Ramjet

Klusterit, monivaiheraketit, skaalamallit ym. kärki-putki-3xsiiveke -designista poikkeavat raketit
Guest

Ramjet

Post by Guest »

Raketit ovat alkaneet jossain määrin kiinnostaa, mutta tuntuisi tylsältä vain aina laukaista ilmoille jotain valmiilla moottoreilla varustettuja raketteja. Toisaalta myöskään räjähtämisvaarallisten omien moottorien tekeminen ei kiinnosta - ihan terveyssyistä...

Niinpä mieleeni tuli, että onko Suomen lainsäädännön puitteissa sallittua Ramjet-tyyppiset raketit (jos näitä raketeiksi nyt voi kutsua), joissa Ramjet-osuus olisi kenties itse rakennettu? Ramjetin käyttämä polttoainehan voi olla jotain räjähdysvaaratonta polttoainetta - ja raketti voitaisiin saattaa Ramjetin vaatimaan nopeuteen esim. paineilmalla tai valmiilla moottoreilla. Lentosuunta voisi olla jokseenkin vaakasuuntainen.

Toinen kiinnostava moottorityyppi voisi olla pulsejet. Luulisi, että kummankintyyppisen moottorin rakentaminen olisi harratelijaoloissa mahdollista, mahdollisesti hyödyntämällä jotain suhteellisen valmiita ohjeita. Ja toimintakuntoon virittelyssä riittäisi varmaan kiintoisaa puuhaa.

Entä onko kellään kokemusta tällaisista raketeista?

tt
Site Admin
Posts: 665
Joined: 20 January 2003 16:09:08
Nimi: Timo Toivanen
Location: Espoo

Post by tt »

Ramjetit ja pulssijetit (tai kotoisalta nimeltään sysäysmoottorit) ovat luonteeltaan enemmän lentokoneiden kuin rakettien voimanlähteitä. Lennokkejahan ei ole lain puolesta säädelty, kunhan pysytään kohtuullisissa korkeuksissa eikä kokoa ole hirveästi. Tarkkaa rajaa missä vaiheessa lennokki muuttuu ilmatilavarauksen vaativaksi UAV:ksi ei edes taida olla määritelty.
Harrastelijoiden ramjeteista minulla ei ole tietoa eikä niitä varmaan liiemmälti ole rakenneltukaan, koska se rakkine alkaa toimia vasta jossain puolen äänennopeuden tuolla puolen. Olisihan se varmasti mielenkiintoinen kokeilujen kohde, mutta viranomaiset saattaisivat kiinnostua yli 600km/h kiitävästä "lennokista" :)
Sysäysmoottoreita sen sijaan on harrastelijoilla käytössä vaikka kuinka paljon. Joitain vuosia sitten näin Helsingissä Model-expossa noin 40cm pitkän sysäysmoottorin ja hataran muistikuvan mukaan esittelijä sanoi siitä irtoavan luokkaa 10N työntövoimaa ja hel*etillinen meteli. Voisin kuvitella että Suomessakin on lennätetty sysäysmoottorilennokkeja.
Netistä tosiaan löytyy pilvin pimein rakennusohjeita ja varmaan joku pulju myy valmiitakin moottoreita.
Tässä minun suosikki:
http://www.youtube.com/watch?v=1e-Ar7gb4tQ

Mutta kerro ihmeessä tänne jos löydät jotain mielenkiintoista tai alat rakentelemaan tämän tyyppisiä moottoreita. Kiinnostuneita on varmasti muitakin.
“Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”
- James A. Michener

Guest

Sysäysmoottoreista vielä

Post by Guest »

Joskus muuten mietin huvikseni, että voisikohan sysäysmoottoreista saada kestävämpiä korvaamalla ilman sisääntuloaukon venttiileinä toimivat uhuet metalliläpät jonkinlaisella paksummasta metallista valmistetulla reikälevyllä, jota pyöritettäisiin palokammiossa olevien vastaavien reikiä sisältävän osan päällä. Voi tosin olla, että tämä ei ole käytännössä mahdollista esim. jos näin aukkojen pinta-ala jää liian matalaksi riittävän ilmamäärän siirtämiseksi ja/tai sopivan sulkutaajuuden ajastaminen suhteessa moottorin toimintaan olisi liian liian vaikeaa.

Voisi olla silti ihan mielenkiintoista kokeilla ideaa ihan käytännössäkin. Sysäysmoottoreissa on tietenkin se miellyttävä ominaisuus, että ainakin johonkin rajaan asti niitä pystyy kokeilemaan ihan koepenkkiin kiinnitettyinä. Kova ääni ja mahdollinen voimakas kuumeneminen kyllä vähän arveluttavat...

Post Reply