Paperiputken tekeminen

Hyväksi havaitut rakentelukikat ja vinkkejä materiaalien hankkimisesta. Raketteihin sopivia osia löytyy mitä uskomattomimmista paikoista!
MikaJ
Posts: 75
Joined: 20 May 2013 10:02:52

Paperiputken tekeminen

Post by MikaJ »

Tarvitsin tässä taannoin 18 mm putkea, eikähän sitä mistään siihen hätään löytynyt. Väsäsin sellaisen seuraavasti:

Ohuesti rasvatun 18 mm terästangon (valitettavasti en tiedä mistä niitä saa, mulla kävi tuuri) päälle kierros tai kaksi elmu-kelmua. Laskukoneen kuittirullasta kierretään tämän päälle sellaisessa kulmassa paperia, että kierrokset menevät mahdollisimman tarkkaan puoliksi päällekkäin, eli putken päälle jää joka kohtaan kaksi kerrosta paperia. Imeytetään tähän hyvin ohutta pikaliimaa. Jos halutaan paksumpi putki, kierretään toinen "tuplakerros" kuittipaperia vastakkaiseen suuntaan ja käsitellään taas pikaliimalla. Liiman kovetuttua vedetään tanko ulos ja työnnetään kelmu pois putken sisältä jollain kepillä. Kuittinauhan voi tietenkin korvata sopivasta paperista leikatuilla suikaleilla, mutta tuo oli sopivan levyistä valmiiksi ja halpaa.

Tulos ei ole kaunis, mutta varsin kevyt ja kestävä esim. moottoripukiksi. Pitkä putki vaatii aika lailla huolellisuutta, jotta tulisi nätti, mutta tuommoisiin ad hoc -moottorituubeihin sun muihin tämä käy hyvin. Olen tehnyt myös lukuisia lähtötelineen tangon mukaan (ts. millin päälle) mitoitettuja putkia ohjaimiksi rullaamalla pari kerrosta paperia oikean paksuisen poranterän kannan ympärille, ottamalla terän pois ja pyörittelemällä muovihanska kädessä putkea sormien välissä pikaliimaa ohuelti päälle valellen. Huiman luja putki, ei paina paljon ja pysyy hyvin liimalla raketissa.

Mika
putko
Posts: 1
Joined: 13 April 2019 18:20:34
Nimi: HEIKKI PUTKONEN

Re: Paperiputken tekeminen

Post by putko »

Hei
Lisäapuna seuraava: rautakaupasta saa pyöreitä puulistoja noin kolmen millin jaolla.
On kevyempää ja halvempaa käsitellä kuin rautatanko.
Puusta on myös helpompi veistää milli pari pois

Kyllä tällä konstilla pitempiäkin saa aikaa, mutta tahtovt tulla hiukan kartiomaisksi, mikä ei haitanne.

Tein n. 34 millisen ja 38 cm pitkän kaksikerroksisen putken,
Kestää ainakin 5 N lommahtamatta (vaaan skaala loppui kesken)
Painaa 10g
Post Reply