Muutoksia rakettiharrastuksen määräyksiin

Milloin ja missä on mahdollista nähdä raketteja? Mitään uutta rakettirintamalla?
tt
Site Admin
Posts: 643
Joined: 20 January 2003 16:09:08
Nimi: Timo Toivanen
Location: Espoo

Muutoksia rakettiharrastuksen määräyksiin

Post by tt » 03 April 2014 22:07:42

EU-määräysten voimaantulo sekä nykyisen moottorivalmistajan, saksalaisen Weco Pyron ilmoitus lopettaa rakettimoottoreiden valmistus aiheuttavat muutoksia rakettiharrastukseen Suomessa.

Rakettimoottoreita maahantuovan Finn Remoten varastossa on yhä runsaasti Weco Pyron rakettimoottoreita. Näitä koskeva TUKESin määräys on voimassa 2017 asti, ja näiden myynti jatkuu normaalisti kunnes varastot ovat loppu. Näiden rakettimoottoreiden osalta määräykset ja vaatimukset säilyvät ennallaan (18v ikä, kurssi ja seuran jäsenyys).

Weco Pyron tuotteiden tilalle on tulossa vastikään rakettimoottorien valmistuksen aloittaneen Kliman valmistamia rakettimoottoreita. Ne vastaavat enimmäkseen nykyisiä Wecon moottoreita, mutta ovat joiltain osin laadukkaampia ja tehokkaampia. Moottoreita valmistetaan myös laajemmalla määrällä eri viiveitä kuin Wecon moottoreita.

Kliman rakettimoottoreilla on eurooppalainen CE-hyväksyntä. Hyväksynnän myötä ne eivät enää ole vanhan kansallisen TUKESin määräyksen piirissä. Räjähdysainelainsäädäntö asettaa edelleen 18v ikärajan, mutta määräykset eivät näiden moottorien kohdalla enää edellytä mitään tiettyä kurssia tai seuran jäsenyyttä. TUKES pitää kuitenkin erittäin toivottavana, että moottoreita luovutetaan vain henkilöille, joilla on riittävä tietämys niiden käytöstä.

Näiden muutosten myötä rakettikortti muuttuu vuosittain uusittavasta lupakirjasta toistaiseksi voimassa olevaksi osoitukseksi rakettikurssin suorittamisesta. Moottoreiden maahantuoja Finn Remote tulee edelleen edellyttämään rakettikorttia myös CE-hyväksyttyjen moottoreiden ostajilta, ja seuran järjestämissä lennätyksissä edellytämme lennättäjiltä rakettikorttia sekä jäsenyyttä jossain rakettiseurassa. Uudet kortit postitetaan kurssin suorittaneille SATSin jäsenille kevään aikana jäsenmaksujen laskutuksen jälkeen. Polluxin kortit uusitaan syksyllä.

Räjähdysainelainsäädäntöä ollaan parhaillaan uudistamassa ja se tulee mahdollisesti vaikuttamaan myös rakettiharrastukseen. TUKES kuitenkin suhtautuu positiivisesti harrastukseen, joten suuria muutoksia ei ole odotettavissa. SATS pyrkii olemaan aktiivinen ja vaikuttamaan lainsäädännön valmisteluvaiheessa edistääkseen rakettiharrastuksen mahdollisuuksia Suomessa. Tavoitteena on myös saada lisää CE-hyväksyttyjä rakettimoottoreita myyntiin Suomeen.

Lisätietoja voi kysyä allekirjoittaneelta (timo piste toivanen ät iki piste fi) tai tässä ketjussa.

Timo Toivanen
Suomen Avaruustutkimusseuran rakettivastaava
“Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”
- James A. Michener

tt
Site Admin
Posts: 643
Joined: 20 January 2003 16:09:08
Nimi: Timo Toivanen
Location: Espoo

Re: Muutoksia rakettiharrastuksen määräyksiin

Post by tt » 09 April 2014 17:45:13

Hieman tarkennuksia ja perusteluja:
TUKES ei enää vaadi kurssitusta tai seuran jäsenyyttä CE-hyväksyttyjen moottorien hankkimiseen tai käyttämiseen.
Mutta.
Keskusteluissa TUKES piti erittäin toivottavana, ettei uusiakaan moottoreita luovutettaisi kuin henkilöille, joilla on tarvittavat tiedot niiden käyttämisestä. Tästä johtuen päätimme jatkaa kurssien järjestämistä ja moottorien maahantuoja Finnremote edellyttää korttia edelleen kaikkien moottoreiden ostajilta. Kuten tuossa tiedotteessa mainitsin, räjähdysainelainsäädäntöä ollaan uudistamassa ja harrasteraketit tulevat mahdollisesti osaksi lakitekstiä. Tuleviin määräyksiin vaikuttaa paljon se, miten viranomainen näkee harrastuksen emmekä todellakaan halua antaa mitään syytä harrastuksen rajoittamiseen.
Tilanne on vastaava kuin esimerkiksi laitesukelluksessa tai laskuvarjohypyssä. Viranomainen ei vaadi kummassakaan lupakirjoja, mutta yksikään vastuuntuntoinen sukellusliike ei täytä kouluttamattomien sukeltajien pulloja eikä hyppykoneen kyytiin pääse ilman lupakirjaa. Varmasti Kiinasta voi tilata hyväksymättömiä pulloja tai hyppyvarusteita ja harrastaa niillä omin päin, mutta käytännössä kukaan ei tee niin. Eli viranomainen ei puutu toimintaan koska harrastajat ja muut alan toimijat pitävät itse toiminnan turvallisena. Tähän mekin pyrimme nyt kun siihen on annettu mahdollisuus.
“Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”
- James A. Michener

Post Reply