Polttoaineet

Muiden kuin pienoismallirakettien rakentelusuunnitelmat.
Lakia tai muita määräyksiä ei sitten rikota, jookos?
yachiru
Posts: 1
Joined: 23 November 2005 23:00:05

Polttoaineet

Post by yachiru » 23 November 2005 23:22:36

Saakos kaliumnitraattia ihan apteekista ostettua ? ajattelin itse sekoitella nääs.. Kun tuota kokemusta ei oo ni Potassium Nitrate/Sucrose (or KN/SU) on kaliumnitraatti/sokeri yhdistelmä(?), sivuja lueskelin niin näiden sekoitus suhteita ei kerrottu joten jos infoo/url löytyis ni olisin kiitollinen

Guest

Post by Guest » 20 February 2006 03:10:57

Itse kävin tuossa muutamia kuukausia sitten apteekista kysymässä kaliumnitraattia rakettipolttoaineeksi, niin eipä löytynyt tilauslistalta kuin lääkelaatua, joka maksoi 60¤/kg.

Pitäisi tosiaan saada jostain sitä teknistä laatua, ettei ihan kipeäksi itseään tarvi maksaa.

accessdenied
Posts: 1
Joined: 20 February 2006 03:09:04

Post by accessdenied » 20 February 2006 03:16:30

Lähetti näköjään Vieraana tuon edellisen viestin.

Niin, suhteet unohdin mainita, eli 60% kaliumnitraattia ja 40% sokeria.

Ja parhaat tuloksethan saa sulattamalla nämä kaksi ainetta yhteen, sitten valaamalla siihen omaan rakettitörppöön haluamansa sytyttimen(e.g. visco) kera, jonka jälkeen odotetaan kuivumista.
Primitive pleasures

tt
Site Admin
Posts: 643
Joined: 20 January 2003 16:09:08
Nimi: Timo Toivanen
Location: Espoo

Post by tt » 20 February 2006 22:08:05

Ai nykyään sitä taas saa...? Erään tietyn ostoskeskuksen poksahduksen jälkeen apteekit eivät ole suostuneet myymään mitään räjähteeksi kelpaavaa.

Mutta muistakaahan kuitenkin että vaikka sokeripolttoaine ei olekaan kaikkein vaarallisimpien aineiden joukossa, siinä pelataan kuitenkin räjähteiden kanssa.

Erityisesti tuo sulattaminen on sangen hasardia hommaa.
“Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”
- James A. Michener

moksaus
Posts: 26
Joined: 05 December 2005 18:55:07

Post by moksaus » 07 March 2006 10:05:26

tt wrote:Erityisesti tuo sulattaminen on sangen hasardia hommaa.
Muistettakoon että tässä kyseisessä yhdisteessä sulamis- ja syttymislämmön ero ei ole kuin muutaman kymmentä astetta ja koska puhutaan rakettipolttoaineesta, on syttyminen huomattavan raju ilmiö jossa polttaa itsensä lisäksi myös ympäristöä.

Valuprosessi on myös melko hankalaa sillä pienetkin ilmakuplat ja jäähtymisen aikana syntyneet piskuiset halkeamat kasvattavat äkisti palopinta-alaa joka taas aiheuttaa raketin sinkoamisen hyvin nopeasti joka suuntaan.

Lyhyesti sanottakoon, että on ihan hyvät syyt noudattaa lakia eikä ruveta kotikemistiksi.

Ossi
Posts: 35
Joined: 12 November 2003 23:02:10
Location: Tampere
Contact:

Post by Ossi » 14 April 2006 19:43:38

Vaikka kapinamieliala saakin joskus vallan, on vaarallisten aineiden käsittelyä koskevasta lainsäädännöstä muistettava nimenomaan se, että ne lait ovat olemassa kansalaisten suojelemiseksi itseltään.

Harmillista Darwinin kannalta, mutta ne kokeilijat saattavat itsensä lisäksi myös vaurioittaa ympäristöänsä, joka taitaa olla pääsyy tuohon lainsäädäntöön.

Hauskaa pääsiäistä!

