Oma raketti

Aihe kertoo kaiken...
mika132
Posts: 1
Joined: 05 October 2010 00:51:31

Oma raketti

Post by mika132 » 05 October 2010 01:01:20

Eli siis minulla on monta kysymystä ja ihan järjetön idea. (Oletan hieman järjettömäks). :P

Ensimmäiseksi haluan varmistua yhdestä jutusta:
Onko raketin ampuminen avaruuteen yksityiseltä henkilöltä kiellettyä? (siis tuskin koskaan sinne asti lentää, mutta jos vahinkossa onnistuisikin)

Projekti Space.
Protoyyppi L-1
Tarkoitus
Raketin on tarkoitus olla valmistettu alumiini runkosta(jos tiedät muun kevyen materiaalin niin kerro toki mikä kestää lämpöä) tarkoitus on pistää parikappaletta raketti moottoreita kiinni ja testata lento, niin, että raketti pysyy hallinnassani PC:n kautta. Rakettiin kytketään (luultavasti kynäkamera se on ainut pieni) mikä lähettää PC:lle viedokuvaa.


Lopputulos joskus tulevaisuudessa:
"mini raketti" mikä lentää avaruuteen. Ihan vain ajakuluksi (joo joskus minulla on vähän ideoita mitkä ovat hieman käsityksen yläpuolella, mutta eikös kaikkea saa koikeilla, mitä ei laissa kielletä)
Kysymykset?
Osaisiko ketään opastaa tuossa PC ohjattavassa systeemissä. Siis ensimmäiseksi on tarkoitus tehdä 4 renkaalla RC-auto mitä voi ohjata PC:llä, koska se on ainakin pari sataa halvempi toteuttaa.
Mietin, että jos jotenkin BLuetoothilla pitäisi yhteyttä, mutta eihän Bluetooth riitä edes 5m päähän, niin ei siitä paljon iloa olisi. Joten onko jotain vinkkejä millä saisi signaalin pirun pitkälle?


Toimiiko PC:lle lähetettävä video kuva samalla signaali systeemillä vai pitääkö keksiä jokin erikoisempi? Ja miten sen videokuvan saa näkymään tietokoneessa?

tt
Site Admin
Posts: 639
Joined: 20 January 2003 16:09:08
Nimi: Timo Toivanen
Location: Espoo

Re: Oma raketti

Post by tt » 05 October 2010 11:40:07

Tervetuloa hulluun joukkoon 8)
Oletan nyt alkuun että tarkoitat avaruuteen lentämisellä ns. ballistista lentorataa, jonka lakikorkeus yltää yleisesti avaruutena pidetyn 100km rajan yläpuolelle. Jos kiertoradalle halajat niin menee vaikeammaksi. Pienin sinne asti päässyt raketti taitaa olla SpaceX-firman Falcon 1.
Avaruuden rajamaille sataan kilsaan voisi olla mahdollista päästä harrastelijavoimin, mutta varaudu tuhlaamaan melkoinen kasa rahaa ja sekä useampi vuosi viranomaisten kanssa painimiseen. Käsittääkseni isot raketit eivät sinäänsä ole kiellettyjä, mutta polttoaineen pyrotekniikka menee räjähdysainelainsäädännön piiriin ja isot lentävät asiat kiinnostavat ilmailuviranomaisia. Ja jos oikeasti mennään korkealle niin ulkoministeriötäkin saattaa alkaa kiinnostamaan. Mutta jos tahtoa riittää niin uskoisin että luvat ovat hankittavissa.
Suomesta tuskin löytyy sopivaa laukaisualuetta ja lähimmät isot laukaisualueet löytyvät Venäjältä ja Ruotsin Kiirunasta. Kiirunasta laukaistaan jatkuvasti luotausraketteja joista suurimmat nousevat noin 700 kilometriin. Suosittelisin yhteistyötä Kiirunan Esrangea hallinnoivan Swedish Space Corporationin kanssa.
Raketti itsessään on vain putki jossa on siivekkeet. Alumiini on ihan hyvä materiaali. Moottori on sitten kinkkisempi juttu. Käytännössä kaikissa isoissa luotainraketeissa käytetään sotilaspuolelta peräisin olevia moottoreita, joita yllättäen ei noin vaan myydä yksityisille. Ja älä edes haaveile tuon kokoluokan moottorin rakentamisesta itse...
Sitten kauko-ohjaus. Tämän tyyppiset luotainraketit ovat vapaasti lentäviä, eli niissä ei ole aktiivista ohjausta maasta. Ainoa raketin suuntaan oleva komentoyhteys on itsetuhoa varten, jolla raketti voidaan räjäyttää mikäli se uhkaa harhautua vaara-alueen ulkopuolelle. Wlanin voi unohtaa, koska se ei ilman suunta-antenneja tai laittomia tehoja kanna luotettavasti kuin ehkä 100 metriä ja Bluetooth on vielä kehnompi. Isoissa raketeissa käytetään luvanvaraisilla taajuuksilla toimivia radiomodeemeja joilla saa luotettavan riittävän pitkälle kantavan yhteyden. Langattomat videokamerat, joissa käytetään Suomessa sallittuja taajuuksia ja lähetystehoja, kantavat maksimissaan vain pari sataa metriä. Kuvan saa PC:lle digitointilaitteella ja muistelen nähneeni myös vastaanottimia, jotka menevät suoraan kiinni USB-väylään.

Tässä muutamia esimerkkejä isoista avaruuteen asti nousevista raketeista:
http://www.astronautix.com/lvs/petrel.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Loki_Dart

ESA muuten järjestää projekteja, joissa opiskelijat pääsevät lennättämään omia hyötykuormiaan REXUS raketin kyydissä Kiirunasta. Tampereen teekkarit olivat mukana yhdessä laukaisussa: http://www.esa.int/esaCP/SEMOT8XPXPF_Finland_0.html
“Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”
- James A. Michener

User avatar
sampo
Site Admin
Posts: 441
Joined: 20 January 2003 12:31:32
Nimi: Sampo Niskanen
Location: Espoo
Contact:

Re: Oma raketti

Post by sampo » 05 October 2010 17:17:34

Lisätäänpä vielä yksi projekti hiukan lähempää kotoa: Tanskalainen Copenhagen Suborbitals on harrastusprojekti, jossa on tarkoitus rakentaa ja lennättää miehitetty raketti yli 100km korkeuteen. Heidän ensimmäinen (miehittämätön) testilento 30km korkeuteen piti olla kuukausi sitten, mutta se ei onnistunut koska happiventtiiliä lämmittävä hiustenkuivaaja(!) jäi ilman virtaa liian pitkäksi aikaa ja venttiili jäätyi kiinni. Seuraava laukaisuyritys on ensi kesänä.

Tämä pulju laukaisee rakettinsa ja laskeutuu Itämereen, mikä tietysti vaatii sopivan kelluvan laukaisualustan sekä tukialuksen. Heilläkin on projektiin palanut useita kymmeniä tuhansia euroja, mutta toisaalta yksi porukan pääpyörittäjistä harrastaa mm. harrastussukellusveneiden rakentamista (joista viimeisin kustansi n. 200ke).
I doubt, therefore I may be.

Post Reply