Polykarbonaattiputkesta runko raketille?

Post a reply


This question is a means of preventing automated form submissions by spambots.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

BBCode is ON
[img] is ON
[flash] is OFF
[url] is ON
Smilies are ON

Topic review
   

Expand view Topic review: Polykarbonaattiputkesta runko raketille?

Re: Polykarbonaattiputkesta runko raketille?

by Ossi » 05 January 2009 02:33:36

Aiheesta ja aiheen vierestä...

Mitä tulee energiansäästölamppuihin, voi kukin tutkiskella sydämessään ko. lamppujen tuotantoprosessia sekä niiden valmistamiseen kuluvaa energiaa, lämmityksen tarvetta pohjoismaissa ja erinäisten firmojen lobbaamisen vaikutuksia pääasiassa tällaisten direktiivien valmistelussa. Nimim. "wolframia varastoon?"

Moottorikiinnike on yleensä muutenkin valmistettu kartongista tai pahvista, nuo kun ovat kevyitä, helposti työstettäviä eivätkä syty kovin helposti pienestä lieskasta - varsinkaan lakalla tai maalilla pintakäsiteltyinä. Eipä johda liikaa lämpöä kestomuovirakenteeseen, Mitä tulee varjojen avauspanoksiin, poistuvat ne yleensä (huom!) kirjaimellisesti savuna ilmaan juuri runkoputkea korventelematta. Joskus saattaa tosin jäädä hehkuvia kekäleitä/pahvisilppua jäljelle, tai mikäli varjo on tiiviisti pakattu voi hidas avautuminen korventaa putkea. Tuollainen ohutseinäinen putki vaikuttaisi muuten vallan mainiolta runkomateriaalilta, ja kuten jo mainittiinkin, sen kelvollisuus selviää helpoiten kokeilemalla.

Re: Polykarbonaattiputkesta runko raketille?

by tt » 04 January 2009 23:39:45

:lol:
Tuo selittääkin yhtä ja toista...

Re: Polykarbonaattiputkesta runko raketille?

by Cumulus » 04 January 2009 14:28:01

Offtopiccia
Huomaa, että ihmisen jatkuva oleskelu vain yhtä väriä antavan lampun valossa ei ole luonnollista ja saattaa johtaa psyykkisiin ja fyysisiin ongelmiin. Voidakseen hyvin ihminen tarvitsee kaikki päivänvalon aallonpituudet.
http://www.adlux.fi/fi/tuotteet/valaist ... /esite.htm

Tästäkö siis johtunevat yhä pahenevat mielenterveysongelmat länsimaissa? Ensin auringonvalosta kynttilänvaloon, sitten kaasuvaloon ja hehkulamppuihin. Nyt vuorossa ovat energiansäästölamput ja ledvalaisimet ja valon spektri muuttuu yhä lyhyemmäksi ja lyhyemmäksi aallonpituuspätkäksi.

by sampo » 04 June 2005 23:07:01

Masa wrote::) Itse asiassa, minulle tuli juuri sama asia mieleen, eli sopivan kokoisesta pahviputkesta, "vahvistus-renkaita", vaikka kolme kappaletta väliin ja sitten folio-lieriö.
Jos moottori ei ole suorassa kosketuksessa runkoputkeen niin en usko moottorin kuumentavan sitä liikaa ilmankaan foliota. Aiemmin vain mainittiin että loisteputkissa käytetty putki olisi juuri sopivan kokoista D-moottoreille, jolloin renkaita ei mahdu laittamaan.

by Masa » 04 June 2005 21:05:21

:) Itse asiassa, minulle tuli juuri sama asia mieleen, eli sopivan kokoisesta pahviputkesta, "vahvistus-renkaita", vaikka kolme kappaletta väliin ja sitten folio-lieriö. Olen myös koittamassa modata erästä valmista rakennus-sarjan ylä-osaa muovista, mutta en ole aivan varma kyseisen muovin materiaalista, eli onko polykarbonaattia vai mitä, mutta kerron jatkossa miten toimii.

by mattti » 03 June 2005 17:01:31

Folio toimii erinomaisesti, jos sen ja putken väliin jättää esim. 2mm ilmaraon. Vrt. termospullo.


