MEGA LUOKAN RAKETTI

Muiden kuin pienoismallirakettien rakentelusuunnitelmat.
Lakia tai muita määräyksiä ei sitten rikota, jookos?
TONI_VAAN
Posts: 1
Joined: 30 May 2004 21:44:33

MEGA LUOKAN RAKETTI

Post by TONI_VAAN » 30 May 2004 21:53:23

onks kellään käynny mielessä rakentaa semmosesta rakettia esim 2metriä pitkästä teräs putkesta ja semmosella moottorilla että jaksaa nousta sen 5km??

KaiNalo
Posts: 23
Joined: 04 January 2004 15:41:11
Location: Etelä-Suomi

Post by KaiNalo » 31 May 2004 07:30:10

LOL

8)
Tieto ilman teoriaa on triviaa, mutta teoria ilman faktoja on paskanjauhantaa.

tommi
Posts: 279
Joined: 19 February 2003 08:49:25
Nimi: Tommi
Location: Tampere
Contact:

Post by tommi » 31 May 2004 10:10:56

..joo, ainahan sitä käy mielessä yhtä ja toista. Toteutuksen kanssa saattaakin tulla sitten ne ekat onkelmat. :) Ja toi teräsputki ei olis kaikkein paras materiaali noihin korkealle lentäviin raketteihin, ainakaan sellanen rautakaupasta saatava perusteräs. Se painaa paljon ja vielä sirpaloituu räjähtäessään. Esim. lasikuituvahvisteinen pahviputki olis parempi rakenneaine: riittävän lujaa, ei sirpaloidu ja on kevyempää.

Sanoisin että tyvestä puuhun. Eka kannattaisi opetella rakentamaan kevyitä, luotettavasti toimivia ja korkealle lentäviä (laillisia) pienoisraketteja, ennekuin alkaa edes haaveilemaan mistään muusta. Itsellä on vielä toistaiseksi menossa tuo tyvi-vaihe, mutta liikesuunta on ylöspäin!
K-moottorit K-kauppoihin!

User avatar
sampo
Site Admin
Posts: 441
Joined: 20 January 2003 12:31:32
Nimi: Sampo Niskanen
Location: Espoo
Contact:

Re: MEGA LUOKAN RAKETTI

Post by sampo » 03 June 2004 15:38:41

TONI_VAAN wrote:onks kellään käynny mielessä rakentaa semmosesta rakettia esim 2metriä pitkästä teräs putkesta ja semmosella moottorilla että jaksaa nousta sen 5km??
Ainahan sitä kaikenlaista käy mielessä, mutta lähdetään kuitenkin siitä liikkeelle että tuollaisen rakentaminen on ehdottoman laitonta, huomattavan vaarallista puhumattakaan homman vaikeudesta. Iso, painava ja korkealle lentävä eivät ole ainoat kiinnostuksen kohteet raketeissa. Täysin päinvastoin, kun puhutaan pienoismalliraketeista. Suosittelen, että luet tuolta ensin mitä pienoismalliraketilla ylipäätään tarkoitetaan.

(Siirsin ketjun yleiseen keskusteluun, koska sillä ei ole mitään tekemistä pienoismallirakettien rakentamisen kanssa.)
I doubt, therefore I may be.

Just Me

Re: MEGA LUOKAN RAKETTI - on mahdollista Suomessa

Post by Just Me » 07 July 2004 12:07:39

sampo wrote:Ainahan sitä kaikenlaista käy mielessä, mutta lähdetään kuitenkin siitä liikkeelle että tuollaisen rakentaminen on ehdottoman laitonta
Minä en pidä tällaisesta epäyrittäjämäisestä asenteesta. Ison raketin rakentaminen ei missään nimessä ole laitonta. Sellaisen "tankkaaminen" ja ampuminen Suomalaiselle taivaalle saattaa sitä olla. Ampuminenkaan ei liene laitonta "kansainvälisillä vesillä".

