Käynti etelä-Suomen lennonvarmistuskeskuksessa

Tarinoita rakettimalleista, leireistä, moottoreista ja kaikesta muusta mahdollisesta. Kokemuksia (normaalien) ihmisten ja virkavallan suhtautumisesta olisi kiva kuulla.
tommi
Posts: 279
Joined: 19 February 2003 08:49:25
Nimi: Tommi
Location: Tampere
Contact:

Käynti etelä-Suomen lennonvarmistuskeskuksessa

Post by tommi »

Kävimme tänään Castorin rakettiaktiivien kesken Finavian etelä-Suomen lennonvarmistuskeskuksessa Tampereella tutustumassa rakettiharrastusta koskeviin näkökohtiin ja keskuksen toimintaan.

Saimme vierailukutsun ilmatilanhallintayksikön päälliköltä, kun hän oli saanut tiedon Supikoira-projektista lehtijutun kautta. :) Noin parin tunnin vierailulla esiteltiin lyhyesti Supikoira-projektia ja puhuttiin oikeasta ilmoitusmenettelystä isomman harrastajaraketin kanssa ilmailulaitoksen suuntaan.

Lennätystä suositeltiin tehtäväksi ensisijassa PV:n pysyvällä vaara-alueella, jolloin ei tarvitsisi erikseen perustaa vaara-aluetta ilmatilaan raketin lennätystä varten. Erillisen vaara-alueen perustaminenkaan ei tosin olisi mitenkään erityisen vaikeaa kunhan asia otetaan riittävän aikaisin (esim. luokkaa 2kk ennen tapahtumaa) esille.

Pienoisraketteja ajatellen mielenkiintoista oli että rakettien (ja muiden vastaavien matalalla käyvien lentohärveleiden) suurimmaksi lentokorkeudeksi sanottiin 450ft, koska 500ft on pienkoneiden minimilentokorkeus. Asutuskeskuksien päällä katto taisi olla yleisesti 1000ft, joten tämä koskee luultavasti esim. Laajalahden jäätä. Jos lennot menevät tämän yli niin periaatteessa pitää perustaa vaara-alue lennätystä varten. Käytännössä sanottiin että pienoismalliraketit (säännösten mukaan rakennetut siis) ovat ilma-aluksille suunnilleen yhtä vaarallisia kuin esim. irti päässeet vappupalloniput, metsästäjien ampumat ilmalaukaukset tai ilotulitusraketit. Näihin kaikkiin pikkutekijöihin ei ilmailulaitoksella ole mahdollisuutta puuttua ja vaara-alueita ei esim. ostoskeskuksen avajaisiin "ilmapallovaarasta" huolimatta perusteta. Tämä ei siis ole käytännössä myöskään tarpeen normaalikokoisten pienoisrakettien tapauksessa kunhan rakettiharrastajien omia varomääräyksiä noudatetaan. Erityistapaukseksi mainittiin lentokenttien lähestymisalueet (kiitotien päästä useiden kilometrien päähän ulottuva sektori), joilla ei saa ollenkaan lennättää raketteja.

Lisätietoa kannattaa kysellä tuolta:
http://www.finavia.fi/lennonvarmistuskeskukset
K-moottorit K-kauppoihin!
tt
Site Admin
Posts: 703
Joined: 20 January 2003 16:09:08
Nimi: Timo Toivanen
Location: Espoo

Post by tt »

Hitto, tuolle vierailulle olisi ollut kiva päästä mukaan :?

Tuo 500 jalkaa (~150m) ei oikeasti ole esimerkiksi lennokkitoiminnassa yhtään mitään. Sinäänsä mielenkiintoista että en löytänyt googlaamalla tai lennokkiharrastajien foorumia lennokit.net penkomalla oikastaan mitään mainintaa maksimilentokorkeuksista vaara-alueista puhumattakaan. Ja 3m kärkivälinen termiikkiliidokki tai jettikone ei enää ole verrattavissa vappupalloon.

Ja mitä Laajalahteen tulee, Helsinki-Vantaan lähestymiskartta sanoo että Laajalahti kuuluu Helsingin melunvaimennusalueeseen, josta sanotaan "Avoid flying below 2000MSL". Tosin tuo on vain suositus.

Kaikki oleelliset ilmailukartat ovat muuten saatavissa finavialta http://www.finavia.fi/ais/aipcharts/AipKartat.htm
“Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”
- James A. Michener
Masa
Posts: 20
Joined: 07 September 2006 23:21:18

Post by Masa »

8) Hienoa että tuolta otettiin yhteyttä ja mitä ilmeisemmin rakentavassa hengessä, itse asun suht koht lähellä lentokenttää ja viime talvena kun naapurin isännän pellolta lennätin, otin yhteyttä lennonvalvontaan(Turku) ja asia oli ok. Ilmoitin vain aikavälin milloin lennätys tapahtuisi ja asia oli sillä selvä, parasta olisi jos voisi ilmoittaa vielä GPS-koordinatit.Yleensäkin on sellainen fiilis että rakettiharrastukseen suhtaudutaan positiivisesti ja avoimin kortein pelaaminen on parasta lobbausta harrastukselle.
Post Reply