Uusi laki vaarallisista kemikaaleista ym.

Tarinoita rakettimalleista, leireistä, moottoreista ja kaikesta muusta mahdollisesta. Kokemuksia (normaalien) ihmisten ja virkavallan suhtautumisesta olisi kiva kuulla.
Make_L
Posts: 275
Joined: 19 October 2006 20:28:45
Location: Espoo

Uusi laki vaarallisista kemikaaleista ym.

Post by Make_L » 02 September 2014 09:09:12

Re: Virkavallan suhtautuminen
Tällaista on tulossa, rakettimoottoreita en näe mainitun (pikaisen kahlauksen ja 'Find' -toiminnon avulla), ehkä asetuksiin tulee??
Kovastihan sitä toivoimme, että pienoismallirakettien osuus eriytettäisiin ilotulitteista niiden erilaisen luonteen takia.
http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2004/20040279
(Luvassa joukko asetuksia ja KTM:n määräyksiä tarkennemielessä ja päätavoite lienee uuden lain sovittaminen perustuslain mukaiseksi. Suuria muutoksia ei tule, mutta tiettyjen kemikaalien hankinta vaikeutuu olennaisesti). KTM ja TUKES valvovat, kuten aiemminkin.

Vaikka asiakirja on pitkä ja raskaslukuinenkin ei-juristille, sitä silti kannattaa silmäillä.
Tekstissä kattava listaus alaa koskevista määräyksistä YK:n kannanotoista alaspäin.

Make_L
Posts: 275
Joined: 19 October 2006 20:28:45
Location: Espoo

Re: Uusi laki vaarallisista kemikaaleista ym.

Post by Make_L » 02 September 2014 14:06:40

Sain erittäin korrektin yksityisviestin, silti liitän tähän (kiitos, Mika)

Moi, oliko tarkoituksella tuo linkkisi hallituksen esitykseen vuodelta 2004? Tänäänhän tuli voimaan uusia räjähteiden lähtöaineiden kontrolliin liittyviä säädöksiä, koskien ainakin nitrometaania, kloraatteja, perkloraatteja, vetyperoksidia ja typpihappoa. Mika

= Kyllä sikäli, että en löytänyt tämän uuden, aika salamyhkäisesti 'nurkan takaa' esiin putkahtaneen lain valmistelua (ns. tarkoituksenmukaisuutta tietysti on tällaisessa aikataulutuksessa).
Luin siitä vasta eilen Iltalehden nettisivuilta ja siihen viittasin ehkä liian löyhästi ( koskien kemikaalien ostoa). Kuvittelin, että tämä oli tuota samaa, iankaiken jatkunutta räjähdealan lainsäädännön muutosvalmistelua, mutta kenties ei olekaan, vaan on jokin uudempikin valmistelu? Jos ja kun uusi laki/asetus(?) tulee Finlexiin niin on kiintoisaa luettavaa, onko vieläkään harrastustamme eriytetty ilotulitteista. Iltalehden juttu itsessään jää osatotuudeksi ennen kuin lakiteksti on luettavissa.

Taitaa monopropellanttiraketin (jos puhutaan vetyperoksidista) peli olla pelattu tässä maassa.

(Siteeraamastani asiakirjasta löysin viitteen vedyn käyttöä ilmapalloissa koskevan säädökseen, sen laitoin luotaipallo-osioon jutun juureksi).
'Sääennuste' on kai yleiserooppalainen, puolalainen firma varoitti jo keväällä, että kesäkuussa heidän myyntiinsä tulee kloraatteja koskevia rajoituksia.
Enpä silloin herännyt penkomaan Suomessa valmisteilla olevia lakeja. -Tätä kirjoittaessa ei Finlex.fi "uutuussivulla" ole vielä po. lakia - päivitetty tosin 1.9. tilanteeseen vasta.

MikaJ
Posts: 74
Joined: 20 May 2013 10:02:52

Re: Uusi laki vaarallisista kemikaaleista ym.

Post by MikaJ » 02 September 2014 16:34:01

Tästä on kyse: http://www.intermin.fi/fi/lainvalmistel ... ahtoaineet

Ei se kovin piilossa ole tapahtunut, ainakin lennokkipiireissä asiasta on puhuttu (harmiteltu) paljonkin, kun varsin tavallinen tarveaine nitrometaani kuuluu listalle. Sinänsä aineiden hankkimiseen pitäisi saada varsin yksinkertaisella byrokratialla lupia, joten rohkenen epäillä, että vetyperoksidiraketissa suurimmat haasteet ovat muita kuin lainsäädännöllisiä. Toki mistä sen tietää miten nihkeäksi lupaviranomainen ryhtyy, mutta periaatteessa lailliseen käyttöön noihin aineisiin pitäisi lupia saada.

Mika

Post Reply