"Amateur rocketry" tai "Experimental rocketry" on maailmalla - etenkin Yhdysvalloissa - suosittu harrastus. Suomessa harrastetaan *ainoastaan* pienoismalliraketteja. Kotosuomemme on kaikilla mittareilla mitattuna rakettiharrastuksen takapajula ja ajastaan niin jäljessä, ettei kappaleen alussa mainittuja rakettiharrastusten muotoja ole vielä edes suomennettu.

Hankalaa ja haastavaa ison raketin rakentaminen varmasti on, mutta niin on moni muukin asia, mitä Suomessa tehdään. Tietotaidon ja voimien yhdistäminen harrastajien kesken ja yhteen hiileen puhaltaminen parantaa mahdollisuuksia onnistua projektissa, ja lisäksi vähentää yksilölle kohdistuvaa rahoituspainetta.

Mikään ei ole niin kallista ja hankalaa, ettei riittävän suurella osaajajoukolla sitä voisi rahoittaa ja toteuttaa.

Suomesta puuttuu vakavastiotettava yhdistys, joka tätä osaajajoukkoa keräisi yhteen. Meillä on ainoastaan SATS, joka on tällaisen yhdistyksen irvikuva. Olen itse puuhaamassa jonkinlaista foorumia, jossa amatööri- tai kokeiluraketismista kiinnostuneet voivat tavata ja vaihtaa ajatuksia. Tästä lisää myöhemmin.

Mitä lupiin tulee, niin ammattimainen rakentaja/yritys/hdistys saa tarvittavat luvat takuuvarmasti, mikäli turvallisuusnäkökohdat ovat riittävällä tasolla huomioonotetut, ja viranomaisten annetaan suorittaa tarvittavat auditoinnit. Suomi elää teknologiasta, tuotekehityksestä ja osaamisen viennistä. Ei täällä haluta teknokokeilijoita vaientaa, niitä halutaan kannustaa! Virastot ovat ihmisiä varten, ihmiset eivät ole virastoja varten.

Tulevan 30 vuoden aikana maailmassa syntyy uusi yksityislaukaisujen markkina-alue, ja Suomikin voisi olla siinä mukana jos tahtoa riittäisi, reppuun lastattaisiin hiukan ennakkoluulottomuutta ja yrittäjämeininkiä. Nyt on viime hetki alkaa ottaa niitä haparoivia ensiaskelia. Jenkeissä ollaan jo 10 vuotta edellä!

Ilmaistahan mikään ei ole, mutta on sitä Suomessa rahoitettu hullumpiakin ideoita. Muutama vuosi kovaa työtä yhdistettynä hyvään bisnesälykkyyteen, ja rahoitus on taattu.

Hyvä testipaikka isolle raketille tai moottoreille voisi olla talvisaikaan vaikkapa Inari-järven jää. Muuallakin Lapissa riittää turvallista, käymätöntä korpea.

Just Me

Just Me

Lisäys

Post by Just Me » 07 July 2004 12:31:18

"Amateur rocketry" löytää Googlella 6600 sivua. Kun googlataan dokumentteja Suomen kielellä, sivuja löytyy 0. "Experimental rocketry" löytää Googlella 3900 sivua. Kun googlataan dokumentteja Suomen kielellä, sivuja löytyy 1!

Tämä kertoo jotain maamme takapajuisuudesta.

User avatar
sampo
Site Admin
Posts: 441
Joined: 20 January 2003 12:31:32
Nimi: Sampo Niskanen
Location: Espoo
Contact:

