensi, mutta lento oli sitäkin mielenkiintoisempi.
Raketti oli vuoden takaiselta Ruotsin vierailulta hommattu 2-vaiheinen DynaStar:in Rip-Roar. Olin edellisellä lennätyskerralla testannut raketin toimivaksi erilaisilla moottorikonfiguraatioilla, joten nyt oli aika pistää se töihin eli kuljettamaan hyötykuormaa. Moottoreiksi laitoin D12-0 + D7-3 yhdistelmän joilla raketti nousee koostaan huolimatta kohtuullisen korkealle. Hyötykuormaksi oli tyrkyllä kamera ja vielä testaamaton kiinalainen korkeusmittari. Raketissa ei ole valmiina erillistä hyötykuormaosastoa, joten teippasin molemmat brutaalisti raketin kylkeen ulkopuolelle. Kameran kannalta paikka on erinomainen, mutta epäsymmetristä ilmanvastusta tulee melkoisesti.
Kamerana käytin "808" nimellä tunnetun avaimenperäkameran uudehkoa #16 versiota, joka tallentaa HD-kuvaa 720p-resoluutiolla. Tämän kameran eri versioita on käytetty menestyksekkäästi lennokeissa ja Iso-Haisu raketissa ja se ottaa kokoonsa ja hintaansa nähden ällistyttävän hienoa videota.
Korkeusmittari oli kiinalainen "HK-A" nimellä kulkeva erittäin pienikokoinen ilmanpaineeseen perustuva tallennin. Se on suunniteltu käytettäväksi lennokeissa ja nopeimmillaan se tallentaa korkeuden 8 kertaa sekunnissa, mikä on vähän turhan hidasta rakettiin. Virtalähteenä toimii avaimenperäledin kotelo kahdella litium-paristolla. Mittari oli raketin rungon ja rungon suuntaisen teippisuikaleen välissä. Suikaleen reunat eivät olleet kiinni rungossa, joten mittari sai ilmaa, mutta patopaine ei häirinnyt mittausta. Kirjoittelen enemmän tarinaa mittarista hyötykuormat-osioon joskus myöhemmin.
Maassa raketin vieressä oli GoPro sekä Canon S100 -pokkari kuvaamassa hidastusta lähdöstä.
Raketti lähti ensimmäisellä yrityksellä ja kaartoi noustessaan jonkin verran vastatuuleen. Laskuvarjo oli tuuleen nähden aivan liian iso, joten raketti ajelehti kauas myötätuuleen. Kulmakorven yksi vika on siinä, että mäen laelta ei näe paikkaa johon kauemmas päätynyt raketti lopulta laskeutuu joten sitä on etsittävä pelkästään suuntiman ja arvioidun etäisyyden perusteella. Näin kävi nytkin eikä raketti ottanut löytyäkseen arvioidulta alueelta rinteestä. Epätoivo alkoi iskeä ja meinasin jo lähteä hakemaan kotoa radio-ohjattavaa helikopteria etsintäkoneeksi. Raketti kuitenkin löytyi metsästä, paljon kauempaa kuin mihin sen oli silmämääräisesti arvioitu laskeutuneen. Raketti laskeutui sienien sekaan joten löytäjä sai palkinnoksi laskuvarjollisen suppilovahveroita.
Rakettia etsittäessä nähtiin 2 kyytä ja sateen jäljiltä märässä ja liukkaassa heinikossa rämpiminen alkaa olla aika hapanta hommaa. Radiomajakka tai edes summeri alkaa kuulostaa erittäin hyvältä idealta.
Lopputulos oli kuitenkin vaivan arvoinen: http://youtu.be/08vl8E1CtqM

Raketti: http://www.rocketreviews.com/rip-roar---dynastar.html
Kamera: http://www.chucklohr.com/808/C16/index.html
Korkeusmittari: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=22630
“Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”
- James A. Michener