Moottorin hyväksyntätestit Tukesia varten
Hyväksyntää varten moottori eli Luokiteltava esine joutuu käymään seuraavat testit:
Alustava hyväksyntä luokkaan 1
Testisarja 4
Lämpöstabiliteettitesti eli:
Moottori pakkauksineen asetetaan lämpöuuniin ja tuotteeseen sekä uuniin asetetaan lämpömittari.
Lämpötila nostetaan hitaasti 75 asteeseen, ja pidetään siinä 48 tunnin ajan. Annetaan jäähtyä ja tarkistetaan tuotteen tila.
Ajoaineen pitäisi läpäistä kyseinen testi, sillä itse asiassa sen valmistumista voidaan tarvittaessa nopeuttaa pitämällä sitä 120 asteessa
48 tunnin lämmitys tosin saattaa aiheuttaa sen, että ajoainetta ei saada syttymään edes sytyttimellä.
12 metrin pudotustesti eli:
Moottori pakkauksineen tiputetaan 12 metristä teräksiselle levylle.
Testi toistetaan kolme kertaa, jos paloa tai räjähdystä ei ole tapahtunut.
Oletettavasti ajoaineelle ei tuossa pudotuksessa tapahdu mitään muuta kuin halkeamia, jotka estävät tuotteen käytön.
Kun tuote on alustavasti hyväksytty luokkaan 1, tehdään tarkempi määrittely.
Luokan määrittely
Testisarja 6
Yhden kollin testi eli:
Yksittäinen paketti, eli J-Moottorin kyseessä ollessa yksittäinen moottorilataus kuljetuspakkauksen sisällä asetetaan teräksiselle todistelevylle.
Paketin ympärille kasataan hiekalla täytettyjä vastaavan kokoisia paketteja väh. 0,5metrin verran.
Sytytetään omalla sytyttimellä.
Tarkistetaan tuote.
Pakkaus pitää siis suunnitella sen verran hyvin, ettei testin seurauksena ole lentävä pahvilaatikkoraketti

Paineen tulee siis purkautua tasaisesti pakkauksesta, jotta tuotteen deflagraatio ei aiheuta ongelmia varastoinnin tai kuljetuksen yhteydessä tapahtuneena.
Pinotesti eli:
Vastaava kuin edellinen mutta hiekalla täytettyjen pakkausten sijaan käytetään pakkauksia joissa tuote on sisällä.
Pakkaus pitää siis suunnitella myös sellaiseksi, ettei ulkopuolella palava ajoaine pysty sytyttämään pakkauksen sisällä olevaa ajoainetta.
Ulkoinen polttotesti eli:
3kpl moottoreita pakkauksineen asetetaan ritilälle, joka asetetaan polttoöljyä sisältävän astian päälle siten, että ritilä on 0,5 metriä altaan pohjan yläpuolella.
Rovion ympärille asetetaan 2mx2mx2mm kokoisia alumiinilevyjä 3kpl 4metrin päähän.
Sytytetään ja ihmetellään 30min.
Jos tuosta lentää palava heite yli metrin päähän, tuotteelle tulee vaarallisuusluokaksi 1.3, mikä on hyvinkin todennäköistä.
1.2 luokkaan ei pitäisi missään nimessä joutua, sillä tuotteesta lähtevät heitteet eivät tule läpäisemään alumiinilevyjä, eikä myöskään 1.1 luokkaan, koska tuote ei voi detonoitua.
1.4 voi myös olla mahdollista jos heitteet eivät lennä yli 5 metrin päähän.
Yleisesti testausmenetelmistä
Sinänsä nuo Tukesin testit ovat hieman harhaanjohtavia, sillä noilla on tarkoitus testata tuotteen kuljetus- ja varastointiturvallisuutta. Ei itse käyttöä, kuten suurin osa ihmisistä varsinkin ilotulitteiden suhteen kuvittelee. Tietenkin tuo nyt hieman heijastuu käyttöturvallisuuteenkin, mutta ei täysin.