Re: MEGA LUOKAN RAKETTI - on mahdollista Suomessa

Post by sampo » 07 July 2004 14:04:56

Just Me wrote:Minä en pidä tällaisesta epäyrittäjämäisestä asenteesta. Ison raketin rakentaminen ei missään nimessä ole laitonta. Sellaisen "tankkaaminen" ja ampuminen Suomalaiselle taivaalle saattaa sitä olla. Ampuminenkaan ei liene laitonta "kansainvälisillä vesillä".
Myönnetään: ilmaisin asian vähän epätarkasti. Itse raketin rakentaminen ei tietenkään ole laitonta, mutta moottorin valmistaminen/lataaminen menee mallista riippuen vähintään lain harmaalle alueelle, useimmiten ehdottomasti laittomaksi.
Just Me wrote:"Amateur rocketry" tai "Experimental rocketry" on maailmalla - etenkin Yhdysvalloissa - suosittu harrastus. Suomessa harrastetaan *ainoastaan* pienoismalliraketteja. Kotosuomemme on kaikilla mittareilla mitattuna rakettiharrastuksen takapajula ja ajastaan niin jäljessä, ettei kappaleen alussa mainittuja rakettiharrastusten muotoja ole vielä edes suomennettu.
Ongelmana lähtökohtaisesti on, että lakimuutos 90-luvulla kielsi pienoismalliraketit kokonaan - sitä ennen moottoreita sai useistakin paikoista ostettua. Vasta suht. hiljattain on saatu lain sallima erikoislupa A-D -moottoreiden myynnille.

Olen aivan samaa mieltä siitä että eksperimentaalinen rakettiharrastus voi olla aivan turvallista ja hyvin opettavaista. Pointtina on, kuten Tommi sanoi, että ei kannata heti alkaa tähtiin kurottamaan, vaan oppiminen on inkrementaalinen prosessi. Mielestäni ei ole järkevää hypätä kaupallisesta D-moottoriraketista "2 metriä pitkään, teräsputkesta rakennettuun 5km korkeuteen nousevaan" rakettiin.

Toinen pointti myös on, että pienoismallirakettiharrastuskin on vasta lapsenkengissä Suomessa. TUKES voi milloin hyvänsä peruuttaa rakettimoottorien myyntiluvan, ja yksikin onnettomuus tuollaisen eksperimentaalisen raketin kanssa voi tiputtaa aika paljon paskaa rakettiharrastajien niskaan.

En ole kauheasti Yhdysvaltain tilannetta seurannut, mutta käsittääkseni sielläkin ollaan nykyisen "terrorismin vastaisen sodan" aikana pistämässä rakettiharrastajia todella ahtaalle. Lisää voi tutkia esim. tämän Google-haun avulla.
Just Me wrote:Mitä lupiin tulee, niin ammattimainen rakentaja/yritys/hdistys saa tarvittavat luvat takuuvarmasti, mikäli turvallisuusnäkökohdat ovat riittävällä tasolla huomioonotetut, ja viranomaisten annetaan suorittaa tarvittavat auditoinnit. Suomi elää teknologiasta, tuotekehityksestä ja osaamisen viennistä. Ei täällä haluta teknokokeilijoita vaientaa, niitä halutaan kannustaa! Virastot ovat ihmisiä varten, ihmiset eivät ole virastoja varten.
Luvat saa, kunhan on tarpeeksi rahaa ja aikaa panostaa siihen. Tässäkään tuskin riittää vain lupa jollekin kerholle, vaan todennäköisesti pitää olla nimenomaisesti joillakin henkilöillä asianomaiset luvat, joiden hankkiminen kestää ja maksaa. (Tietty jos tällaiset luvat omaavan henkilön saa mukaan projektiin niin mikäs siinä sitten...) Lisäksi itse tilat joissa ko. tarvikkeita säilytetään pitää olla hyväksyttyjä siihen tarkoitukseen, mikä jälleen maksaa.

Joka tapauksessa kyseessä on ennemmin vuosien kuin kuukausien projekti, ja nimenomaan alkutaival on todella kankeaa. Kustannukset todennäköisesti ovat sitä suuruusluokkaa että hankkeelle olisi saatava jotain sponsorointia.

Jos jollakulla on halua lähteä tuollaista projektia vetämään, niin mikäs siinä. Itse tosin näkisin että ensin kannattaisi vakauttaa pienoismallirakettiharrastuksen pohja Suomeen, ja sitä kautta siirtyä isompiin raketteihin ja lopulta eksperimentaalisiin.

