Tuulitunnelin rakentaminen

Suuremmat (suuruudenhullut?) rakenteluprojektit ja niiden tilannetiedotukset
tommi
Posts: 279
Joined: 19 February 2003 08:49:25
Nimi: Tommi
Location: Tampere
Contact:

Post by tommi »

Hiihaaa!!! Tänään pyörähti propelli käyntiin Castorin (lähes) valmiissa tuulitunnelissa. On se vaan hiano!! :D

Image

Image

Ja videokin löytyy!
K-moottorit K-kauppoihin!

User avatar
sampo
Site Admin
Posts: 441
Joined: 20 January 2003 12:31:32
Nimi: Sampo Niskanen
Location: Espoo
Contact:

Materiaalia

Post by sampo »

Kävin nyt keväällä kokeellisen virtausmekaniikan kurssin, jossa käsiteltiin varsin perinpohjaisesti mm. tuulitunnelin suunnittelua. Kurssin luentokalvot löytyvät ainakin toistaiseksi kurssin kotisivulta. Siellä käydään mm. läpi miten tuulitunnelin virtausnopeutta pystyy laskemaan ennalta.

Se on kuitenkin nimenomaan luentokalvot, eikä siitä saa ihan kaikkea irti vain sitä lukemalla. Jos aiheeseen haluaa kunnolla tutustua, niin suosittelen lämpimästi kirjaa Low-speed wind tunnel testing, tekijöinä jokin yhdistelmä Barlow, Rae ja Pope. Kolmas painos (ISBN 0-471-55774-9) on tuulitunnelisuunnittelijoiden raamattu. Toinen painos sisältää miltei samat asiat, mutta ensimmäinen painos on joiltain osilta hieman vanhentunut. TKK:n kirjastosta löytyy muutama kappale kirjaa, mutta jostain syystä just nyt tuntuvat kovasti halutuilta. Ostettuna taas maksavat yli 100e. :P
I doubt, therefore I may be.

tommi
Posts: 279
Joined: 19 February 2003 08:49:25
Nimi: Tommi
Location: Tampere
Contact:

Post by tommi »

Jeps, tässä voisi nyt listata muutamia näkökohtia tuosta tunnelin suunnittelusta ja rakentamisesta vaikka ihan siltä varalta, että joku saattaisi haluta tehdä oman tunnelin muuallakin kuin Tampereella tai Espoon suunnassa.

1. Tunneli vie yllättävän paljon tilaa pituusuunnassa. Esim. Castorin tuulitunnelin pituudeksi tullee käyttökunnossa arviolta jopa nelisen metriä. Tunnelin testisektion koko tuossa vehkeessä on 300x300mm ja puhaltimen suurin Ø500mm ja moottorin teho 750W. Kannattaa siis varata riittävästi tilaa, varsinkin jos suunnitteilla on vielä tuota suurempi laitos.

2. Rakenteesta kannattaa tehdä melko helposti muuteltava. Eli jo suunnitteluvaiheessa kannattaa ottaa huomioon se että muutoksia tulee tapahtumaan ja rakennetta tullaan purkamaan ja kasaamaan uudelleen. Itseasiassa tuossa Castorin tunnelissa on otettu huomioon sellainenkin mahdollisuus, että siitä voitaisiin tehdä "imevä" muunnos kääntämällä moottoripääty ympäri.

3. Ilmavirran tasoittelu kannattaa tehdä silloin kun virtaus on nopeudeltaan mahdollisimman pieni. Eli hunajakennot, kankaat ja verkot kannattaisi sijoittaa poikkileikkaukseltaan mahdollisimman suureen osuuteen, erityisesti kaikki ne rakenteet joiden virtausvastus on suuri.

4. Aksiaalipuhaltimelta tuleva pyörivä ilmavirta kannattaa suoristaa vastakkaissuuntaisella siivistöllä heti puhaltimen jälkeen. Kiinteän siivistön (staattori?) siipien määrä ei saa olla jaollinen puhaltimen siipien määrällä, vaan esim. puhaltimen siipien määrä ±1. Spinneri kannattaa tehdä tasoittamaan ilmavirran kulkua, hyvä materiaali voi olla esim. styrofoam.

5. Tulopuolella rakenne kannattaa tehdä sellaiseksi, että ilmavirta ei pääse "irtoamaan" seinämistä helposti. Eli siis kaikki kulmat pitäisi olla pyöristetty suurella pyöristyssäteellä (mielummin luokkaa 100mm tai yli) virtaussuunnassa. Jos virtaus irtoaa seurauksena on, että testisektion kohdalla kammion keskellä on suurempi virtausnopeus kuin laidoilla.

