"veivattava" laukaisulaite

Laukaisualustat ja sähkösytytinlaitteet. Raketin laukaisu on yksinkertaista mutta toisinaan tavattoman hankalaa...
Ossi
Posts: 35
Joined: 12 November 2003 23:02:10
Location: Tampere
Contact:

"veivattava" laukaisulaite

Post by Ossi »

Väkertelin huvikseni sekä akkujen simahtamiseen kyllästyneenä "wanhanmallisen" veivattavan laukaisuboksin. Energia tuotetaan veivillä käännettävällä askelmoottorilla, josta tasasuunnatulla sähköllä varataan kondensaattorit. Lootassa on analoginen mittari, josta voi tarkastaa vaihtokytkimellä latausjännitteen lisäksi myös laukaisusilmukan resistanssin.

Alkuperäisen designin lataaminen täyteen jännitteeseen (pelkkä tasasuuntaus) oli 20 millifaradin kondensaattorille aika pitkällinen homma, ja veivin kääntövastus liukeni lähes olemattomiin jännitteen noustua yli 20 voltin. Laitteen ollessa hieman epätyydyttävä sovittelin sisään vielä pienen flyback -kytkennän (aiemmin foorumilla esitellystä revisoitu/karsittu versio).

Laitteella voi ladata 20 mF kondensaattoreihin hetken veivaamisella 63 volttia, jolloin varastoitu energia on 40 joulen luokkaa. Kondensaattorit on luokiteltu tuohon jännitteeseen, mutta muutaman voltin ylivaraus ei ole aiheuttanut vielä läpilyöntiä tai muuta vauriota kondensaattoreissa.

Laitetta käytettiin tänään muutamaan otteeseen Nummelan lentokentällä. Otan ko. boksista pari kuvaa, kunhan saan jostain digikameraa.
Masa

Post by Masa »

Heh, itse kaivoin vastaavanlaisen vempaimen appiukon varastosta, siinä oli kuitenkin jonkinlaista "klappia" ja tein siitä "Bonk"-taidetta, eli se päätyi laukaisulaitteeni akkukoteloksi, tyylikkäämpää olisi ollut kunnostaa se mutta siihen olisi tarvittu Mac Gyveria :D .
Ossi
Posts: 35
Joined: 12 November 2003 23:02:10
Location: Tampere
Contact:

Post by Ossi »

Guest

Re: "veivattava" laukaisulaite

Post by Guest »

Saako tuollaisia kytkimiä mistään hankittua? Erityisesti tuon kokoisia, jotka palautuisivat automaattisesti? Ja onkohan mistään saatavilla noita tuollaisia samanlaisia kytkinsuojia (toi punainen osa joka on jousella ton kytkimen päällä suojassa)?
tt
Site Admin
Posts: 703
Joined: 20 January 2003 16:09:08
Nimi: Timo Toivanen
Location: Espoo

Re: "veivattava" laukaisulaite

Post by tt »

Biltemasta ja muista autotuunaustarvikkeita myyvistä liikkeistä löytyy. Ja toki myös isommista elektroniikkamyymälöistä.
“Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”
- James A. Michener
Post Reply