Taas Laki vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta 3.6.2005/390 käsittelee hieman käyttöturvallisuutta ja siinä onkin viidennessä pykälässä mahdolliset moottorin määritelmät. (Sinänsä huvittavaa että kyseinen laki ei löydy Finlexistä suoralla haulla, vaan siihen pitää mennä parin muun lain kautta.
)
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2005/20050390
7) räjähteellä räjähdysainetta ja räjähdysainetta sisältävää esinettä tai välinettä sekä muuta ainetta, esinettä tai välinettä, joka on valmistettu tuottamaan räjähdyksen tai pyroteknisen ilmiön;

pyroteknisellä välineellä esinettä tai välinettä, joka sisältää kemiallisten reaktioiden seurauksena lämpöä, valoa, ääntä, kaasua, savua tai näiden yhdistelmiä tuottavia aineita tai aineseoksia ja joka voi lisäksi sisältää esinettä tai sen osaa liikuttavan ajopanoksen;
9) ilotulitteella viihdekäyttöön tuotettua pyroteknistä välinettä;
Raketti voisi siis periaatteessa olla viihdekäyttöön tuotettu pyrotekninen väline, joka sisältää räjähteen (moottori), jolloin sitä voisi myydä ja käyttää säädösten mukaisesti.
Tai pyrotekninen väline, joka voidaan ladata, joka vaatisi taas oman pätevyytensä.
Pyrotekniseksi välineeksi luokittelu helpottaisi myyntiä, sillä tuotetta voitaisiin varastoida kauppatilan yhteydessä samalla tavalla kuin ilotulitettakin niiden myyntiaikoina.
63 §
Pyroteknisten välineiden varastointi kaupan yhteydessä
Yksityiseen kulutukseen hyväksyttyjen ilotulitteiden ja vaarallisuudeltaan vastaavien muiden pyroteknisten välineiden varastoinnista kaupan yhteydessä on 58 §:ssä säädetyn lupahakemuksen sijasta tehtävä ilmoitus pelastusviranomaiselle ennen varastoinnin aloittamista.
69 §
Pyroteknisten välineiden vaatimukset
Sen lisäksi, mitä 67 §:ssä säädetään, pyroteknisten välineiden tulee olla asianmukaisesti pakattuja ja niiden mukana tulee seurata turvallisen varastoinnin ja käytön edellyttämät tiedot ja ohjeet. Ne tulee lisäksi varustaa turvallisen käytön edellyttämillä merkinnöillä.
Valtioneuvoston asetuksella voidaan tarkemmin säätää pyroteknisille välineille ja niiden pakkauksille asetettavista vaatimuksista sekä rajoittaa turvallisuuden kannalta tarpeellisella tavalla pyroteknisten välineiden panosten ja räjähdystehon suuruutta.
Tuohon kun saisi valtioneuvostolta asetuksen koskien rakettimoottoreita, niin helpottuisi harrastus kummasti.
70 §
Pyroteknisten välineiden hyväksyminen
Poiketen siitä, mitä 68 §:ssä säädetään, pyroteknisiä välineitä saa pitää kaupan tai luovuttaa toiselle ainoastaan, jos ne ovat turvatekniikan keskuksen hyväksymiä.
Hyväksymistä haetaan turvatekniikan keskukselta. Hakemukseen tulee liittää tarpeelliset pyroteknisten välineiden rakennetta, koostumusta ja ominaisuuksia koskevat tiedot sekä niihin liittyvät testaustulokset.
Testauslaitoksen, joka tekee 2 momentissa tarkoitetut testit, tulee olla mittatekniikan keskuksen tai muun Euroopan talousalueeseen kuuluvan valtion akkreditointielimen asianomaiselle pätevyysalueelle akkreditoima taikka sen pätevyyden tulee olla muulla luotettavalla tavalla varmistettu.
Hyväksymispäätöksessä voidaan asettaa ehtoja. Hyväksytty pyrotekninen väline tulee varustaa hyväksymismerkinnällä.