6. Testisektion rakenteen miettimiseen kannattaa käyttää vähän aikaa. Olisi hyvä jos se olisi täysin purettavissa melko helposti. Kannattaa myös miettiä mihin ja miten anturointi kiinnitetään. Testisektio olisi myös hyvä saada sopivalle työskentelykorkeudelle, esim. noin metri lattiasta.

7. Testisektion jälkeen kannattaa olla vielä erillinen laajennusosa, jossa avautumiskulma on suhteellisen pieni. Tässä on ideana että ilmavirran nopeus hidastetaan hallitusti, jolloin tunnelista ulkoilmaan virtaavan ilman aiheuttama vastus on selvästi pienempi.

Lisää näkökohtia tulee vielä esiin kun tunneliprojekti edistyy. Kiitokset monista hyvistä vinkeistä Sampolle ja muillekin! Ja kuten kuvista näkyy, Castorin tunneli ei nykymuodossaan ihan vastaa edes näitä ohjeita. Tekemistä siis vielä riittää. :) Niin ja kiitokset Vaconille ja TTY:n ylioppilaskunnalle projektin tukemisesta.
K-moottorit K-kauppoihin!

tommi
Posts: 279
Joined: 19 February 2003 08:49:25
Nimi: Tommi
Location: Tampere
Contact:

Post by tommi »

Löytyipä varsin mielenkiintoinen tietopaketti Irlantilaisesta tuulitunnelista. Siinä on paljon hyviä ideoita mm. siihen savunmuodostukseen, käykääpä kattomassa: http://gmitweb.gmit.ie/eng/energy/Docum ... esting.zip

Tuo on sitten zipattu .ppt
K-moottorit K-kauppoihin!

User avatar
sampo
Site Admin
Posts: 441
Joined: 20 January 2003 12:31:32
Nimi: Sampo Niskanen
Location: Espoo
Contact:

Post by sampo »

Pari tarkennusta Tommin varsin kattavaan listaan:
tommi wrote:1. Tunneli vie yllättävän paljon tilaa pituusuunnassa.
Hyvin suuri osa tuosta tulee jälkidiffuusorista, jonka avautumiskulma ei saisi olla juuri enempää kuin 3 astetta kumpaankin suuntaan. Käytännössä Polluxin tunneliin ei tuollaista pysty tekemään, vaan jos siihen diffuusori tehdään, niin siinä tulee jotain n. 7 astetta molempiin suuntiin. Saa nähdä kuinka hyvin toimii.
tommi wrote:4. Aksiaalipuhaltimelta tuleva pyörivä ilmavirta kannattaa suoristaa vastakkaissuuntaisella siivistöllä heti puhaltimen jälkeen. Kiinteän siivistön (staattori?) siipien määrä ei saa olla jaollinen puhaltimen siipien määrällä, vaan esim. puhaltimen siipien määrä ±1. Spinneri kannattaa tehdä tasoittamaan ilmavirran kulkua, hyvä materiaali voi olla esim. styrofoam.
Tarkemmin sanoen puhaltimen lapojen lukumäärällä ja suoristajan lapojen lukumäärällä ei saa olla yhteisiä tekijöitä. Jos esim. puhaltimessa on 6 lapaa, niin suoristimessa ei saa olla 4 tai 8 lapaa. Tämä sen vuoksi, ettei lavoista lähtevä häiriintynyt ilmavana osu useampaan kuin yhteen suoristajan lapaan yhtaikaisesti.
tommi wrote:5. Tulopuolella rakenne kannattaa tehdä sellaiseksi, että ilmavirta ei pääse "irtoamaan" seinämistä helposti. Eli siis kaikki kulmat pitäisi olla pyöristetty suurella pyöristyssäteellä (mielummin luokkaa 100mm tai yli) virtaussuunnassa. Jos virtaus irtoaa seurauksena on, että testisektion kohdalla kammion keskellä on suurempi virtausnopeus kuin laidoilla.
Tuokin on vähän kaksipiippuinen juttu: pyöristyksen (koskee lähinnä kavennusta) pitäisi olla sellainen ettei rajakerros irtoa, mutta toisaalta jos se on liian loiva (ja näin ollen pitkä) niin rajakerros kasvaa paljon. Nimenomaan kehittynyt (paksu) rajakerros on sitä että virtaus on nopeampi keskellä kuin reunoilla. Virtauksen irtoaminen puolestaan aiheuttaa turbulenssia ja tehohäviöitä virtaukseen juuri ennen testisektiota. Optimaalisessa kavennuksessa virtaus melkein irtoaa, muttei ihan. Tällöin saadaan testisektioon tasainen virtaus mahdollisimman pienellä rajakerroksella.

