Rakettilennätysten turvallisuusselvitys

Yleistä keskustelua ja kysymyksiä pienoismalliraketeista
User avatar
sampo
Site Admin
Posts: 441
Joined: 20 January 2003 12:31:32
Nimi: Sampo Niskanen
Location: Espoo
Contact:

Rakettilennätysten turvallisuusselvitys

Post by sampo »

NAR (jenkkien kattojärjestö) on tehnyt vuonna 2005 varsin kattavan selvityksen rakettiharrastuksen turvallisuudesta, ja sen perusteella suosituksia rakettitoimintaan. 118-sivuinen selvitys sisältää mm. Monte Carlo -mallinnusta todennäköisyyksistä raketin osua ihmiseen tai rakennelmaan, riskianalyysiä, raketin staattista ja dynaamista vakautta koskevia ohjeistuksia, neuvoja lennätyksessä toimimiseen ym.

Mielenkiintoisena estimaattina esim. että 135000 vuosittain lennätetystä raketista koituu 10 osumaa ihmiseen, 50 osumaa autoon ja 1700 osumaa 2 metrin sisälle ihmisestä.

Rapotti on luettavissa osoitteessa http://www.nar.org/pdf/launchsafe.pdf
I doubt, therefore I may be.
Make_L
Posts: 300
Joined: 19 October 2006 21:28:45
Location: Espoo

Re: Rakettilennätysten turvallisuusselvitys

Post by Make_L »

Kiitos tästä linkistä
Kommenttina: Esim Youtubessa ja eräiden sivustojen teksteissä näkyy, että raketteja ammutaan koulujen urheilukentiltä ja jopa takapihoilta.
Laukaisupaikkojen valinta tuntuu paljon suruttomammalta kuin meillä. Sikäli autoon osuminen ei tunnu niin mahdottomalta.
Verrattuna Kulmakorpeen käytäntö on erilainen - olemmehan tehneet poikkeavista laukaisusta ilmoitukset viranomaisillekin :)
Dokumentti on ilman muuta tärkeä ja tutustumisen arvoinen, eikä tuon kommenttini perusteella sitä ole tarkoitus vähätellä.
Post Reply