Valtioneuvoston asetuksella säädetään tarkemmin hyväksymismenettelystä, hyväksymisen hakemisesta, hakemuksessa esitettävistä tiedoista, hyväksymispäätöksestä sekä hyväksymismerkinnästä.
Nykyisin Suomessa hyväksytyt moottorit on hyväksytty tämän kyseisen pykälän perusteella.
83 §
Räjähteiden luovutus yksityiseen kulutukseen
Yksityiseen kulutukseen voidaan luovuttaa seuraavia räjähteitä:
1) 70 §:ssä tarkoitettuja pyroteknisiä välineitä, lukuun ottamatta 81 §:n 1 momentin mukaisessa yleisessä kokouksessa ja yleisötilaisuudessa käytettäväksi tarkoitettuja välineitä;
2) lähetyspistooleissa ja työkaluissa käytettäviä patruunoita;
3) hyväksyttyjä valaisu- ja merkinanto- tai muita vastaavia välineitä;
4) muita vaarallisuudeltaan vähäisiä räjähteitä.
Yksityiseen kulutukseen tarkoitettujen räjähteiden luovuttaminen päihtyneille ja alle 18-vuotiaalle on kielletty. Alle 18-vuotiaalle voidaan kuitenkin luovuttaa sellaisia pyroteknisiä välineitä, joista aiheutuva vaara on erittäin vähäinen.
Sen estämättä, mitä 1 momentissa säädetään, ampuma-aseissa ja niiden patruunoissa käytettäviä ruuteja ja sytytysnalleja saadaan luovuttaa ampuma-aseen hallussapitoon oikeutetulle.
Valtioneuvoston asetuksella säädetään tarkemmin 1 momentin 4 kohdassa tarkoitetuista vaarallisuudeltaan vähäisistä räjähteistä, 2 momentissa tarkoitetuista erittäin vähäistä vaaraa aiheuttavista pyroteknisistä välineistä ja 3 momentin perusteella luovutettavien ruudin ja sytytysnallien enimmäismäärästä.
Valtioneuvoston asetuksella voidaan kieltää yksityiseen kulutukseen tarkoitettujen ilotulitteiden myynti tiettynä aikana yleisen turvallisuuden perusteella.
Tämän perusteella voidaan luovuttaa hyväksytty pyrotekninen väline, esm. rakettimoottori, tai rakettimoottorin lataus kunhan määritellyt ehdot täyttyvät.
Pyroteknisten laitteiden myyntiä ja käyttöä valvoo pelastusviranomainen, joten siihen suuntaan pitäisi järjestöillä olla yhteyksiä esm. paikallisen vpk:n kautta yhteistoiminnan muodossa.
Räjähdelakiin on pakko tulla muutoksia viimeistään vuonna 2010, sillä Suomi on hyväksynyt Eu-direktiivin pyroteknisten tuotteiden markkinoille saattimisesta 2006 vuonna. Tähänkin asiaan vingutaan muutosta mm. Päivi Räsäsen toimesta
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp ... 07_p.shtml
Talousvaliokunnan lausunnon (TaVL 13/2006 vp ) mukaan asiantuntijat ovat arvioineet, että uuden sääntelyn myötä markkinoille saattaisi tulla entistä suurempia ja vaarallisempia ilotulitteita. Valiokunnan mukaan keskeistä on huolehtia koko tuoteluokituksen selkeydestä ja siitä, ettei kuluttajakauppaan tule nykyistä vaarallisempia tuotteita.
...Miten hallitus aikoo kansallisen lainsäädännön uudistamisen yhteydessä rajoittaa ilotulitteiden myyntiä niistä syntyvien haittojen torjumiseksi?
Sekä Matti Kauppila (KK 606/2007)
Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä yksityishenkilöiden ilotulitteiden käytöstä aiheutuvien haittojen ehkäisemiseksi ja
aikooko hallitus ryhtyä toimiin ilotulitteet kieltävän tai niitä rajoittavan lainsäädännön aikaansaamiseksi myös Suomessa?