Auttakaa

Hyväksi havaitut rakentelukikat ja vinkkejä materiaalien hankkimisesta. Raketteihin sopivia osia löytyy mitä uskomattomimmista paikoista!
Guest

Auttakaa

Post by Guest »

Voisitteko kertoa minullekin mitä se nitroselluloosa oikein on?

tt
Site Admin
Posts: 665
Joined: 20 January 2003 16:09:08
Nimi: Timo Toivanen
Location: Espoo

Re: Auttakaa

Post by tt »

Nitrattua selluloosaa, joka tunnetaan myös savuttomana ruutina. Ei sovi rakettipolttoaineeksi...
“Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”
- James A. Michener

Guest

Re: Auttakaa

Post by Guest »

kiitti

Guest

Re: Auttakaa

Post by Guest »

voisitko kertoa mikä käy sitten ajoaineeksi rakettiin?ja millainen moottorin pitäisi olla

Make_L
Posts: 286
Joined: 19 October 2006 20:28:45
Location: Espoo

Re: Auttakaa

Post by Make_L »

Jos puhutaan kiinteää polttoainetta käyttävistä moottoreista, niin ne ovat eräänlaisia ruutisekoituksia, joko mustaruudin seoksia tai ammoniumperkloraattipohjaisia ruudin/räjähteen kaltaisia seoksia. Nitroselluloosa, mustaruuti jne sellaisenaan aiheuttaa räjähdyksen, koska palaminen on aivan liian nopeaa moottorikäyttöä ajatellen. Moottorin polttoaineen palamisnopeus on jotain cm/s luokkaa, kun puhtaiden ruutien nopeus on suuruusluokkaa satoja - tuhansia m/s. Polttoaineissa käytetään erilaisia side- ja hidasteaineita. Mitään halkeamia taikka merkittäviä epätasaisuuksia ei saa jäädä, palaminen kun etenee pintoja pitkin ja esim. halkeama lisää pinnan laskelmissä käytettyä suuremmaksi.
RäjähdysaineL ja A kieltävät omatoimisen valmistuksen. Se ei olisi muutoinkaan suositeltavaa, koska sellaiset seikat kuin paloalueen muoto ja suuttimen oikea mitoitus ovat yllättävän vaativia laskukohteita ja jollei kaikki ole optimoitua ei omatekoinen moottori toimi parhaimmalla tavalla. Taloudellisestikaan se ei kannata pienten moottoreiden kohdalla, koska kohtuuhinnalla on saatavissa kaupallisia, hyvin toimivia (ja laillisia) moottoreita.
Rakettiharrastus kannattaa aloittaa käymällä kurssi jne, minkä jälkeen alan yhdistyksen jäsen saa kortin, sekä mahdollisuuden ostaa laillisesti moottoreita.
Kaupan päälle saa hyödyllistä perustietoa ja välttää monessa asiassa pyörän keksimisen uudelleen.
- Ennen uusia lakimuutoksia (1990-luvulla) Suomessa sai kyllä valmistaa polttoainetta ja moottoreita.

Guest

Re: Auttakaa

Post by Guest »

kiitti tiedosta:)

User avatar
sampo
Site Admin
Posts: 441
Joined: 20 January 2003 12:31:32
Nimi: Sampo Niskanen
Location: Espoo
Contact:

Re: Auttakaa

Post by sampo »

Make_L wrote:- Ennen uusia lakimuutoksia (1990-luvulla) Suomessa sai kyllä valmistaa polttoainetta ja moottoreita.
Ei kai silloinkaan niitä saanut valmistaa, mutta valmiita rakettimoottoreita sai myydä paljon vapaammin ilman erillisiä lupia. Saa käsittääkseni mennä vähintään kymmeniä vuosia taaksepäin että räjähteiden valmistaminen olisi jokamiehelle sallittua puuhaa.
I doubt, therefore I may be.

Make_L
Posts: 286
Joined: 19 October 2006 20:28:45
Location: Espoo

Re: Auttakaa

Post by Make_L »

