Patakakkonen ja muut kotikokit

Tähän foorumiin liittyvä keskustelu, parannusehdotukset ja urputukset
Ossi
Posts: 35
Joined: 12 November 2003 23:02:10
Location: Tampere
Contact:

Patakakkonen ja muut kotikokit

Post by Ossi » 20 April 2005 01:04:11

Ehdotan, että kaikenkarvaisten kotikokkien postaukset ohjataan jatkossa Propellihatut -osastolle tai perustetaan Kotikeittiö -palsta.

Kyllä niistä takapihan pommeistakin saa (kai?) täälläkin puhua, mutta pienoismallirakettien palstoilla ne eivät varmaan ole kotonaan.

K-kaupassa on nakit tarjouksessa, mutta niitä voi olla vaikeampaa liittää menetettyjen tilalle. Onnellisen kanankaan munalla ei korvaa menetettyä silmää. Pahimmassa tapauksessa jonkun Darwin -kandidaatin tempaukset johtavat hengenmenetyksiin.

tommi
Posts: 279
Joined: 19 February 2003 08:49:25
Nimi: Tommi
Location: Tampere
Contact:

Re: Patakakkonen ja muut kotikokit

Post by tommi » 20 April 2005 10:53:31

Kannatetaan. Näitä pikkupoikien kysymyksiä on alkanut tipahdella siihen tahtiin, että niiden ryhmittely omaan osastoonsa voisi olla hyvä. Ja se propellihattuosasto voisi tosiaan sopia aiheeseen hyvin.
Ossi wrote:K-kaupassa on nakit tarjouksessa, mutta niitä voi olla vaikeampaa liittää menetettyjen tilalle. Onnellisen kanankaan munalla ei korvaa menetettyä silmää. Pahimmassa tapauksessa jonkun Darwin -kandidaatin tempaukset johtavat hengenmenetyksiin.
:) hienosti ilmaistu!
K-moottorit K-kauppoihin!

User avatar
sampo
Site Admin
Posts: 441
Joined: 20 January 2003 12:31:32
Nimi: Sampo Niskanen
Location: Espoo
Contact:

Post by sampo » 21 April 2005 14:03:09

Viime aikoina on kieltämättä tullut noita kotikokkeja yhä tiuhempaan, ilmeisesti merkki siitä että foorumin löytää yhä useampi. Löytyminen on ihan positiivista, mutta n00b-kysymykset alkavat ärsyttää.

Onko kuitenkaan Propellihattu-osio oikea paikka niille? Itse pitäisin sitä enemmän erikoisten pienoismallirakettijuttujen foorumina kuin omien pom^H^H^Hrakettimoottorien suunnittelupalstana. Toisaalta raja Propellihattuosion ja Erikoisten rakettimallien välillä on hieman häilyvä - molemmat on lisäksi pienimmästä päästä foorumeita, joten ehkä ne kannattaisi yhdistää, tai tarkemmin rajata niiden aihealueet?

Kysymys lähinnä on, mihin tuollaiset jutut kuuluvat? Jos niistä on vain pari threadia, ei mielestäni niitä varten kannata omaa foorumia perustaa.

Mielipiteitä otetaan mieluusti vastaan.
I doubt, therefore I may be.

Ossi
Posts: 35
Joined: 12 November 2003 23:02:10
Location: Tampere
Contact:

Post by Ossi » 27 April 2005 01:26:09

Jos kotimoottoreista ja rautaputkiraketeista aletaan kyselemään useamminkin (tai kauppaamaan kemikaaleja), niiden erotteleminen pienoismallirakettiharrastuksesta jo tässä vaiheessa olisi mielestäni hyvä idea.

Masa

Post by Masa » 27 April 2005 09:59:34

Uskoisin että suurin osa tällä foorumilla kirjoittelevista on vastuuntuntoista ja raketti-harrastukseen pitkäjännitteisesti suhtautuvaa porukkaa, tähänhän kuuluu monia muitakin asioita kuin pelkkä raketin ampuminen. Se tässä Suomalaisessa lainsäädännössä vaan ihmetyttää että miten Ruotsissa ja Tanskassa High Power rocketry voi olla sallittua mutta Suomessa ei, toisaalta, niinkuin joku jo aiemmin mainitsi, uutena vuotena meillä on näitä raketti-insinöörejä pilvin pimein ja suurin osa enemmän tai vähemmän lärvätsalot.Koska raketti-harrastus vaatii asianmukaiset luvat, niin luulisi sen toimivan tehokkaimpienkin moottorien kohdalla, vaatimus esim.pari vuotta perusluvan haltijana ja sen jälkeen "high-power"-tutkinto, pelkät pommien posauttelijat tuskin jaksavat moista prosessia läpi käydä ja näin osoitettaisiin myös viranomaisille vakava ja vastuuntuntoinen suhtautuminen harrastukseen. Tämä varmasti vähentäisi kiinnostusta kotikokkailuun, koska tehokkaampia ja turvallisia moottoreita olisi saatavilla , taidanpa vain toistaa jonkun toisen jo aiemmin esittämiä ajatuksia.

