Page 1 of 1

3D-tulostinmuovit

Posted: 30 March 2015 10:33:46
by MikaJ
Terve,

oli tuolla itse tulostimista vanhakin ketju, mutta ehkäpä on aika ottaa aihe esiin ihan materiaalien kannalta. Olen jokusen rakettikomponentin tehnyt PLA-muovista tulostamalla, ja se onkin osoittautunut ihan käyttökelpoiseksi - tietyin pienin varauksin. ABS ja ehkä jotkut muutkin materiaalit vaikuttavat kiinnostavilta, mutta menee vielä hetki ennenkuin pääsen käytännössä kokeilemaan.

PLA:n vahvuus on helppous. Tulostus on suht varmaa, jälki aika hyvää. Ongelmat liittyvät pääasiassa kahteen seikkaan: tiheys ja lämmönkestävyys. PLA on melko painava muovi, tiheydet 1.2-1.45 g/cm3. Osista tulee siis kohtalaisen painavia. ABS on lähempänä veden tiheyttä, ja ilmeisesti on jopa kelluvia printtausmateriaaleja. No, PLA:sta on tullut ihan käypäisiä kärkikartioita, ja onpahan sitten vakaita raketteja kun etupäähän kertyy vähän massaa.

Yllättäen, ottaen huomioon noin 60 asteen pehmenemislämpötila, PLA:sta on syntynyt aivan toimivia moottoripukkeja. Tein kolmen moottorin klusterin kahdesta kierretangolla yhdistetystä levystä. Pari kertaa tosin vasta A-moottoreilla lennätettynä kummassakaan päässä ei näy mitään jälkiä kuumuuden aiheuttamista vaurioista. Nokea ja karstaa kyllä on tarttunut pintaan, mutta sen pois rapsuttamalla löytää alkuperäisessä muodossaan olevan levyn. Toisaalta yksi tuollainen reikälevy oli raketin etupäässä, ja avauspanosten lämpö pehmensi sen niin, että siihen kiinnitetty laskuvarjon naru meni läpi muovista ja irtosi. Voi olla, että pidempipaloinen moottori ehtisi sulattaa myös moottoripukit kelvottomiksi - tämä selviää, kun säät sallivat vähän korkeammat lennot.

Image

Hmm. Ilmeisesti img ei toimi, koitetaas laittaa linkki:

https://drive.google.com/file/d/0B2Eteq ... sp=sharing

Mika

Re: 3D-tulostinmuovit

Posted: 28 April 2015 09:30:34
by MikaJ
Kuvaa ei vielä tullut otettua, mutta muovi kohtasi voittajansa. Olikohan kuusi onnistunutta lentoa A- ja B-moottoreilla ilman sen kummempia muutoksia, mutta sitten viime lauantaina Jämillä lataus kolmella D9-7:lla tuotti liikaa lämpökuormaa, ja molemmat päätyrenkaat sulivat olemattomiin. Lento sinänsä oli täydellinen, onnistunut avaus aivan pilven alla simulaation perusteella varmaan noin 700 metrissä ja lasku reilun sadan metrin päähän lähtöpaikalta. Ilmeisesti vaan muovi pehmeni niin paljon että avauspaukut hajottivat pukin lopullisesti.

Pientä kehittelyä tai parempia materiaaleja tuo siis vaatii isommille moottoreille. Muuten kätevä systeemi.

Mika

Re: 3D-tulostinmuovit

Posted: 18 August 2015 16:24:56
by tt
Monet 3D-tulostimet ovat turhan matalia ainakin kokonaisten rakettien tulostamiseen.
Ratkaisu: http://www.rooiejoris.nl/z-unlimited/

Re: 3D-tulostinmuovit

Posted: 06 June 2017 14:24:04
by Joksa
Hei vaan, tuore harrastelija liittyy joukkoon.

Eilen illalla tuli selailtua thingiversen malleja ja mielenkiintoisia ratkaisuja mm:

Springles-raketti:
https://www.thingiverse.com/thing:887300

Modulaarinen (ei tarvitse koko pituutta tulostamiseen):
https://www.thingiverse.com/thing:13616

Melko minimalistinen:
https://www.thingiverse.com/thing:127354