Pienten sokerirakettien valmistus ja laukaiseminen.

Yleistä keskustelua ja kysymyksiä pienoismalliraketeista
Partio-poika

Pienten sokerirakettien valmistus ja laukaiseminen.

Post by Partio-poika »

Hei
Tuli mieleen sellainen idea, että voisi olla hauska idea tehdä partiossa sokeriraketteja, joka olisi jännittävä tapa saada pojat (nuoria teinejä, me johtajat aikuisia) innostumaan fysiikasta ja kemiasta.

Inspiraatio tulee jenkkiläisen videosta (https://youtu.be/12fR9neVnS8), jossa demonstroidaan sokerirakettien tekemistä. Yritin asiaa jo hedelmättömästi tutkia, mutta mitä sanoo Suomen laki itsetehdyistä raketeista ja niiden laukomisesta? Entä mistä hommaan soveltuvaa kaliumnitraattia löytäisi? Toimiiko ihan perus kho3-pohjainen lannoite, vai tarvitaanko raketteihin jotain puhtaampaa tuotetta?

Onko idea mielestänne mitenkään toteutettavissa, vai onko parempi idea jättää välistä ja keksiä jotain muuta, joka ei suututa virkavaltaa?

Kiitoksia jo etukäteen!
-Partiolainen Turusta

-partiolainen turusta
Partio-poika

Re: Pienten sokerirakettien valmistus ja laukaiseminen.

Post by Partio-poika »

Ja mikäli tämä on teidän kokeneempien harrastajien mielestä huono idea, niin pystyttekö ehdottamaan jotain turvallisempaa/laillisempaa/helpompaa vaihtoehtoa raketti-projektiksi?
Make_L
Posts: 300
Joined: 19 October 2006 21:28:45
Location: Espoo

Re: Pienten sokerirakettien valmistus ja laukaiseminen.

Post by Make_L »

Rakettiharrastus on fysiikan ja tekniikan opiskelua ajatellen erinomainen idea. USA:ssa ainakin opettajat ovat hyödyntäneet sitä paljon.
Kemian opiskeluun se soveltuisi myös hienosti, mutta Suomen lainsäädäntö vaikeuttaa tätä: Rakettien kiinteät polttoaineet luokitellaan räjähteiksi. Ainakin valmiit rakettimoottorit kulkevat EU:ssa näköjään luokassa 1.4 (vrt. myös https://www.finlex.fi › data › sdliite › liite ).
Räjähteiden valmistus on luvanvaraista Suomessa. Ns. sokeriruutien valmistus on helppoa, mutta ei silti sataprosenttisen vaaratonta. Teoriapuoleen voi tutustua kirjojen ja joidenkin nettiartikkeleiden avulla.
Räjähteiden lähtöaineiden kauppaa säädellään: Vrt. Räjähteiden lähtöaineasetus (EU) 98/2013 ja Laki räjähteiden lähtöaineista 653/2014
Kaliumnitraattikin on asetuksen listalla, vaikka sitä käytetäänkin lannoitteena massiiveja määriä. Tietenkin käyttötarkoitus ratkaisee tässä asian.
Edellä olevassa direktiivissä ja/tai laissa puhutaan 'toimivaltaisesta viranomaisesta', turvatekniikan keskuksesta; nykyään nimeltään TUKES.
Voiko lain/asetuksen poikkeussäännöksiä soveltaa partiolaisten harrastukseen? Ainakin ohjaajana täytyisi olla joku, joka tuntee kemiaa. Asia selviää kysymällä TUKESilta. En kyllä oleta heidän myöntyvän, mutta toisaalta 'yrittänyttä ei laiteta' eli kysymisestä ei ainakaan sakoteta.
Oma luuloni on, että on parempi pysytellä fysiikka/tekniikkasektoreilla ja ostaa valmiita rakettimoottoreita. Itse tehtyjä raketteja saa tietyissä oloissa lennättää. Kannattaa käydä SATS:n rakettikurssi, niitä järjestetään ajoittain. Turvamääräykset ovat keskeisiä. Kaikkein keskeisin on terve järki. Harrastettavaa riittää paljon. Sen myötä oppii samalla ja harrastuksen jatkomahdollisuudetkin avautuvat. Avaruustekniikka on kehittyvä ala ja rakettiharrastus voi olla jonkun partiolaisen polku siihen suuntaan.
Post Reply