Itse näkisin seuraavan askeleen olevan E-G -moottoreiden (midpower) hyväksyttäminen. Bernt on näitä tutkimassa, mutta valitettavasti vain ei-ladattavien. Ladattavat E-G -moottorit ovat pidemmällä aikavälillä huomattavasti halvempia, mutta valitettavasti Berntillä on niin vahva käsitys että niitä on mahdoton saada hyväksytettyä (koska lataaminen rinnastetaan räjähteen valmistamiseen) ettei aio sitä edes yrittää. Itse kuvittelisin sen kuitenkin olevan saavutettavissa.
Just Me wrote:Hyvä testipaikka isolle raketille tai moottoreille voisi olla talvisaikaan vaikkapa Inari-järven jää. Muuallakin Lapissa riittää turvallista, käymätöntä korpea.
Yksi paikka mitä on mietitty tuollaisten testaamiseen on armeijan testialueet. Näitä on käsittääkseni käytetty Ruotsissakin isompien rakettien ampuma-alueena, ja kuvittelisi että (ainakin sopivilla suhteilla) armeija voisi hyvinkin lämmetä tuollaiselle ajatukselle.
I doubt, therefore I may be.

tommi
Posts: 279
Joined: 19 February 2003 08:49:25
Nimi: Tommi
Location: Tampere
Contact:

Post by tommi » 08 July 2004 08:47:57

Tere!

Olen samaa mieltä nimimerkin "JustMe" ja Sampon kanssa monista mainituista asioista. Suomesta puuttuu tällä hetkellä intoa ja uskallusta lähteä mukaan avaruuskilpaan. On mielestäni säälittävää että maa, jossa on monella alalla todella huippuluokan osaamista ei katso tarpeelliseksi panostaa aivan selkeään tulevaisuuden alaan enemmän.

Asioiden muuttamiseksi tarvitaan riittävän suuri joukko nimimerkki "JustMe":n (miksi nimimerkki eikä oma nimi?) kaltaisia tyyppejä, joilla on oltava pioneerihengen lisäksi uskallusta, alan osaamista ja vahva halu puskea asiaa eteenpäin poliitikkojen, virkamiesten ja median kanssa ja/tai niitä vastaan. Rakettiharrastus ja sen salliminen on tällä tiellä yksi askel. Ja siinä mielessä merkittäväkin että se sallii tavallisten ihmisten (etenkin nuorten) mukaan tulemisen alalle ikäänkuin takaoven eli harrastuksen kautta. Rakettiharrastus varmasti kiinnostaa monia teknisen alan ihmisiä ja varmasti aika moni
hakeutuisi innokkaammin alan koulutukseen ja hommiin jos jotain kokemusta on jo kertynyt harrastuksen kautta. Rakettiharrastus on mielestäni paras keino markkinoida alaa ns. tavallisen kansan parissa. Joku satelliitin rakentaminen on aika abstrakti asia useimmille tavallisille ihmiselle.

Eteneminen kannattaa kuitenkin tehdä järkevällä tavalla. Ensin kannattaa juurruttaa pienoisrakettiharrastus (uudelleen) Suomeen. Tässä on olennaisen tärkeää harrastajamäärien lisäämisen lisäksi se että harrastus on turvallista ja hallittua. Sampo sanoi aivan oikein että yksikin omapäinen experimental-harrastaja saattaa aiheuttaa suuria vaikeuksia koko harrastukselle tässä vaiheessa (jos jotain sattuu). Tärkeää on siis että yksikään poro (tai poromies) ei kuole siellä Inarijärven jäällä sen takia, että laiton experimental-harrastaja on säätänyt vahingossa laskeutumisjärjestelmän väärin..