.
.
.
Niin, en minäkään tiedä miten se tehdään!

by tommi » 02 June 2005 20:35:54

Anonymous wrote::oops: Kröhöm, niin tietysti, taitaisi putki vaan sulaa entistä helpommin.
Niinpä, mutta yleisesti ajatuslamppu on aina positiivinen ilmiö. Anna tulla ideoita vaan jatkossakin. :)

by Guest » 31 May 2005 13:53:25

:oops: Kröhöm, niin tietysti, taitaisi putki vaan sulaa entistä helpommin.

by tommi » 30 May 2005 22:30:19

Masa wrote:Mitenkäs olisi, jos esim. vuoraisi putken alimiinifoliolla sisäpuolelta, painoa ei kait tulisi kovinkaan paljoa liikaa :idea:
Höm, luulenpa että tässä tapauksessa folion käyttö taitaa olla turhaa, koska lämpö siirtyy kai kuitenkin pääasiassa johtumalla eikä säteilynä.

by Masa » 30 May 2005 21:48:51

Mitenkäs olisi, jos esim. vuoraisi putken alimiinifoliolla sisäpuolelta, painoa ei kait tulisi kovinkaan paljoa liikaa :idea:

by sampo » 30 May 2005 13:46:02

Anonymous wrote:Kävin tuossa äsken kärventämässä pientä pc-putken palaa. Kun poltin tulitikkua sen putken sisällä, kesti n. 4 sekuntia ennen kuin se alkoi kupristua. En sitten tiedä, että millainen lämpö siitä ruudista syntyy laskuvarjon lauetessa, mutta eiköhän tuosta pc-putkesta jotain saa aikaiseksi.
Kyllä se moottori melko paljon putkea kuumentaa, ainakin jos se on suorassa kosketuksessa runkoputkeen. Lennätyksen jälkeen parin minuutinkin päästä otettaessa pahvinen moottorihylsy rungosta se voi olla polttavan kuuma. Toisaalta ei se kuumuus pahvia näytä vahingoittavan, ja ilmavirta putken ohi viilentää ulkoputkea jonkin verran. Vaikea sanoa kestäisikö PC sellaista kuumuutta, mutta taitaa olla vain yksi keino selvittää... ;)

by Guest » 30 May 2005 13:19:27

Kävin tuossa äsken kärventämässä pientä pc-putken palaa. Kun poltin tulitikkua sen putken sisällä, kesti n. 4 sekuntia ennen kuin se alkoi kupristua. En sitten tiedä, että millainen lämpö siitä ruudista syntyy laskuvarjon lauetessa, mutta eiköhän tuosta pc-putkesta jotain saa aikaiseksi.

Ainakin vesirakettien kanssa pc toimii kuin unelma. Pitäisi vaan saada jostain sitä 40mm pc-putkea, niin pääsisi seuraavan rakettiprojektin kimppuun.

by tommi » 30 May 2005 12:15:27

Tero wrote: Klikkaa http://www.adlux.fi/fi/tuotteet/valaist ... /esite.htm , josko vähän selventäisi, mitä tarkoitan.
Hmm.. tämäpä vaikuttaa hyvältä idealta! Polykarbonaatti on tosiaan ymmärtääkseni melko sitkeää tavaraa ja siten soveltuisi hyvin runkoputkeksi. Lämmönkestävyys voi sen sijaan olla ongelma.. -tai ehkei sittenkään: katsoin VINK:n luettelosta että PC:lle luvataan jatkuvaksi lämmönkestoksi 130°C ilmassa. Tosin PC ei kestä yli 60°C vettä, mutta se ei kai tässä ole kauhean oleellista. :)

by Tero » 30 May 2005 09:48:59

En minä sitä "sähkömiehenputkea" tarkoittanut, se on tosiaankin aika kömpelö materiaali raketin rungoksi. Sitä polykarbonaattiputkea käytetään loisteputkilamppujen päällä suojana joissain teollisissa tuotantoprosesseissa, ettei hajoava lamppu pääse pilaamaan prosessia.

Klikkaa http://www.adlux.fi/fi/tuotteet/valaist ... /esite.htm , josko vähän selventäisi, mitä tarkoitan.

Re: Polykarbonaattiputkesta runko raketille?

by tt » 29 May 2005 23:42:35

Tero wrote:Tuli tuossa mieleen, että mitenkäs tuollainen 26mm polykarbonaattiputki toimisi pienoimalliraketissa? Omissa vesirakettikokeiluissa se on osoittautunut erittäin kestäväksi, eikä se paina paljoa. Sen sisään taitaisi sopia tuollainen D-moottori (25mm?) aika kivasti ja A-C jollakin sovitteella.
Jos tarkoitat kellanharmaata "sähkömiehenputkea" niin sitä on kyllä käytetty. Siinä vaan on parikin ongelmaa. Ensinäkään se lukeutuu ns. sirpaloituviin materiaaleihin joita raketeissa ei pitäisi käyttää. Toisekseen ainakin pienempi pikkumoottoreille sopiva koko on juuri ja juuri liian kapeaa. Sorvaamalla moottorin saa putkeen, mutta siinäkin on oma vaivansa.
Eikä tuo putki muuten loppujen lopuksi ole hirveän kevyttä kun sitä vertaa muihin saatavilla oleviin materiaaleihin.

Top