tt wrote:
Ilmanpaine
Halvat mems-mittarit lakkaavat toimimasta luotettavasti jo kauan ennen maksimikorkeutta, mutta alempana niillä saa GPS:ää luotettavampaa kokeusdataa. Pari eri tyyppistä anturia voisi olla hyvä idea.
Ehdottomasti kaksi (tai enemmän) antureita eri ilmanpainealueille. Ja toki siten, että mittausalueet menevät riittävästi limittäin, jolloin saadaan kalibroitua koko lentokorkeusalue yhdenmukaiseksi.
Lämpötila
Perinteisiä kostetuslämpöantureita olisi hyvä olla ainakin 2, toinen ulkona ja toinen hyötykuormalaatikon sisällä. Ohuessa ilmassa anturi reagoi hitaasti muutoksiin ja se pitää suojata auringon säteilylämmöltä.
Tavallinen lämpömittari tuppaa olemaan ainakin jossain vaiheessa auringonpaisteessa eikä silloin mittaa ympäröivän ilman lämpötilaa. Visioin ultraäänietäisyysmittarista äänennopeusmittaria. Nopeus riippuu lähinnä lämpötila ja hieman myös paineesta (joka mitataan), joten kulkunopeudesta saataisiin laskettua lämpötila, joka ei ole riippuvainen itse anturin lämpötilasta. Ongelmana tässä on se, kuinka hyvin "huuto kuuluu avaruudessa". Pitää tuumia.
IR-lämpötila
Lahtisen Panulla oli joku idea näiden suhteen. Ilmeisesti tavoitteena olisi useampi eri suuntiin sojottava IR-lämpömittari.
Ainakin alas osoittava voisi olla kiva, mittadataa voisi verrata suoraan satelliittiaineistoon. Samaten ilmakehän rakenteesta (kosteus, nestemäinen vesi) voisi saada jotain infoa. Anturiksi Melexis MLX90614, jota olen töissä mm.
pilvisyyssensorissani.
Kosteuden mittaaminen on tooodella vaikeaa. Mutta ehdottomasti joku lutikka mittaamaan.
Valo
LDR tai joku muu valoanturi on kohinaa (massa)budjetissa, mutta ehkä datalla tekee jotain. Ainakin siitä voi yrittää päätellä hyötykuormalaatikon asentoa aurinkoon nähden.
LDR olisi halpa, kevyt ja helppokäyttöinen. Tässä liikenopeudet tuskin ovat kovin suuria, joten LDR:n hidas vastenopeus ei varmaankaan ole ongelma. Mittaus vaikka kaikkiin kuuteen suuntaan. Digitaalisista valoantureista olen käyttänyt TLS230R:ää, mutta olen toisaalta tässä yksinkertaisuuden kannalla. Asentotiedon saanee aika tarkasti pienellä kalibroinnilla.
UV-alueen valoanturi tietty voisi olla tieteellisesti kiinnostava, jos vain sopiva UVA/UVB-alueen anturi löytyy. Suodattamalla voisi tuo TLS yltää riittävän pitkälle.