Kavennuksen suunnitteluun on paljon erilaisia, osin ristiriitaisiakin, ohjeita. Ongelmana näissä on, että ne ovat kaikki suunniteltu suositellulle kontraktiosuhteelle (testisektion pinta-alan suhde rauhoituskammion pinta-alaan, suositus n. 6-9), kun Polluxin tunneliin saadaan vain n. 3 kontraktiosuhde.
tommi wrote:7. Testisektion jälkeen kannattaa olla vielä erillinen laajennusosa, jossa avautumiskulma on suhteellisen pieni. Tässä on ideana että ilmavirran nopeus hidastetaan hallitusti, jolloin tunnelista ulkoilmaan virtaavan ilman aiheuttama vastus on selvästi pienempi.
Tarkemmin sanoen ulos virtaavan virtauksen painehäviö on pienempi. Hyvin suunnitellussa tuulitunnelissa ilman loppudiffuuseria voi ulosvirtauksen aiheuttama painehäviö olla kokonaishäviöstä hyvinkin luokkaa 70%. Jos diffuuserilla kaksinkertaistetaan ulosvirtauksen halkaisija, tippuu sen suhteellinen vastuskerroin tekijällä 16.

Kannattaa kuitenkin huomata, että pienempi painehäviö ei suoraan tarkoita vastaavaa kasvua virtausnopeudessa, vaan se riippuu puhaltimen vastapaine-tilavuusvirta -käyrästä. Tietyllä kokonaisvastuskertoimella K saadaan siihen toinen käyrä p=K*0.5*rho*U^2, ja virtausnopeus määräytyy näiden käyrien leikkauspisteestä.

Tarkempia ohjeita kannattaa lukea esim. kokeellisen virtausmekaniikan prujusta tai Barlown kirjasta Low-speed wind tunnel testing.

Kannattaa myös pitää mielessä, että nuo kaikki neuvot on tehty tieteelliseen/suunnittelukäyttöön suunniteltuja tuulitunneleita varten, joissa esim. nopeusjakaumassa saa olla vain n. 0.5% heilahteluja. Rakettitestailussa riittää vähän epätasaisempikin virtaus...
I doubt, therefore I may be.

Jyra

Hunajakenno

Post by Jyra »

Mistä saa hunajakennoa (alumiinistä tai jotain)?

tommi
Posts: 279
Joined: 19 February 2003 08:49:25
Nimi: Tommi
Location: Tampere
Contact:

Re: Hunajakenno

Post by tommi »

Jyra wrote:Mistä saa hunajakennoa (alumiinistä tai jotain)?
Jos ilmanohjaimeksi meinaat niin sitten tuo alumiininen hunajakenno on varmaan paras valinta. Sitä näyttää toimittavan ainakin Apollo Materials Oy, Potma Oy ja KG Enterprise Oy (tukkumääriä varmaan toimittavat mieluiten, mutta kannattaa kysellä kuitenkin).

Meidän tunnelissa käytetty hunajakenno on peräisin roskalavalta, kuten moni muukin rakenneosa. :)
K-moottorit K-kauppoihin!

Guest

Tuulitunnelin ilmanohjain.

Post by Guest »

Alumiinisen hunajakennon silmä koot olivat 19,2mm,12,8 ja 6,4mm ja korkeus 5-300mm.Olisiko pienin silmä koko paras ja kuinka korkea (paksu) sen kannattaisi olla?

User avatar
sampo
Site Admin
Posts: 441
Joined: 20 January 2003 12:31:32
Nimi: Sampo Niskanen
Location: Espoo
Contact:

Re: Tuulitunnelin ilmanohjain.