Make_L
Posts: 274
Joined: 19 October 2006 20:28:45
Location: Espoo

Post by Make_L » 04 December 2006 22:04:47

Vielä vähän historian siipien havinaa: Harry B. Stine klassikkokirjassaan "Handbook of Model Rocketry" (sivulla 3) kertoo, että ennen vuotta 1958 ei-ammattimainen rakettitoiminta oli vaarallisuutensa takia kielletty useimmissa osavaltioissa. America Rocket Society (nyt AIAA) arvioi, että joka seitsemäs joko vammautui tai kuoli harrastuksensa parissa.
--Positiivisesti ajatteleva tajuaa välittömästi, että peräti 6/7 EI vammautunut eikä kuollut. :twisted:
Kiinteät polttoaineet ovat luonteeltaan räjähdysaineita, joiden palamisnopeutta on hidastettu. Komposiittipolttoaineissa myös ammoniumperkloraatti on tavallinen hapetin, joten kaliumnitraatin jälkeen joku haluaa käyttää sitäkin erilaisissa sekoituksisssa ja sitten ehkä jotain vielä sähäkämpää. Nitrattujen aineiden, kuten nitroselluloosan, laatu voi olla huono ja kontrolloimaton ja esim itsesyttymisen riski on olemassa -kemistit osaavat tarvittaessa kommentoida tätäkin. Oikeiden, sotilaskäyttöön tarkoitettujen ohjusten kiinteän polttoaineen valaa paikoilleen robottikoneisto, koska duunarit eivät varovaisuusyistä halua tehdä sitä. jne jne
Ollaan tekemisissä aidon räjähdysaineen valmistuksen kanssa ja siksi myös tekemässä jotain lainvastaista. Huomioiden sen pitkän ja kivisen tien, mikä johti edes nykyisten ruutimoottorien saamiseen, ei ainakaan SATS:in auta ryhtyä mihinkään mikä miinoittaisi tietämme - tuo TUKESin lupa on määräaikainen. Jollei oma kansanedustaja auta muuttamaan lakia tai uusi EU:n direktiivi höllää suitsia, niin välillisestikään seuran puitteissa organisoitu tai avustettu rakettipolttoaineiden valmistus on kuollut ajatus.
--En näe omavalmisteita siitäkään syystä hyödyllisenä projektina, että muualta EU:n alueelta saa aivan laillisesti suurempiakin moottoreita.
Sitten on olemassa hybridimoottoreita, mitkä ovat turvallinen ja riittävän suuritehoinen ratkaisu - ainoa haittapuoli on hintava laitteisto lähtötelineen juurella. Monestakin syystä hybridiraketit ovat työryhmäprojekteja ja korkeanlaiset laitteistokulut jakautuvat usean maksajan kesken - ja kuoletusaika on pitkä!
Aihe itsessään on kiva, mielenkiintoinen -ja laaja. Olen kouluiässä valmistanut sekä ruutia, että nitroselluloosaa ja mielenkiinnosta lukenut alaan liittyvää. Jos joku -seuran ulkopuolella- silti aikoo käynnistää polttoainetehtaan, niin oman edun nimissä kannattaa opiskella ensin perusteellisesti alaa, todellisia riskejä on olemassa.

Masa
Posts: 20
Joined: 07 September 2006 22:21:18

Post by Masa » 12 December 2006 23:59:01

8) Mitä, jokos Suomessakin saa käyttää isompia moottoreita?!, ei muuta kuin informaatiota tänne.

Make_L
Posts: 274
Joined: 19 October 2006 20:28:45
Location: Espoo

Post by Make_L » 13 December 2006 20:44:07

Katso kansiosta "Projektit"
Siellä on Tommin hybridiraketteja käsittelevä teksti. Tamperelaisten projektista on tälläkin sivustolla asiaa, lue Tommin sitä koskevia tekstejä.
Tamperelaisten Supikoira- projektista oli TV-ohjelmakin keväällä.
Hybridiraketin polttoainepatruuna ei ole räjähde (se on jotain vaaratonta valettua seostettua muovia tai esim se on butadieenikumia alla mainitussa laitteessa), eikä tietysti hapetinkaan ole räjähde. Ne eivät siten kuulu räjähdysaineiden piiriin ja ovat täysin laillisia.
Space Ship One (jolla käytiin tosi korkealla; 100 km ) toimii sekin hybridimoottorilla. Tästä lentolaitteesta on artikkeli mm. lehdessä Radiantti 1/2005. (Tampereen URSAn lehti).
Hybridimoottoreita myy HyperTEK ja muutkin. Googleta! -Tietysti USA:sta (missä näitä valmistetaan), mutta myös EU:n alueelta, on saatavissa osia - mutta kokonaisuuden hinta nousee pitkälti yli 1000 euron. Siksi eräs hyvä ratkaisu on tehdä ryhmätyötä. Kirja "High Power Rocketry 2" kannattaa lukea, ison raketin valmistaminen on varsin vaativa projekti. Vrt yllä, tavoitteet voi asettaa korkeallekin! :D

Post Reply