Mutta joo, kiva kuulla että muutkin ovat samaa mieltä kanssani. :)
-kansanliike pystyyn, prkl!
K-moottorit K-kauppoihin!

tommi
Posts: 279
Joined: 19 February 2003 08:49:25
Nimi: Tommi
Location: Tampere
Contact:

Re: MEGA LUOKAN RAKETTI - on mahdollista Suomessa

Post by tommi » 07 August 2004 10:22:09

Just Me wrote: Suomesta puuttuu vakavastiotettava yhdistys, joka tätä osaajajoukkoa keräisi yhteen. Meillä on ainoastaan SATS, joka on tällaisen yhdistyksen irvikuva. Olen itse puuhaamassa jonkinlaista foorumia, jossa amatööri- tai kokeiluraketismista kiinnostuneet voivat tavata ja vaihtaa ajatuksia. Tästä lisää myöhemmin.
Sanoisin vielä että SATS voisi olla todella hyvä amatööri- ja kokeiluraketismin tukija jos asiaa lähdetään viemään siellä eteenpäin. Tällä hetkellä SATS:n ulkoinen ilme (nettisivut, ilmailumuseon näyttely) on lievästi sanoen sekava ja vanhahtava, mutta seurassa on kuitenkin Suomen mittakaavassa paljon avaruusalan merkittäviä tekijöitä.

Tällä hetkellä SATS:ssa tuntuu "kokeellisen raketismin" alalla olevan valitettavasti pessimistinen asenne vallalla: toiminta kiellettiin/hiipui joskus 80-luvulla, eikä sitä voida enää millään keinolla herättää henkiin. Olisi aika ihmeellistä että nyky-suomessakin vielä (käytännössä) kiellettäisiin jonkin tieteenalan tutkimus yhtä voimallisesti kuin N-liiton naapurina joskus menneinä vuosikymmeninä.
K-moottorit K-kauppoihin!

KaiNalo
Posts: 23
Joined: 04 January 2004 15:41:11
Location: Etelä-Suomi

Post by KaiNalo » 10 August 2004 10:33:24

Kirjoitanpa minäkin tähän alle:

Tällainen projekti kannattaisi mielestäni toteuttaa vaiheittain. Kuten joku totesikin jo, polttoaineen valmistus/"lataus" lienee laitonta, muuten on mahdollista rakentaa vaikka koko muu raketti valmiiksi.

1. Ensin kootaan työryhmä/porukka joka kokoaa ajatukset yhteen siitä, millaista rakettia lähdetään suunnittelemaan. Topologia, koko, yms.

2. Tehdään paperille alustavat speksit ko. raketista. Ts. todetaan laskelmin ko. tyyppisen raketin vaatimukset. Tyyliin: lämpötilat, paineet, voimat, kiihtyvyydet yms.--> tästä laskelmin moottori suuttimineen palokammioineen, eristyksineen. yms. Lentosuorituskykylaskelmat, aerodynamiikka ym. Lisäksi speksataan vaadittava elektroniikka lennonaikaisiin mittauksiin ja maahanlaskun vaatima elektroniikka ja mekaniikka. Ts. laitetaan ensin kaikki mahdollinen paperille laskelmin.

3. Suunnitellaan raketin mekaniikka ja elektroniikka valmiiksi paperille. Ts. mekaniikka laskelmien mukaan autocadilla ja elektroniikka siihen sopivalla ohjelmalla. Simuloidaan vaikka MicroCapillä tjms. Allekirjottaneelta löytyy AutoCad, MikcroCap, Pds power PCB ja muutamalta kanssaveljeltä monia muita ohjelmia mm. matemaattisia simulointiohjelmia.

Tässä vaiheessa meillä olisi siis hyvin tehty suunnitelma raketin valmistamiseksi.

4. Luodaan raketille testiohjelma. Kuvataan staattiset testit vaiheittain, testataan elektroniikka valmiiksi. Varataan suunnitelmat eri polttoainevaihtoehdoille, eri materiaaleille erilaisille suuttimille yms. Suunnitellaan sopiva laitteisto staattisten testien tekemiseksi. Määritellään testilaitteiden spesifikaatiot siten, että ko. laitteilla voidaan moottori testata maassa turvallisesti ja yksiselitteisesti. Luodaan kattava "entä jos"-tarkistuslista.

5. Luodaan suunnitelma poltoaineen valmistamiseksi turvallisesti ja kuvataan valmistaminen vaiheittain, siten että voidaan varmistua kaiken toimivuudesta.

