Asteroidien louhiminen

Muut kiinnostavat aiheet, jotka eivät suoraan liity pienoismalliraketteihin
aapo
Posts: 146
Joined: 21 January 2003 20:26:20
Location: Kerava
Contact:

Asteroidien louhiminen

Post by aapo » 20 July 2003 14:57:40

Viime aikoina, kun lähellä Maata pyöriviä asteroideja on metsästetty mm. törmäysvaaran vuoksi, niitä on löydetty aika joukko.

Asteroidit eroavat geologiselta koostumukseltaan planeetoista merkittävästi siinä, että planeetoilla ne raskaat alkuaineet, jotka eivät helposti sitoudu kevyempiin, vajoavat ytimeen. Asteroideilla taas näitä raskaita aineita on huomattavasti tiheämpinä pitoisuuksina muiden alkuaineiden seassa.

Erityisesti platinaa, joka Maapallolla on vajonnut pääosin ytimeen ja jonka kilohinta on nykyisin varsin korkea ja tarve kasvamassa, saisi asteroidelta irti. Ja kun louhintainfrastruktuuri on olemassa, saisi samalla kaikkia muita mielenkiintoisia aineita (kuten rautaa, happea, vetyä, hiiltä) LEO-radoille.

Materiaalin siirtäminen asteroideilta LEO-radoille vaatii nimittäin vähemmän energiaa kuin niiden siirtäminen Maan pinnalta.

Lisätietoa aiheesta löytyy osoitteista:
http://miningasteroids.com/
http://www.digistar.mb.ca/minsci/future/asteroid.htm

Guest

Post by Guest » 24 July 2003 22:16:30

Aikas mielenkiintoinen ja ainakin minulle tuore ajatus. Lähinnähän tällaisia juttuja saa lukea scifi-kirjoista. Kuinkahan suuren määrän asteroidilta voisi kuvitella saavansa tuollaisia melko raskaita alkuaineita maanpinnalle?

Rahtialuksen paluu ilmakehään saattaisi olla aika vauhdikas (ja lämmin) kun kyydissä olisi vaikka viisitoista kuutiota platinaa (massa noin 322 t).
:)

ansi
Posts: 1
Joined: 23 May 2004 18:36:09

Post by ansi » 23 May 2004 18:45:41

Mikäli tarkoituksena ei ole tuoda materiaalia takaisin maan pinnalla (ainakaan aluksi..) niin idea voisi jopa olla jossainmäärin toimiva.

Luohittu materiaali toimitettaisiin kiertoradalla toimivaan pieneen tehtaaseen, jonka avulla voitaisiin valmistaa isompia louhimiseen sopivia avaruusaluksia. Tehdas voitaisiin valmistaa esimerkiksi suurempien rakettejen 2 vaiheen jättämistä rungoista. Tässä on tietty omat ongelmansa.

Tehtaan tuottamalla materiaalilla voitaisiin sitten valmistaa ns "avaruushissi" joka ulottuisi päiväntasaajalta aina avaruuteen asti. Vielä ei teknologia aivan tohon riitä.

Kun se on mahdollista, voidaan avaruudessa louhittuja materiaaleja tuoda huomattavasti edullisemmin ( ja turvallisemmin) maahan. Nimenomaan hissin vastapainona. Tällöin voidaan myös avaruuteen päin nostaa uutta tekniikkaa huomattavasti nykyistä helpommin.

a

Ossi
Posts: 35
Joined: 12 November 2003 23:02:10
Location: Tampere
Contact:

Post by Ossi » 24 May 2004 10:41:09

En ole vielä päässyt kuuntelemaan materiaaliopin kursseja, mutta ainakin monessa scifi-novellissa mainitaan matalassa painovoimassa voitavan valmistaa metalliseoksia kovinkin eripainoisista metalleista, mikä olisi yksi "kiertoratatehtaiden" etu.

Post Reply