Kiinteäpolttoaineisten moottorien valmistusta maailmalla

Aihe kertoo kaiken...
aapo
Posts: 146
Joined: 21 January 2003 20:26:20
Location: Kerava
Contact:

Kiinteäpolttoaineisten moottorien valmistusta maailmalla

Post by aapo »

Kiinteäpolttoaineisten rakettimoottorien valmistaminen itse Suomessa on oma ongelmansa, jos halutaan toimia laillisesti eli räjähdysasetuksen pykälien mukaisesti. Sitä varten nimittäin pitäisi hakea Tukes:lta lupa nimikkeellä 'Räjähdysainetehtaan perustaminen'.

Eri maissa lait ovat erilaisia ja maailmalta löytyy esimerkkejä harrastajista, jotka rakentavat itse rakettimoottoreitaan.

Kanadassa asuva Richard Nakka on kehitellyt erilaisia kehittyneen harrastelijan valmistettavissa olevia rakettimoottoreita, joista kuuluisimmissa on hapettimena kaliumnitraatti (KNO3) ja polttoaineena sokeri. Hänen hienot rakettisivunsa löytyvät osoitteesta:
http://www.nakka-rocketry.net

Pari vuotta sitten ( 2010 ) piti meillä täällä Suomessa aiheesta esitelmän Syyriasta tullut kaveri, joka kertoi siellä Nakkan menetelmällä tekemistään moottoreista.
http://pollux.ayy.fi/rakettiforum/viewt ... =20&t=1186
Hänen rakettimoottorinsa malli on suurinpiirtein Nakkan A100M.

Vastikään huomasin tässä sivuston:
http://www.space-rockets.com/
Missä mainostetaan rakettimoottorien rakentamiskursseja, joita järjestetään Wyoming:ssa USA:ssa ja jonne myös ulkomaalaiset ovat tervetulleita. Siellä siis kurssilaiset rakentavat omat moottorinsa paikan päällä. Hieman alkoi ajatus itseäni houkuttelemaan, ettäkö kävisi Ameriikan matkalla rakettimoottorikurssilla. Onko täällä muita, joita moinen lomamatka voisi kiinnostaa ? Käsittääkseni noissa moottoreissa on hapettimena ammoniumnitraatti ja polttoaineena magnesium sekä sideaine HTPB.