ruutia

Yleistä keskustelua ja kysymyksiä pienoismalliraketeista
ruutia..

ruutia

Post by ruutia.. » 21 May 2007 16:11:04

toimisiko raketti vaikka N110 ruudilla?

Make_L
Posts: 264
Joined: 19 October 2006 20:28:45
Location: Espoo

Post by Make_L » 21 May 2007 21:06:38

Ei toimisi.
Vihtavuoren N110 on normaalia aseruutia, sen palamisnopeus on korkea.
Suljetussa tilassa, kuten rakettimoottorin sisällä, tästä seuraa räjähdys. Vaikka erilaiset mustaruudit ovatkin "mietoja" räjähteitä, niin palamisnopeus voi saavuttaa 500 m/s (ne ovat jauheita ja palaminen tapahtuu pintaa pitkin!). Vertaa tätä siihen, että kun rakettimoottorin polttoaine on rakennettu keinolla tai toisella kiinteäksi (säätäen siten palamisnopeutta ja palotilan geometriaa ja samalla palavaa pinta-alaa) liikutaan jossakin 1-2 cm/sek lukemissa palonopeuden osalta.
Seuraava ongelma olisi deLaval-suuttimen mitoitus; palonopeus on useimmiten paineen funktio.
Kirjoitan tämän lähinnä varoittaakseni ettet vahingoita itseäsi: USA:ssa on 1950-luvulla ikävä historia omatekoisten rakettipolttoaineiden osalta; henkilövahinkoja tuli runsaasti, osa vakavia. Ne loppuivat kuin seinään kaupallisten moottoreiden tultua markkinoille. En näe yleensäkään mielekkäänä lähteä tekemään alkajaisiksi omia polttoaineita, kun valmiita varmatoimisia turvallisia rakettimoottoreita on saatavana, täysin laillisesti, muualta EU:sta suuriakin.
-Sen ehkä tiedätkin, että omatekoisten räjähdeainepohjaisten polttoaineiden valmistaminen kotioloissa on laitonta (=RäjähdysaineL, katso netistä, http://www.finlex.fi).
En myöskään lähde pohtimaan tässä, miten ruudista voisi valmistaa pyroteknisiin tai rakettimoottoritarkoituksiin sopivaa. Aihe on kovin arka meille, sillä (ruuti)rakettimoottorit ovat nytkin vain TUKESin erityisluvalla myynnissä. Jos sekaannumme välillisestikään laittomaan toimintaan, on äkkiä koko harrastus vaarassa Suomessa. En usko, että saat tältä palstalta käytännön ohjeita tästä syystä.

Post Reply