User avatar
sampo
Site Admin
Posts: 441
Joined: 20 January 2003 12:31:32
Nimi: Sampo Niskanen
Location: Espoo
Contact:

Post by sampo » 27 April 2005 11:56:19

Masa wrote:Koska raketti-harrastus vaatii asianmukaiset luvat, niin luulisi sen toimivan tehokkaimpienkin moottorien kohdalla, vaatimus esim.pari vuotta perusluvan haltijana ja sen jälkeen "high-power"-tutkinto, pelkät pommien posauttelijat tuskin jaksavat moista prosessia läpi käydä ja näin osoitettaisiin myös viranomaisille vakava ja vastuuntuntoinen suhtautuminen harrastukseen.
Yleisesti järjestäytynyt high-power -toiminta tapahtuu Tripolin säännöillä ja heidän osana. Käsittääkseni Ruotsissakin high-power -puoli lähti kasvuun kun eräs Tripolin hyväksymä kouluttaja muutti Ruotsiin ja aloitti siellä vastaavan toiminnan. Tämä siis vaatii huomattavasti enemmän tietotaitoa ja lupavääntöä kuin low- ja mid-power -raketit. Itse haluaisin seuraavaksi nähdä saatavan Suomeen myyntiin mid-power -moottoreita (E-G), ja vasta sen jälkeen alkaa kehittää high-power -puolta.

Tästä aiheesta on toisaalla keskusteltu enemmän, ja tässä threadissa olennainen juttu olikin ennemmin experimental-rocketry, jossa mm. itse väsäillään moottoreita. Kyllä siinäkin löytyy vakavia ja vastuuntuntoisia harrastelijoita, mutta myös paljon vähemmän vastuullisia. Ne kannattaisi minustakin siirtää selkeästi omaan osioon foorumilla erikseen pienoismallirakettitoiminnasta. Kysymys lähinnä on miten foorumit olisi selkeää järjestellä, niin ettei miltei käyttämättömiä foorumeita tulisi ihan hirveästi.

Tällä hetkellä on kolme jossain määrin toisiaan sivuavaa foorumia, joissa kaikissa on vain muutama viestiketju: Erikoiset rakettimallit (6 ketjua/17 viestiä), Propellihattualue (10/17) ja Projektit (4/87). Esimerkiksi Projektien neljä säiettä on KN-sokeri -moottorista, De Lavalin suuttimesta, Supikoira-projektista ja tuulitunneliprojekteista. Näistä ainakin kaksi ensimmäistä sopisi experimental-puolelle, Supikoira taas on high-poweria. Kannattaisiko näistä joitakin yhdistellä, ja perustaa tuolle experimental-touhulle oma alueensa?
I doubt, therefore I may be.

Masa

Post by Masa » 28 April 2005 00:15:50

:oops: tässä sitä taas nähdään miten asioihin perehtymätön intoilija mailailee, kylmästi jätin tuon mid-power osaston väliin, sehän se olisi tietysti seuraava askel ja ei kait sitä sentään perustutkinnon jälkeen suoraan High Poweriin siirrytä,onhan meillä myös raketti-mestarin tutkinto SATS:in toimesta, vasta tämän jälkeen voisi ajatella high power-pätevyyttä, ylipäätään ei ollut tarkoitus mestaroida alueella jossa on jo huippu-asiantuntijoita ennestään, oikeastaan ajoinkin takaa sitä että jo pitkälle harrastuksessaan edennneet ja kokeneet olisivat niitä jotka nuo High power luvat voisivat hankkia, mutta tiedän että se ei tapahdu yhdessä yössä ja sen edesauttamiseksi kannattaa todellakin harkita mitä itse touhuaa, viitaten siihen talousnakki-tarjoukseen, yksi paha epäonnistuminen, forget the Beethoven and High Power stuff.

moksaus
Posts: 26
Joined: 05 December 2005 18:55:07

Post by moksaus » 27 March 2006 13:44:09

Koska omatekoisten moottoreiden, kuten myös pommienkin valmistaminen on lain mukaan kiellettyä, olisiko järkevintä moderoida moiset viestit kylmästi pois. Jos joku kaipaa tällaisia ohjeita ja ampuu nakkinsa irti niin voivathan pellepelottomat rientää ulkomaisille foorumeille.
Pointtini on että yksikin tällainen tapaus ja sen yhdistäminen mediassa tähän foorumiin hankaloittaa harrastustoimintaa tulevaisuudessa merkittävästi.

Post Reply