Post by sampo »

Anonymous wrote:Alumiinisen hunajakennon silmä koot olivat 19,2mm,12,8 ja 6,4mm ja korkeus 5-300mm.Olisiko pienin silmä koko paras ja kuinka korkea (paksu) sen kannattaisi olla?
Tuulitunnelikirjassa neuvotaan nyrkkisäännöksi, että ilman tasaajassa saisi olla suuruusluokkaa 150 silmää kumpaankin suuntaan, eli esim. Polluxin kokoluokan tuulitunneliin tuo 6.4mm olisi juuri passeli (enkä kyllä alle 5mm silmäkokoa suosittelisi muutenkaan, alkaa vastus käydä hurjaksi). Paksuuden suhde silmäkokoon nähden suositellaan olevan n. 6-8. Näin ollen joku 6.4mm silmäkoko ja 4-5cm paksuus pitäisi olla suhteellisen hyvä pieniin tuulitunneleihin.

Mistäs olet noita kysellyt, ja paljonko tuollaiset maksavat? Polluxkin tarvitsisi palasen tuollaista piakkoin....
I doubt, therefore I may be.

Guest

Re: Tuulitunnelin ilmanohjain.

Post by Guest »

sampo wrote: Mistäs olet noita kysellyt, ja paljonko tuollaiset maksavat? Polluxkin tarvitsisi palasen tuollaista piakkoin....
Lähtin sähköpostia Potma Oy:lle.(potma@potma.fi).Vastaus:

Tervehdys!
Kiitos kyselystänne koskien hunajakennojamme!

Kennojemme silmäkoot ovat 19,2 mm , 12,8 mm ja 6,4 mm.
Maksimi arkkikoot ovat 1500 x 3000 mm ( 19,2 ja 12,8 ) ja 1250 x 2500 ( 6,4
).
Kennoarkit voidaan leikata haluttuun korkeuteen väliltä 5 mm ... 300 mm.

Hinta muodostuu silmäkoon, arkin korkeuden ja arkkikoon perusteella.

Pienin toimituserä on 1 kpl blokeja. Se on meillä korkeusmittaan
leikkaamaton
raakakennoarkki, koosta riippuen n. 20...30 kg. Bloki ajetaan siis asiakkaan
haluamien mittojen mukaiseksi.

Kannattaa kysyä kuitenkin varastossa mahdollisesti olevia yksittäisarkkeja.

Ystävällisin terveisin

OY POTMA LTD

Guest

Hunajakenno

Post by Guest »

Minimi toimitus erä alumiinistä hunajakennoa on (Potma Oy:llä) 1250mmx2050mm ja sen hinta ilman alv. 111,26 euroa.

User avatar
sampo
Site Admin
Posts: 441
Joined: 20 January 2003 12:31:32
Nimi: Sampo Niskanen
Location: Espoo
Contact:

Väliaikatiedote

Post by sampo »

Väliaikatiedotus Polluxin osalta:

Päätylevyt johon flekti kiinnitetään sekä rauhoituskammio on nyt rakennettu (joskin pientä siistimistä vielä kaipaavat).

Image

Ensi viikolla olisi tavoitteena saada sähköosat suurinpiirtein kuntoon, ja sen jälkeen päässee testaamaan millaista hönkää se flekti oikein pitää...
I doubt, therefore I may be.

tommi
Posts: 279
Joined: 19 February 2003 08:49:25
Nimi: Tommi
Location: Tampere
Contact:

Post by tommi »

Hienoa että työ etenee! Lykkyä vaan rojektille ja laittakaa vaan heti kuvia, videoita ja 3D-animaatioita (?) kun saatte tuon pyörimään. :)
K-moottorit K-kauppoihin!

tt
Site Admin
Posts: 665
Joined: 20 January 2003 16:09:08
Nimi: Timo Toivanen
Location: Espoo

Post by tt »

Nyt on Polluxinkin tunneli koekäytetty.
"Kyllä lähtee" totesi taajuusmuuttaja kun virtaa flektille puski :twisted:

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Videopätkä koeajosta 3,9MB

Niin ja castorilaisille: vaikka saitte omanne ensin käyntiin niin kyllä teillä on säälittävän pieni 8)
“Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”
- James A. Michener

User avatar
sampo
Site Admin
Posts: 441
Joined: 20 January 2003 12:31:32
Nimi: Sampo Niskanen
Location: Espoo
Contact:

Post by sampo »

Vähän lisää kuvia Polluxin tunnelista: http://eddie.tky.hut.fi/~sampo/tunneli/blow/

Letkumanometrilla mitattuna täyskierroksilla virtausnopeus oli noin 20 m/s. Tätä saatetaan saada vielä vähän parannettua virtausohjaimilla (ja tukkimalla vuotoja), mutta toisaalta siihen tulee rauhoituskammion vastukset lisää.
I doubt, therefore I may be.

Post Reply