Langattomat kytkimet

Raketin kyydissä voi viedä korkeuksiin kaikenlaista kivaa. Kameroita, korkeusmittareita, telemetrialähettimiä, kananmunia...
Make_L
Posts: 300
Joined: 19 October 2006 21:28:45
Location: Espoo

Langattomat kytkimet

Post by Make_L »

Suuremmissa raketeissahan on tyypillisesti käytetty mekaanisia kytkimiä lentotietokoneen kytkentään ja muuhunkin. Raketin kyljessä olevista aukoista ja törröttävistä puikoista päästään ehkä hiljalleen eroon langattomien kytkinten myötä. Seuraava ei koskene varsinaista raketin laukaisua langattomasti. Uskon senkin olevan tulosillaan.
Oli mielenkiintoista käydä noiden hyväksyttyjen härpäkkeiden sivuilla. Käyttö esim. Android-luurilla yms!
Alkuperäinen teksti löytyy täältä: http://www.tripoli.org/ Lyhennelty käännös on jäykkä, sori siitä!

** Tripolin sääntömuutos langattomien kytkimien osalta (' wireless remote switches') ***
Tällaiset kytkimet voivat huomattavasti vähentää käyttäjien niitä vammoja, jotka aiheutvat moottorin käynnistymisestä tai avauspanoksen laukeamisesta lentotietokoneen tai vastaavan korkeusmittarin virtaa kytkettäessä.

Uudistus vaatii, että kuljetuksen aikana tai kun raketti menee lentoa edeltävään tarkastukseen, kaikki moottoreita käynnistävät tai energeettisiä latauksia ohjaavat laitteet tulee fyysisesti kytkeä irti potentiaalisista voimanlähteistä. Irtikytkentä voi tapahtua joko akun ja laitteen välillä, tai laitteen ja pyroteknisen käynnistimen välillä. Toteutetaan mekaanisella kytkimellä tai irroittamalla fyysisesti kokonaan.

Seuraava koskee myös langattomia kytkimiä:
Toimintaan kytkeminen voidaan tehdä vasta raketin ollessa laukaisualueella ( joko lähtötelineen lähellä tai erityisellä valmistelualueella) ja tällöin kontrolli jää langattomalle kytkimelle.
Vaikka raketin on oltava suunnattuna turvalliseen suuntaan koko ajan, niin raketin ei tarvitse olla lähtötelineessä ja pystysuorassa mekaanisia kytkentöjä tehtäessä (kytkettäessä toimintaan), mikäli langaton kaukolaukaisin on avoin eli 'SAFE' -tilassa.
Raketin on oltava lähtötelineessä ja vertikaalisesti ja ihmiset turvaetäisyydellä, kun langaton kytkin suljetaan.

Tripoli on hyväksynyt seuraavat: The Eggfinder WiFi Switch, The Eggfinder Proton,
The Eggfinder Quantum, ja Multitronix Kate 2.0.

Mikäli käytössä oleva kytkin ei ole hyväksyttyjen listalla, ei tule mitään helpotuksia, vaan kytkin saadaan sulkea vasta raketin ollessa lähtötelineesä, vertikaalisesti.
Edellä oleva koskee siis vain pyrotekniikkaa ja siihen rinnastettavaa. Kamerat, telemetria ym muu elektroniikka jäävät tämän ulkopuolelle, mutta lennättäjän vastulla on huolehtia, etteivät ne pääse vaikuttamaan lähellä oleviin em. energeettisiä kohteita ohjaaviin laitteisiin.