6. Kun kaikki suunnitelmat on valmisteltu siten, että raketti voidaan ilmeisesti valmistaa toimivaksi ja turvalliseksi, esitellään se sponsoreille viranomaisille ja alan asiantuntijoille. Tehdään mahdollisia korjauksia.

7. Anotaan vaadittavilta viranomaisilta/muilta tahoilta lupa projektin käynnistämiseksi. Projektiin voisi tulla esim. viranomaisen tms. edustaja ns. "vastaavaksi mestariksi" joka seuraa projektin etenemistä ja pitää huolen siitä, että projketi etenee kaikkien sääntöjen mukaan.

8. Tehdään projektista julkinen, luodaan nettisivut, otetaan yhteys alan mediaan ja hankitaa projektille julkisuusarvoa, jotta sponsorit saavat jotain vastinetta rahoilleen. Projekti voitaisiin esitellä myös messuilla.

Tämän kaiken kirjoitin hyvin pintapuolisesti, mutta toivon että tästä selvisi perusajatus tämänkaltaiselle projektille. Raketin tavoitekorkeus voisi olla vaikkapa kaksivaiheisena 10km. Toivon todella, että meitä löytyisi monia mukaan tällaiseen projektiin.

Ok. Heitän nyt itse ihan hatusta tällaisen porkkanan: Me te täältä keski-uudeltamaalta viosimme tarjota projektin käyttöön ohjelmistoja suunnitteluun, kaksi todella kiinnostunutta tekniikan alan ihmistä, muutaman tuhat euroa rahaa, mahdollisesti tukea parilta firmalta liittyen lähinnä elektroniikkaosiin ja niiden valmistukseen.

Miten on, avataanko peli? Mailitsekin minut tavoittaa databoxi(ät)suomi24.fi
Tieto ilman teoriaa on triviaa, mutta teoria ilman faktoja on paskanjauhantaa.

Have
Posts: 11
Joined: 10 August 2004 09:56:24
Location: Oulu

Post by Have » 10 August 2004 10:42:07

Sinänsä aika erikoista, että kokonainen tieteenala (tai vähintäänkin haara) on kielletty. Minun on hankala ymmärtää motiiveja tähän, varsinkin kun muualla maailmassa tuntuu olevan noita isompia ja pienempiä rakettiprojekteja lähes joka toisessa yliopistossa ja opinahjossa. En ole kuullut mistään vakavista onnettomuuksista noissa projekteissa. Oikein toteutettuna homman pitäisi olla varsin turvallista. Mikä noiden rakettien kieltämiseen johti silloin 80-luvulla?


Tuosta laukaisualueesta mieleeni tuli vielä armeijan Rovajärven ampuma-alue, joka on sen kokoinen, että siellä luulisi rakettilaukaisujenkin onnistuvan. Tietenkin luvan saaminen sinne on yhtä hankalaa kuin Lohtajallekin.

Onko Suomessa muuten koskaan rakennettu isompia rakettimoottoreita? Yhdessäkään koulussa tuollaiseen vaadittavaa tietotaitoa ei tietääkseni nykyään opeteta, joten rakettimoottoritekniikkaa osaavien henkilöiden määrä lienee aika pieni. Moottorin rakentaminen voisi olla melkoinen haaste isommassa rakettiprojektissa, vaikka kuinka olisi kokemusta pienoismalliraketeista. Tuskin kuitenkaan mahdotonta, kun saksalaiset tekivät moisia jo 60 vuotta sitten V-aseisiinsa. Mistä tulikin mieleeni, että saksalaisten raketteja käsittelevä David Irvingin Mare's Nest -kirja on ilmaiseksi ladattavissa osoitteesta http://www.fpp.co.uk/books/MaresNest/.

