ohjeita tarttis

Post a reply


This question is a means of preventing automated form submissions by spambots.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

BBCode is ON
[img] is ON
[flash] is OFF
[url] is ON
Smilies are ON

Topic review
   

Expand view Topic review: ohjeita tarttis

Re: ohjeita tarttis

by Make_L » 13 October 2008 18:49:04

Kyllä tietysti näinkin. Meidän seuramme (=SATS) käytäntö on ollut seurata usalaisten järjestöjen laatimia turvaohjeita ja alla suora sitaatti NAR:n (National Association of Rocketry) ohjeistuksesta. Idea on välttää vahingossa tapahtuva laukaisu niin, että laukaisulaitteessa on kaksi sarjaan kytkettyä, palautuvaa kytkintä:
"3. Ignition System. I will launch my rockets with an electrical launch system and electrical motor igniters. My launch system will have a safety interlock in series with the launch switch, and will use a launch switch that returns to the "off" position when released".
-Monet rakentavat laitteensa niin, että ensimmäisestä kytkimestä menee (pakostakin suht. suuriohmisen) sarjavastuksen ja LEDin kautta virta sytyttimelle, jolloin voi samalla nähdä, että virtapiiri on varmasti kunnossa. Tällöin testivirta on niin pieni, ettei se aiheuta sytytystä, mikä tapahtuu vasta toisen kytkimen kautta suoraan tulevalla akku- tai paristojännitteellä.
Vaikka kieltämättä on yhtä turvallista jos käyttää 4,5 V:n paristoa, kahta kättä myös sen avulla tapahtuva laukaisu vaatii ! :)

Hybridiraketin sytyttimenä sitävastoin varmatoiminen pyrotekninen sytytin olisi kovin hyvä; perinteen voimasta olemme käyttäneet n. 7KV:n valokaarta (mikä vaatii oman laitteensa tietysti) yhdessä samanaikaisen happitäytön kanssa. Kaupallinen täyttöputki, koaksiaaliputki, on sekin rakennettu tällaista ajatellen. Jossain netissä näin käytettävän hehkutussytytintä. Tältä osin kiitos hyvästä, kokeilun arvoisesta ideasta. Testaan sitä kertaalleen ammutulla polttoainepatruunalla heti kun voin!

Re: ohjeita tarttis

by Guest » 13 October 2008 18:23:46

1YRTX
tuntematon herhiläinen wrote:ajatelin tässä rakentaa laukaisi laitteen salkkuun mutta mistä saan lyijyakun, johtoa, liitimiä, muovia (plexi muttei läpinäkyvää), hauenleukoja ja muuta halvimmalla mahdollisella tavalla.

.Yksi mahdollinen vastaus esitettyyn kysymykseen. Jos lähetyslaitteet ovat kunnossa, niin raketin laukaisuun ei tarvita muuta kuin varmatoiminen sytytin. Minä olen erään kaverin kanssa kokeillut ja ampunut ilmaan omatekoisia raketteja ja me olemme kokeissa kayttäneet omatekoisia sytyttimiä. Ne ovat pienikokoisia sähkövirralla toimivia sytyttimiä ja erittäin toimintavarmoja. Sähkölähteeksi kelpaa vaikka pari 4,5 V:n taskulampun paristoa, joiden säilytykseen ei tarvitse mitään salkkua- Ne mahtuvat vaikkapa takin taskuun. Paristojen lisäksi tarvitaan vain tarpeeksi pitkä sähköjohto, joka sitten yhdistetään sytyttimen johtoihin. Itse sytytin sitten sijoitetaan raketin palotilan yläpäähän. Tämäntyyppinen sytytin käy hyvin raketeille, joissa ajoaine on kiinteä mutta myös hybridi- ja nestemäisyen ajoaineiden sytyttämiseksi. Kyseessä on ns. pyrotekninen sytytin.

Näitä sytyttimiä saa ottamalla yhteyttä meihin ja meidät saa käsiinsä vaikka puhelimitse soittamalla sille henkilölle, joka on rakennellut nesterakettia. Yhteystiedot saa Avaruusluotain-lehden toimituksesta. J.H.

by sampo » 08 October 2007 09:56:28

Ja tarkennetaan tosiaan että taikasana on lyijyhyytelöakku. Autojen käynnistyksessä käytettävät lyijyakut ovat asia erikseen ja huomattavasti sotkuisempia, eikä niitä kannata käyttää ellei oikeasti tiedä mitä haluaa.

by tommi » 02 October 2007 17:55:00

-tai mistä tahansa muustakin vastaavasta autotarvikekaupasta löytyy yleensä sopivia akkuja, niille latureita ym. tarvittavaa rompetta.

Akuksi oman kokemukseni mukaan kannattaa ostaa ainakin sieltä biltemasta sellainen parempi lyijyhyytelöakku. Mallia "bilteman halvin" ollut hyytelöakkuni hyytyi lopullisesti jo parissa vuodessa vaikka sille tuli käyttötunteja aika minimaalisesti.

Onnea rakenteluun!

by Vostok » 01 October 2007 21:16:42

Biltemasta.

ohjeita tarttis

by tuntematon herhiläinen » 01 October 2007 18:33:41

ajatelin tässä rakentaa laukaisi laitteen salkkuun mutta mistä saan lyijyakun, johtoa, liitimiä, muovia (plexi muttei läpinäkyvää), hauenleukoja ja muuta halvimmalla mahdollisella tavalla.

Top