sampo wrote:
Ei kai silloinkaan niitä saanut valmistaa, mutta valmiita rakettimoottoreita sai myydä paljon vapaammin ilman erillisiä lupia. Saa käsittääkseni mennä vähintään kymmeniä vuosia taaksepäin että räjähteiden valmistaminen olisi jokamiehelle sallittua puuhaa.
Räjähteiden valmistus on ollutkin varmasti kauan aikaa kiellettyä, jos puhutaan varsinaisista räjähdysaineista. Räjähteitä luokitetaan mm. niiden palamisnopeuden perusteella, TNT palaa tuhansia m/s, kun "ruutiraketin" polttoaineen palonopeus on luokkaa cm/s.
"Propellants" luokitetaan "low explosives" -ryhmään tällä perusteella teknisesti.
Rakettimoottoreita sinänsä saa edelleenkin valmistaa, kyse on kai niiden kiinteästä polttoaineesta tässä kommentissa.
Kukaan ei myöskään ole hoksannut kieltää neste- ja hybridimoottoreiden valmistusta .
Mutta onko rakettipolttoaine sama kuin räjähde lainsäätäjän mielestä? . Suomessa lainsäätäjä ei ole vaivautunut käsittelemään omatekoisia raketteja erikseen, "Laki räjähdysvaarallisista aineista" 1953 on varsin pyöreäsanainen määritelmässään. 1983 tuli sitten "Laki räjähdysvaarallisista aineista annetun lain muuttamisesta", missä (kuten 1953) puhutaan (1§) "räjähdysaineiden, palavien nesteiden ja kaasujen ynnä muiden niihin verrattavien räjähdysvaarallisten tai itsestään syttyvien aineiden ja tuotteiden sekä räjähdysvaarallisia aineita määrätyissä olosuhteissa muodostavien tuotteiden valmistuksesta, maahantuonnista, hallussapidosta, myynnistä tai muusta luovutuksesta, kuljetuksesta ja käytöstä sekä laadusta". Kuitenkin lakitekstin voisi käsittää niinkin, että säädellään tällaista toimintaa elinkeinonharjoitusmielessä = mihin tarvittaisiin lupa (vrt. §2). Tämän lain pohjalta on olemassa erilaisia viranomaisten määräyksiä ja käytäntöjä, mutta en tähän hätään jaksanut penkoa. 1990-luvulla säädettyjen L ja A jälkeen käytäntö tiukentui merkittävästi, nykytilanne johtuu niistä. Myöhemmissä laeissa haetaan erikseen määritelmää pyroteknisille aineilla, vaikka ne lain piiriin sisältyvätkin.
Tässä on siis 1953 laki, jota vain hieman on muutettu 1983.
Kenties SATS:lla on pimeä menneisyytensä, kuten molemmat tiedämme, polttoainekokeiluja oli tehty 1970-luvulla ja Kemiran oli tarkoitus valmistaa polttoaine silloiseen rakettiprojektiin.
Jos jotakin ei ole erikseen kielletty, tarkoittaako se, että on kyse sallitusta? Oliko valmistus kielletty vai ei ennen 1990-lukua? Joka tapauksessa sitä tapahtui sellaisissa puitteissa, etten sitä ole osannut epäillä rikolliseksi.
Joku ahkera / kiinnostunut voisi tutkia tarkemminkin tätä historiaa. Ehkä Eduskunnan kirjastosta löytyisi lain valmisteluvaiheen asiakirjoja?

User avatar
sampo
Site Admin
Posts: 441
Joined: 20 January 2003 12:31:32
Nimi: Sampo Niskanen
Location: Espoo
Contact:

Re: Auttakaa

Post by sampo »

Make_L wrote:Mutta onko rakettipolttoaine sama kuin räjähde lainsäätäjän mielestä? . Suomessa lainsäätäjä ei ole vaivautunut käsittelemään omatekoisia raketteja erikseen
Räjähdeaineasetus http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/19930473 :
4 §
Tässä asetuksessa tarkoitetaan:
...
2) räjähdysaineella kiinteää tai nestemäistä ainetta tai aineseosta, joka sellaisenaan kemiallisesti reagoimalla kykenee muodostamaan kaasua, jonka lämpötila, paine ja muodostumisnopeus ovat sellaisia, että niistä aiheutuu vahinkoa aineen ympärillä; räjähdysaineeksi katsotaan myös pyrotekniset aineet, vaikkei niistä kehittyisikään kaasuja; räjähdysaineeksi ei kuitenkaan katsota ainetta, joka voi muodostaa ilman kanssa räjähtävän kaasu-, höyry- tai pölyseoksen, ellei se sellaisenaan ole räjähdysainetta;
Toisin sanoen mikä hyvänsä kaasua voimakkaasti tuottava hapettimen ja paloaineen sisältävä seos on räjähdysaine. Vastaavasti räjähde on mikä hyvänsä väline, joka sisältää minkään merkityksellisen määrän räjähdysainetta (pl. tulitikut, jotka on erikseen rajattu asetuksen ulkopuolelle). Räjähteiden valmistus puolestaan vaatii asianmukaiset luvat. En lähtenyt kaivelemaan vanhoja asetuksia, että kuinka kauan moinen toiminta on ollut laitonta.
I doubt, therefore I may be.

Make_L
Posts: 286
Joined: 19 October 2006 20:28:45
Location: Espoo

Re: Auttakaa

Post by Make_L »

Tämä on siis tunnettu tilanne nyt, mutta kyse olikin noista menneistä ajoista.
Koetan tavoittaa erään vanhemman lakimiehen, miten asia silloin (= siis ennen 1990-luvun muutoksia) nähtiin.
-Jos esim 70-luvulla joku rakettikokeilija rikkoikin ehkä tietämättään lakia, niin teko on vanhentunut ja asiaa uskaltaa jo penkoa.
Laki on tietysti asia sinänsä, mutta "koira voi olla haudattuna" siihen, miten silloista lakia eri viranomaisten taholta tulkittiin. Se voi olla työläs selvitettävä; erään rationalisointi- jne jutskan yhteydessä kauan sitten oli kuulema valtionhallinnossa yli 60.000 tällaista viranomaisten ohjetta määräystä. Niiltä ajoilta kai on sekin viisaus, että jos virkamies ei tee mitään, hän ei ainkaan tee mitään väärin :)

Post Reply