KaiNalo
Posts: 23
Joined: 04 January 2004 15:41:11
Location: Etelä-Suomi

Post by KaiNalo » 10 August 2004 11:01:03

Vielä lukemisistä, kaikkien kiinnostuneiden kannattaa ostaa/laita tämä kirja:

http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/de ... 9?v=glance

eli : Rocket Propulsion Elements, 7th Edition

Aivan mahtava kirja, ostin tuon aikanaan ja täytyy sanoa, että koskaan en ole yhtä hyvää kirjaa lukenut. Todellinen raamattu rakettifriille. Onhan noita kirjoja paljonkin, mutta tuo on Teos isolle Teellä. :P
Tieto ilman teoriaa on triviaa, mutta teoria ilman faktoja on paskanjauhantaa.

tommi
Posts: 279
Joined: 19 February 2003 08:49:25
Nimi: Tommi
Location: Tampere
Contact:

Post by tommi » 10 August 2004 11:21:17

KaiNalo wrote:Kirjoitanpa minäkin tähän alle:

Tällainen projekti kannattaisi mielestäni toteuttaa vaiheittain. Kuten joku totesikin jo, polttoaineen valmistus/"lataus" lienee laitonta, muuten on mahdollista rakentaa vaikka koko muu raketti valmiiksi.
...
Hyvä etenemissuunnitelma, kannatetaan.
KaiNalo wrote: Ok. Heitän nyt itse ihan hatusta tällaisen porkkanan: Me te täältä keski-uudeltamaalta viosimme tarjota projektin käyttöön ohjelmistoja suunnitteluun, kaksi todella kiinnostunutta tekniikan alan ihmistä, muutaman tuhat euroa rahaa, mahdollisesti tukea parilta firmalta liittyen lähinnä elektroniikkaosiin ja niiden valmistukseen.

Miten on, avataanko peli? Mailitsekin minut tavoittaa databoxi(ät)suomi24.fi
Porkkana on melko harvinaista herkkua vielä tällä alalla Suomessa, hienoa! :) Olen siis mukana. Mulle voi laittaa postia luukkuun tai kotisivuilta löytyvään osoitteeseen.

Tommi
K-moottorit K-kauppoihin!

Have
Posts: 11
Joined: 10 August 2004 09:56:24
Location: Oulu

Post by Have » 10 August 2004 12:30:04

Jos tuo projekti oikeasti joskus nytkähtää liikkelle niin olen mukana. Rakettitietoutta ei vielä hirveästi löydy, mutta ominta alaani ovat sulautetut ohjelmistot/järjestelmät ja digitaalinen signaalinkäsittely. Isompaan rakettiin tulee todennäköisesti myös softaa sisälle ja maahan, joten voisin liittyä niitä vääntävään ryhmään.

tt
Site Admin
Posts: 643
Joined: 20 January 2003 16:09:08
Nimi: Timo Toivanen
Location: Espoo

Post by tt » 10 August 2004 17:35:49

Have wrote: Onko Suomessa muuten koskaan rakennettu isompia rakettimoottoreita?
Pitkälle edenneitä suunnitelmia on ainakin. Toinen näistä on Suomen avaruustutkimusseuran projekti Alpha 60-luvulta. Sen tarkempia speksejä en muista, mutta kyseessä on ~2 metriä korkea kiinteää polttoainetta käyttävä varsin mehukkaan oloinen raketti. Kapineen piirrustuksia ja muuta dokumentaatiota on tallessa SATSin kerhotilassa ja oman raketin suunnittelu kannattaisikin aloittaa tämän materiaalin kopioimisella ja tutkimisella.
Toinen on Polyteknikkojen ilmailukerhon samoilta ajoilta peräisin oleva liki kolme metriä korkea PIK-SR1.
Tästäkin on luutavasti olemassa jotain dokumentteja, mutta minulle on eksynyt vain tuo yksi kuva. Ilmeisesti tähän projektiin liittyen PIK julkaisi 1967 Ulv Main kirjoittaman kirjan "Rakettitekniikan perusteita", joka löytyy ainakin SATSin kirjastosta sekä kopioituna mm. allekirjoittaneelta.
Niin että ei Suomi ole aina ollut tälläinen takapajula... :)

(jos muistin jonkun tiedoista väärin niin korjatkaa...)
“Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”
- James A. Michener

Post Reply