Talouspaperirullarakettikilpailu 28.1.2004!

Milloin ja missä on mahdollista nähdä raketteja? Mitään uutta rakettirintamalla?
User avatar
sampo
Site Admin
Posts: 441
Joined: 20 January 2003 12:31:32
Nimi: Sampo Niskanen
Location: Espoo
Contact:

Talouspaperirullarakettikilpailu 28.1.2004!

Post by sampo »

Pollux järjestää kolmen viikon päästä raketti-illan ja rakettijaoksen kokoontumisen yhteydessä ensimmäisen rakettikilpailunsa! Kilpailun tavoitteena on lennättää B4-4 -moottorilla mahdollisimman korkealle raketti, joka sisältää rakenneosanaan talouspaperirullan. Lisäksi pisteitä annetaan rakenneratkaisuista, ulkonäöstä sekä "yleisestä cooliudesta".

Kilpailu on avoin kaikille suomalaisen rakettikortin haltijoille, eikä osallistumismaksua ole. Palkinto ei ole vielä varmistunut, mutta maineen ja kunnian lisäksi voittajalle pyritään saamaan arvoisensa kiertopalkinto sekä mahdollisesti jokin muu raketteihin liittyvä palkinto.

Toiveena on saada kilpailuista jatkuva perinne, joita järjestettäisiin esimerkiksi rakettijaoksen toimesta pari--muutama kerta vuodessa. Enemmän keskustelua rakettikilpailuista yleensä Yleinen keskustelu -osiossa täällä.

Itse lennätys on keskiviikkona 28.1.2004 klo 14.30 alkaen (valitettavasti näin aikaisin koska pimeä tulee aikaisin) Laajalahden jäällä Otaniemen edustalla, mikäli sää on suotuisa (muussa tapauksessa kilpailua joudutaan lykkäämään). Rakettien muu arvostelu tapahtuu tämän jälkeen Gorsun saunalla, johon on sovittu myös seuraava rakettijaoksen tapaaminen (tarkempia ohjeita seuraa myöhemmin). Mikäli itse ei pääse paikalle, voi raketin laukaista myös sijaishenkilö.

Kilpailuun tulee ilmoittautua lähettämällä sähköpostia viimeistään maanantaina 26.1.2004 osoitteeseen pollux@tky.hut.fi. Ilmoittautumisessa tulee ilmoittaa nimi sekä rakettikortin numero.

Kilpailun tarkat säännöt sekä kilpailuun hyväksyttävien rakettien ehdot löytyvät osoitteesta http://pollux.tky.fi/kilpailu-rulla.html. Tänne myös kirjataan mahdolliset sääntöihin ennen kilpailua tulevat muutokset ja tarkennukset. Lukekaa säännöt huolella!!!

Kysymykset kilpailusta voi esittää osoitteeseen pollux@tky.hut.fi tai vastauksena alle.
Huom: Yleinen keskustelu rakettikilpailuista mielellään Yleinen keskustelu -osioon!
Last edited by sampo on 31 January 2004 01:07:21, edited 1 time in total.
I doubt, therefore I may be.
User avatar
sampo
Site Admin
Posts: 441
Joined: 20 January 2003 12:31:32
Nimi: Sampo Niskanen
Location: Espoo
Contact:

Rakettikilpailun tulokset

Post by sampo »

Kilpailu pystyttiin pitämään, vaikka aluksi keli näyttikin vähän huonolta. Mittaukseen käytettiin kahden pisteen mittausta jotka olivat molemmat 100m päässä laukaisupaikasta, joista toisessa mitattiin korkeuskulma ja toisessa korkeus- ja suuntakulma.

Kilpailuun lopulta osallisui kuusi harrastajaa (esimerkiksi allekirjoittaneen raketti hajosi edellisen päivän koelennossa :P). Näistä kaksi jouduttiin hylkäämään epävakaan lennon vuoksi. Tulokset olivat:

1. Timo Toivanen 106 p. (85 m)
2. Antti Pellinen 82 p. (65 m)
3. Antti J. Niskanen 78 p. (51 m)
4. Jorma Utunen 59 p. (40 m)

Alla on kuva raketeista järjestyksessä, voittaja vasemmalla, sekä pari epäonnistunutta rakettia:

Image

Jälkikäteen mietittynä todettiin, että tuomareiden arvostelupisteitä olisi pitänyt painottaa enemmän, sillä tässä tapauksessa niillä ei ollut juuri mitään mahdollisuuttakaan vaikuttaa lopputulokseen. Suurin ero tuomaripisteissä rakettien välillä vastasi 9.6 metriä, kuntaas kaksi lähimpänä toisiaan ollutta korkeutta olivat 11 metrin päässä toisistaan. Vaikka ideana olikin tavoitella korkeutta, on mielestäni hyvin perusteltua painottaa kohtuullisen paljon myös kekseliäitä rakenneratkaisuja ja muuta cooliutta.

Seuraava kilpailu pidettäneen kesällä, ja ilmeisesti tämän aiheena on perinteinen egg-lofter, eli lennätä kananmuna ehjänä mahdollisimman korkealle! Sitä odotellessa hauskoja ammuntoja!
I doubt, therefore I may be.
tt
Site Admin
Posts: 699
Joined: 20 January 2003 16:09:08
Nimi: Timo Toivanen
Location: Espoo

Post by tt »

“Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”
- James A. Michener
Post Reply