Laukaisulaitteen virtapiirikaavio

Post a reply


This question is a means of preventing automated form submissions by spambots.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

BBCode is ON
[img] is ON
[flash] is OFF
[url] is ON
Smilies are ON

Topic review
   

Expand view Topic review: Laukaisulaitteen virtapiirikaavio

by tommi » 15 June 2003 15:15:47

Aapo kirjoitteli tuossa aiemmin että laukaisulaitteessa kannattaa käyttää superkirkasta (ultrabright) lediä. Tähän vielä lisäboonuksena sellainen jippo että kirkkaan (läpinäkyvä) ledin muovikuori kannattaa hioa hienolla hiekkapaperilla mataksi, jolloin näkyvyys on loistava joka suunnasta.

by uuki » 01 April 2003 15:06:01

sampo wrote:Antti J. Niskanen ehdotti seuraavanlaista piiriä, jota voi soveltaen käyttää omissa suunnitelmissa: http://www.hut.fi/~aniskane/lauk3.jpg.
Vähän täsmennyksiä:

"LM317-härpäke" on virtarajoitettu 12 voltin vakiojännitelaturi, tarkoitettu nimenomaan lyijyhyytelön lataamiseen. Sen skemat löytyy LM317-lutikan datalehdistä (http://www.national.com/ds.cgi/LM/LM117.pdf). Sitä edeltävä diodi ("Huom!") estää akusta 317:n kautta takaisin päin kulkevan virran pitämästä relettä päällä sen jälkeen kun virtalähde ("Lataus Vin") on irroitettu. Rele on sitä varten, ettei 317-latauspiiri tyhjennä akkua, kun virtalähde on irroitettu (piiri sisältää mm. vastuksen suoraan akun +V:stä maihin). "Lataus Vin" on oltava vähintään kolmisen volttia enemmän kuin akun napajännite täynnä, eli joku 17V riittää. LM317 on syytä kiinnittää jäähdytyssiiliin, varsinkin jos "Lataus Vin" on paljonkin isompi.

Transistorin merkitys on, että sähköinen kontakti sytyttimeen voidaan testata mahdollisimman pienellä virralla (tässä 12 V / 100 kohm = 120 uA) vaikka superkirkkaaseen lediin haluaisi näkyvyyden vuoksi isommankin virran (tässä noin 10 mA, tyypillinen max 20 mA). Melkeinpä minkä hyvänsä NPN-transistorin pitäisi toimia.

Minä EN OLE TESTANNUT tätä kytkentää (vielä), joten omankin järjen käyttö on täysin sallittua, ja kaikki on tietysti omalla vastuulla...

by sampo » 01 April 2003 11:12:42

Tästä oli jokin aika sitten keskustelua Polluxin rakettilistalla. Antti J. Niskanen ehdotti seuraavanlaista piiriä, jota voi soveltaen käyttää omissa suunnitelmissa: http://www.hut.fi/~aniskane/lauk3.jpg. Tuo siis sisältää sisäänrakennettuna akun laturin.

Lisähuomiona mahdollisen avainkytkimen voisi laittaa ennemmin sarjaan laukaisuvipujen kanssa, niin että voi pyytää tumpelompaakin käyttäjää testaamaan yhteyden, ilman että on vaaraa että hän laukaisisi rakettia.

Laukaisulaitteen virtapiirikaavio

by aapo » 30 March 2003 20:26:33

Seppo Nyrkkö on tehnyt seuraavan laukaisulaitteen virtapiirikaavion:

ImageLedin kannattaa olla kirkasvaloledi, jotta näkyy selvästi auringonpaisteessa.Vastuksen suuruus voi olla esim. 1000 ohmia.Kytkimiksi kelpaavat mitkä tahansa itsepalautuvat. Esim. Biltemasta saa vipukytkimiä.Laukaisulaitteen kuva löytyy osoitteesta:http://www.hut.fi/~anyrkko/raketit/launchbox/

Top