Tantal lanka

Hyväksi havaitut rakentelukikat ja vinkkejä materiaalien hankkimisesta. Raketteihin sopivia osia löytyy mitä uskomattomimmista paikoista!
OH6MQM
Posts: 6
Joined: 18 July 2015 21:46:46

Tantal lanka

Post by OH6MQM »

Hei

Mistä saisi parhaiten tantal lankaa sytyttimiin.

?

T. Esko P

Make_L
Posts: 286
Joined: 19 October 2006 20:28:45
Location: Espoo

Re: Tantal lanka

Post by Make_L »

En valitettavasti tiedä suomalaista vähittäismyyjää. Harvinaista ja kallista materiaalia ei ehkä halutakaan varastoida täällä, kannattavuussyistä.
Ehdotukseni: Googleta 'tantalum wire' ja tilaa sitten netin kautta.
On varmasti kokeilemisen arvoinen aine, jos tavoitteena on kestosytytin. Potentiaalinen riski on hapettuminen korkeassa lämpötilassa, mutta ehkä olet jo tämän näkökohdan selvittänytkin.
Tuon asian esiin siksi, että ainakin omissa volframilankakokeiluissani syntyi vain ripeästi volframioksidia heti, kun lanka hehkui. Volframin oksidit haihtuvat jo melko alhaisessa lämpötilassa, joten tulos on hapettumisen takia katastrofaalinen. Tantaalin oksidit eivät haihdu yhtä helposti, niiden muodostama kuori voisi olla riittävä suoja, joten projekti voisi onnistuakin :)
- Kertakäyttösytyttimen saa tietysti tehtyä halvoistakin materiaaleista.
Olisi kiva kuulla, miten tantaalilanka toimii tällaisessa!

tt
Site Admin
Posts: 665
Joined: 20 January 2003 16:09:08
Nimi: Timo Toivanen
Location: Espoo

Re: Tantal lanka

Post by tt »

Markulta tulikin jo lyhyt oppimäärä tantaalimetallista, mutta tarkoitatko kenties "Kanthal"-lankaa, joka on yksi yleinen vastuslankatyyppi? eBaystä löytyy vaikka kuinka paljon myyjiä, joilta saa erilaisia vastuslankoja pieninäkin pätkinä. Taannoin löysin myyjän joka myi nimenomaan rakettiharrastajille settiä, jossa oli kahden metrin pätkiä noin kymmentä eri tyyppiä vastuslankaa. Äsken pikainen haku ei kuitenkaan enää löytänyt tätä myyjää.

Riippuu sytyttimen tyypistä millaista lankaa kannattaa käyttää. Riittävän järeällä akulla melkein mikä tahansa lanka toimii, Mika käyttää omassa sytyttimessään Mig-hitsauskoneen lankaa...
Pienellä virralla toimiviin sytyttimiin tarvitaan ohutta oikeaa vastuslankaa ja mielellään sellaista jota pystyy juottamaan. Yleisimmät kanthal ja nichrome -langat ovat tosi keljuja juotettavia kun tina ei tahdo tarttua niihin millään. Jos muistan oikein niin hieman harvinaisempi konstantaanilanka on helpompaa juotettavaa ja sitäkin löytynee eBaystä tai jostain kiinalaisesta nettikaupasta.

Nämä kaikki ovat enemmän tai vähemmän kertakäyttöisiä. Aapolla on jonkin verran kokemusta paksuista vastuslangoista, jotka kestävät useampia laukaisuja. Huonona puolena niitä pitää lämmittää sekuntikaupalla ennen kuin moottori starttaa.
“Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”
- James A. Michener

MikaJ
Posts: 75
Joined: 20 May 2013 10:02:52

Re: Tantal lanka

Post by MikaJ »

Joo riittävän isolla akulla ja kunnon releellä kyllä lähtee vaikka sillä 0.6 mm MIG-langalla. Nykyinen akkuni, Motonetin 12V/3.2Ah lyijyakku, on hieman marginaalinen tähän käyttöön, täytyy olla melko täysi jotta jännite ei tipahda niin että rele alkaa pätkiä. Isompi 7 Ah malli tai sopiva LiPo (esim. 3S, kapasiteetti ja C-arvo siten että kestää 40A) on varmempi. Mutta oikealla vastuslangalla saa varmasti nopeamman sytytyksen ja kalusto on kevyempi kantaa. Oma ratkaisuni ei ole optimoitu minkään muun kuin autotallin tarjoaman osavalikoiman suhteen!

Mika

OH6MQM
Posts: 6
Joined: 18 July 2015 21:46:46

Re: Tantal lanka

Post by OH6MQM »

Hei

Oli kanthal lankaa löytyi ebaysta.

Olen ainut harrastaja seinäjoen leveysasteella.

Muutamana viikonloppuna ollut hyviä tuulettomia kelejä

T. Eskop

Post Reply