Muutamien Polluxin jäsenten keskuudessa on kehittynyt idea rakentaa tuulitunneli rakettien vakauden ym. ominaisuuksien testaamiseen. Tämä olisi erityisen kätevä erikoisten rakettimallien (mm. aitojen pienoismallien) teossa, joiden kohdalla laskeminen tai narun kanssa vakauden testaaminen ovat hankalia. Mikäli Pollux saa syksyllä TKY:ltä sopivan varastotilan, voisi Pollux rakentaa tuulitunnelin sinne kaikkien jäsenten käytettäväksi (sekä myös muiden rakettiharrastajien käyttöön).
Idea ei ole niin hullu kuin miltä kuulostaa: loppujen lopuksi tuulitunneli vaatii vain sopivan tunneliosuuden sekä sopivan puhaltimen. Kallein osuus on sopiva tuuletin, mutta jos sellaisen saa jostakin vanhasta romusta, niin tuulitunnelin todennäköisesti saisi rakennettua alle 100 eurolla (mahdollisesti reilustikin alle). Asiaa voi siis ainakin harkita. Alla on alustavaa pohdintaa asiasta.
Perusrakenne
Yksi olennaisimmista kysymyksistä tunnelin suunnittelussa on, tekeekö siitä avoimen vai suljetun kierron. Avoimessa olisi vain suora tunneli, jonka molemmat päät ovat avoinna, ja toisessa päässä on tuuletin. Suljetussa puhallusilma ohjattaisiin putkea pitkin takaisin alkuun.
Avoimessa kierrossa tuulettimen tehokkuus suoraan määräisi tuulen nopeuden. Suljetussa kierrossa sen sijaan voisi kuvitella syntyvän ilmavirta, joka saa tuulettimesta lisää vauhtia joka kierroksella, mikä voisi kasvattaa tuulen nopeutta. Kuitenkin takaisin kytkevä putki saattaa tuottaa ilmavirtaan niin paljon kitkaa, että siitä olisi enemmän haittaa kuin hyötyä - tuuletin joutuisi "imemään" ilmaa pitkästä putkesta. Tätä ongelmaa voisi tosin pienentää laittamalla useampia tuulettimia kiertoon.
En osaa suoralta kädeltä sanoa kummassa syntyisi suurempi ilman nopeus, mutta itse olen kallistumassa avoimeen mallin. Tätä on käytetty muuallakin netistä löytyvissä kotitekoisissa tuulitunneleissa (suljettua kiertoa en ole nähnyt). Jos joku tietää/arvelee asiasta jotain, niin mainitkaa alle. Yksi suosittu tyyppi näyttäisi olevan ns. Baals tuulitunneli, joka on ilmeisesti melko pitkälle mietitty malli:
http://www.ceeo.tufts.edu/ldaps/htdocs/ ... unnel.html
http://www.ceeo.tufts.edu/graphics/wind ... ciate.html
Myös voisi pohtia, kannattaisiko rakentaa vaakasuorassa oleva tunneli (kuten ym. linkeissä) vai pystyssä oleva. Pystyssä oleva tunneli mahtuisi pienempään säilytystilaan, mutta tällöin katon korkeus rajoittaa tunnelin pituutta.
Tuuletin
Ehdottomasti kallein yksittäinen osa tunnelissa on riittävän voimakas tuuletin. Kaupallisesti uutena ei tunnu saavan kuin maksimissaan noin 15-20 cm kokoisia tuulettimia, ja nekin ovat jo 100 euron hintaluokassa. Jos tätä isompaa tuuletinta tarvitsee, se menee jo LVI-puolelle, ja hinnat lähtevät 500 eurosta ylöspäin.
Yksi vaihtoehto joka on tullut mieleen on autojen jäähdytyspuhaltimet, joiden pitäisi olla suht. voimakkaita. Niitä voi myös saada ihan sopuhintaan käytettynä, esim. http://www.huuto.net/fi/showitem.php3?itemid=4318090 (kuva myös täällä).
Mahdollista on myös laittaa esim. neljä tuuletinta vierekkäin, jos jostakin saa halvalla pieniä (tai miksei isompiakin

Koko
Yksi olennaisimmista kysymyksistä on myös, minkä kokoinen tunnelin pitäisi olla. Tunnelin säilytys-/käyttötila on rajallinen, joten monimetrisiä raketteja ei kannata alkaa ottaa huomioon, mutta puolimetrinen raketti pitäisi ainakin saada mahtumaan sinne. Mihin pitäisi laittaa raja? Pituusongelmaa voisi helpottaa tekemällä tunnelista paloiteltavan, sekä mahdollisesti muunneltavan pituisen (en usko Baalsin tunnelissa testiosuuden pidentämisen paljoa haittaavan).
Tärkeämpi kysymys vielä on leveys: mitä suurempi testialueen poikkipinta-ala on, sitä hitaampi ilmavirta sinne saadaan, ja sitä isompi ja kalliimpi tuuletin tarvitaan. Miten isoja/leveitä raketteja pitäisi voida testata?
Kiinnitykset ja mittaukset
Yksi pohdittava asia myös on, kuinka kiinnittää raketti niin, että se pyörii vapaasti jonkin akselin ympäri tunnelissa. Kiinnityksen olisi hyvä olla helposti säädettävissä (jotta voi etsiä painekeskiötä) ja mahdollista kiinnittää mahdollisimman omituisen muotoiseen rakettiin. Hyviä ideoita otetaan vastaan.
Lisäksi voisi miettiä, mitä kaikkia suureita raketista voisi tuulitunnelin avulla mitata. Painekeskiön löytää suht. helposti kiertoakselia siirtämällä. Lisäksi esimerkiksi ilmanvastuskerroin pitäisi olla melko suoraviivaista määrittää (esim. kiinnittämällä kiertoakseli jouseen tai kuten täällä). Onko muita ideoita?
Tarvitaanko sitä?
Olennaisin kysymys loppujen lopuksi on tietysti että tarvitaanko sitä. Kuinka paljon hyötyä siitä loppujen lopuksi olisi kerholaisille? Kasvaisiko tuulitunnelin tarve jatkossa, jos ihmiset alkavat suunnitella yhä mielikuvituksellisempia raketteja? Vai löytyisikö rahalle olennaisempaakin käyttöä?
Mielipiteitä? Kommentteja? Ideoita? Kirjoittakaa alle!