Paperi raketti omatekoisella ruutimoottorilla.

Muiden kuin pienoismallirakettien rakentelusuunnitelmat.
Lakia tai muita määräyksiä ei sitten rikota, jookos?
Matti.V
Posts: 1
Joined: 07 December 2009 12:32:27
Nimi: Matti

Paperi raketti omatekoisella ruutimoottorilla.

Post by Matti.V »

Moi.

Tarkoituksena olisi rakentaa täysin kokonaan paperista täydellinen uudenvuoden raketti. Kuullostaako hullulta? Paperista? :)
No, uusi olen foorumilla ja naurakaa pihalle jos haluatte..

Eli suunnitteilla olis uutenavuoteja lennättää semmonen paperi raketti, joka toivottavasti ainakin tulisi lentämään pitkälle taivaalle ja olevan hiukan näyttäväkin.
Lennätys olisi suunniteltu suljetulla parkkipaikalla, että kellekkään ei toivottavasti mitään sattuisi ja siksi juurikin paperista on raketti tehty, kun se/sen jämät putoo alas niin ei mikään paikka hajoa.(auton tuulilasit yms. Jos siis sattuu raketti katoamaan lennätys tieltä muuallekkin päin.)

Tästä ei siis ole tarkoitus tehdä mitään isoa ja painavaa, sanottaisiinko raketin pituus 15cm..

Rakettiin siis rakennettaisiin tavallinen moottori putkilo paperista liimaamalla, raketin päähän myös paperista kartio jollonka saadaan oikeen raketin näköinenkin siitä.

Tässä projekti suunnittelussa on tullut ainakin yksi este ja se on raketin polttoaine.
Lukenut olen monia juttuja, kun sekoitetaan sitä sun tätä niin saadaan jotain polttoainetta, osaako joku sanoa onko joku todella helppo tekoinen hyvä polttoaine seos keksitty?
Ensisijaisesti raketti on suunniteltu lennättää ilmaan niillä ruudeilla mitä saa uudenvuoden raketeista, testattu on monesti kuinka hyvin se ruuti jauhe palaa kun sen pistää yksinään sytkärillä palamaan ja eihän siitä tarvi väsätä kuin paperi putkilo, joka on täynnä ruutia? Näyttävyys taas saataisiin tähän suihkumoottoriin lisättäessä ruudin väliin tavallisesta raketista jonku näköstä väriä tuottavaa ruutia, sillonhan siitä tulis hieno kun lentää korkealle ja eri väristä suihkua tulis kokoajan.
Tietääkö joku sanoa, että pysyykö tuo kaupan rakettien ruuti kasassa jos se painetaan lujasti kasaan kun moottoria väsätään rakettiin.. Tarkoitan lähinnä kun tulee putkilo, niin pitääkö se ruuti sekoittaa jollain aineella, että saataisiin kunnon kiinteää massaa joka kovettuu sinne putkiloon eikä ole vain semmosta jauhoa?
Eihän siitä mitään iloa ole jos se kaupan raketin ruudista valmistettu moottori sytyttäessä suihkuttaa ruudit ulos ja jää maahan. :D

Voihan olla, että kun paperista on raketti tehty niin, siitä ei jää mitään jäljelle kun tippuu maahan? Tosiaan jos jollakin jotain ideoita niin niitä otettaisiin vastaan.
Vostok
Posts: 16
Joined: 01 July 2007 03:42:06

Re: Paperi raketti omatekoisella ruutimoottorilla.

Post by Vostok »

Matti.V wrote: Ensisijaisesti raketti on suunniteltu lennättää ilmaan niillä ruudeilla mitä saa uudenvuoden raketeista, testattu on monesti kuinka hyvin se ruuti jauhe palaa kun sen pistää yksinään sytkärillä palamaan ja eihän siitä tarvi väsätä kuin paperi putkilo, joka on täynnä ruutia?
Silloin se possahtaa/räjähtää/palaa maassa, vailla työntövoimaa.
Matti.V wrote:Tietääkö joku sanoa, että pysyykö tuo kaupan rakettien ruuti kasassa jos se painetaan lujasti kasaan kun moottoria väsätään rakettiin..
Ei. Ties vaikka räjähtää silmille samalla.
Matti.V wrote: Tarkoitan lähinnä kun tulee putkilo, niin pitääkö se ruuti sekoittaa jollain aineella, että saataisiin kunnon kiinteää massaa joka kovettuu sinne putkiloon eikä ole vain semmosta jauhoa?
Pitää. Se on kuitenkin räjähdysaineen valmistamista ja on laitonta ilman erityistä lupaa.
tt
Site Admin
Posts: 703
Joined: 20 January 2003 16:09:08
Nimi: Timo Toivanen
Location: Espoo

Re: Paperi raketti omatekoisella ruutimoottorilla.

Post by tt »

Noh, tuotanoin...
Tylsänä ihmisenä aloitan sanomalla, että ilotulitteiden muuntelu ja omien ruutikäyttöisten rakettimoottoreiden väsääminen on kiellettyä ilman asianmukaisia lupia ja koulutusta.

Toisekseen kiellolle on ihan hyvä syy, eli homma on oikeasti vaarallista jos ei tiedä tarkalleen mitä tekee.

Kolmanneksi toimivan ruutirakettimoottorin teko ei ole niin helppoa kuin luulisi. Moottorin toiminta perustuu siihen, että ruutiin on sotkettu juuri sopiva määrä hidastetta. Tällöin palotapahtuma kehittää moottorin sisään riittävän korkean paineen työntövoiman synnyttämiseksi kuitenkin niin, ettei koko laitos räjähdä hallitsemattomasti. Ilotulitteissa olevaan ruutiin on käyttötarkoituksesta riippuen seostettu mukaan ties mitä hidasteita ja efektiaineita jolloin sen palonopeus voi olla mitä tahansa. Jos tätä massaa survoo sellaisenaan moottorirunkoon niin tuloksena on suurella todennäköisyydellä joko räjähdys tai pelkkä kipinäsuihku.
Oikean seostuksen lisäksi ajoaineena käytettävän ruudin pitää olla kiinteässä muodossa, jotta palorintama etenee hallitusti. Tämän takia tehdastekoisten moottorien ajoaine on valettu moottorin sisään. Jauhemaisen ajoaineen palorintama karkaa ja seurauksena on räjähdys.

Notta sellaista. Sinäänsä paperi on ihan hyvä materiaali. Kiinalaiset ovat käyttäneet sitä vuosituhansia ja valtaosa valmiista ilotulitteista on tehty pahvista tai paperista. Paperi vaan pitää käsitellä palonestoaineella ettei palava rakettirunko sytytä tulipaloa.
“Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”
- James A. Michener
...

Re: Paperi raketti omatekoisella ruutimoottorilla.

Post by ... »

ruuti moottori on aika helppo tehdä jos käytää meal-powderii eli hitaasti palavaa ruutia ja vaikka flash powderii päähän pamahtamaan plugaat eka toisen pään vaikka bentoniitil ja sitte laitat flash powderii ja tähdet seuraavaksi laitat meal-ruuti sisään eli hitaasti palava sitte plugaat toisen pään ja poraat siihen reiän (riippuen raketin koosta) ja änkäät viscon :D
Eu1234

Re: Paperi raketti omatekoisella ruutimoottorilla.

Post by Eu1234 »

Juu ja kovvoo lähtee näkö päästä :mrgreen:
Post Reply