Kartio?

Muiden kuin pienoismallirakettien rakentelusuunnitelmat.
Lakia tai muita määräyksiä ei sitten rikota, jookos?
Vieras

Kartio?

Post by Vieras » 04 May 2006 08:19:12

Tavoitteenani on tehdä Goddard-1:n kaltainen raketti 5 vuoden sisällä. Varmaan tiedättekin sen? Moottori ylhäällä 4 metrin korkeudessa ja polttoaineet suoraan moottorin alla. Tämä on ongelma: palamiskaasut saattavat räjäyttää polttoaineet!

Goddard käytti asbestikuorta (asbestos cone) suojana, mutta sitä ei suositella terveydellisistä syistä. Mikä aine olisi halpaa ja kestäisi tuhannen asteen lämpötilan, jota palamiskaasut tuottavat?

tt
Site Admin
Posts: 635
Joined: 20 January 2003 16:09:08
Nimi: Timo Toivanen
Location: Espoo

Post by tt » 04 May 2006 17:18:59

Tarkoitat vissiin tätä vannehameeksikin kutsuttua rakettia.

Väittäisin että tuo suojakartio on pienin ongelmistasi... :wink:

Itse asiassa moottorin sijoittaminen tankkien yläpuolelle ei paranna raketin vakautta vaan päin vastoin. Ala vaan oli tuolloin niin lapsen kengissään ettei Goddard-setä vielä ymmärtänyt sitä.

Itse aloittaisin pelkän moottorin suunnittelusta ja koekappaleen rakentamisesta sekä staattisesta koekäytöstä. Pienen painetankeilla toimivan nesterakettimoottorin toteuttaminen onnistuu harrastajaltakin kunhan käytössä on metallipaja, riittävästi tietotaitoa metallityöstöstä sekä sopivaa terästä raaka-aineeksi. Rahaakin uppoaa paineosiin yms. melkoisesti.

Aiheesta löytyy (englannin kielistä) kirjallisuutta ja onhan noita täällä Suomessakin rakenneltu.
“Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”
- James A. Michener

tommi
Posts: 279
Joined: 19 February 2003 08:49:25
Nimi: Tommi
Location: Tampere
Contact:

Post by tommi » 08 May 2006 10:06:05

Tässä ei kai ole tarkoitus tehdä ns. hyvää rakettia vaan sellainen, joka on historiallisen esikuvan kaltainen?!?

No hyvä materiaali tuollaiseen sovellukseen voisi olla esim. grafiittitanko (ei hiilikuitu), jota taitaa olla pieniä määriä mm. SATS:n kerholla.

Toinen voisi olla fenolimuovilla kostutettu lasikuitu- tai puuvillakangas (en tiedä tarkkaan, ei ole tullut kokeiltua). Tuo olis ns. uhrautuva kerros, joka kuluu käytössä. Googlessa hakusana "ablative layer" taitaa tuottaa tulosta. Molempia käytetään mm. rakettien suuttimissa.
K-moottorit K-kauppoihin!

Post Reply