Talouspaperirulla raketin stabiilisuus

Hyväksi havaitut rakentelukikat ja vinkkejä materiaalien hankkimisesta. Raketteihin sopivia osia löytyy mitä uskomattomimmista paikoista!
vplehto
Posts: 12
Joined: 07 May 2013 21:23:51
Nimi: Veli-Pekka Lehtosaari

Talouspaperirulla raketin stabiilisuus

Post by vplehto »

Katselin että noista talouspaperirullista tehdyillä raketeilla oli joskus kisailtukkin ja saatu toimivia raketteja.

Nyt kun ajattelin pienillä eroavaisuuksilla tehdä n. 5 rakettia ja testailla, törmäsin OpenRocketilla simuloidessani ongelmaan että en saa niille kunnollista stabiilisuutta. Se näyttää olevan selkeä ongelma lyhyellä raketilla. Yritin etsiskellä jonkun tekemiä .ork simulointi tiedostoja malliksikin mutten löytänyt.

Olisiko jollakin nyt ollut antaa vinkkejä millaisella stabiilisuudella ja minkälaisella konseptilla tuon varmasti saisi lentämään jos perus runkona siis käytetään D45mm L220mm talouspaperirullaa ja esim. A-C moottoria siihen.

VP

User avatar
sampo
Site Admin
Posts: 441
Joined: 20 January 2003 12:31:32
Nimi: Sampo Niskanen
Location: Espoo
Contact:

Re: Talouspaperirulla raketin stabiilisuus

Post by sampo »

Moi,

Mitä tarkoitat "kunnollisella" stabiilisuudella? 1-2 kaliberin stabiiliuden nyrkkisääntö pätee "tyypillisiin" raketteihin. Pitkät ja kapeat raketit tarvitsevat enemmän vakautta, lyhyet ja pönäkät selviävät vähemmällä. Talouspaperirullarakettiin arvelisin puolen kaliberin riittävän.

Tuolla on kuvia raketeista: http://pollux.ayy.fi/rakettiforum/viewt ... f=20&t=114
Kaikki olivat muistaakseni stabiileja, poislukien omani (kultainen, alalaidassa). Se oli staattisesti vakaa (ei lähtenyt vetämään sikkuraa), mutta lensi laajassa kaaressa ja osui jäähän vielä vauhdissa.
I doubt, therefore I may be.

vplehto
Posts: 12
Joined: 07 May 2013 21:23:51
Nimi: Veli-Pekka Lehtosaari

Re: Talouspaperirulla raketin stabiilisuus

Post by vplehto »

Hei,

Niin tarkoitin "kunnollisella" juuri tuollaista 1-2 kaliberia, eli jos 1.5:een tähtäsin, niin totesin sen aika hankalaksi toteuttaa.

Tuota siis tarkoitin että uskaltaako tuollaisella alle yhdellä edes kokeilla, tuollaiseen 0.5 kaliberiin kohtuu hyvin pääsi.
Tein itseasiassa 6kpl pienillä eroavaisuuksilla olevia jossa laskuvarjoja ja waddingia ym. tarkemmin punnitsematta simuloin siis n. 0.6 caliberia.
Tein 3.5cm x 5cm eviä 3kpl 45ast kulmaan.

Pyörittämällä testaten toimivat tosi hyvin, joskin C-moottorilla huomasi painon vuoksi että ollaan ehkä aika rajoilla jos kärjessä yhtään laskuvarjot ja eriste liikkuu.

Ajelin niitä A moottorilla hyvin, mutta B ei aina ollut vakaa ja C vielä huonommin.

Suurin syy taisi olla evien liian pehmeä materiaali, eli raketit lensivät aina hyvin 30-50m mutta sitten oli ilmeisesti vauhtia liikaa eville ja ne eivät pysyneet enää suorassa.

Sellaisen havainnon myös tein että näistä "huuhtele WC:stä alas" eko WC-paperi rullista ei kannata tehdä nokkakartioita, se meinaan pehmeni hyvin nopeasti, varsinkin jos yhtään märkään sattuivat tippumaan. :)

Make_L
Posts: 286
Joined: 19 October 2006 20:28:45
Location: Espoo

Re: Talouspaperirulla raketin stabiilisuus

Post by Make_L »

Kyllä alle 1 cal uskaltaa kokeilla. Kuitenkin on parempi tehdä kokeilu suht. tyynellä säällä. Kova tuuli kohottaa ns. kohtauskulmaa jolloin painekeskiö siirtyy eteenpäin eli stabiliteetti huononee.
Yksi helppo tapa parantaa stabiliteettia on tietysti painon laittaminen kärkikartioon. OpenRocketilla tämäkin onnistuu.

Post Reply