Polluxin rakettitoiminta

Raketti

Johdanto

Pienoismalliraketti on keveistä materiaaleista rakennettu raketti, jossa moottorina käytetään kaupallisesti valmistettua pientä rakettimoottoria. Harrastajat rakentavat pienoismalliraketteja joko valmiista paketeista tai suunnittelevat ne itse, ja ampuvat niitä taivaalle. Pienoismalliraketit laskeutuvat laskuvarjon tai "streamerin" hidastamina, minkä jälkeen ne voidaan ampua uudestaan. Pienoismalliraketti ei ole ilotulite, eikä siihen saa laittaa hyötykuormaksi räjähtävää materiaalia.

Pienoismalliraketteja saa nykyään lennättää kuka tahansa 18v täyttänyt läpi vuoden pelkän maanomistajan luvan turvin. Rakettikurssin käyminen on kuitenkin erittäin suositeltavaa koska kyse on kuitenkin pyroteknisistä tuotteista ja suoritettu kurssi on edellytyksenä seuran lennätyksiin osallistumiseen. Myös moottoreiden maahantuoja edellyttää ostajilta kurssin suoritusta.

Monenlaista keskustelua, vinkkejä ja ideoita rakettien suhteen löytyy Polluxin ylläpitämältä Suomen pienoismallirakettiharrastajien keskustelufoorumilta.

Pienoismallirakettien historiaa

Pienoismalliraketit kehitettiin alkujaan USA:ssa 1950-luvulla, ajatuksena turvallisen rakettiharrastuksen mahdollistaminen. Tätä ennen lennättäjien oli pitänyt itse rakentaa moottorinsa, mikä oli hyvin riskialtista. Omatekoiset moottorit saattoivat hyvin helposti räjähtää pommin lailla sen sijaan että olisivat tasaisesti työntäneet rakettia eteenpäin. Tehdasvalmisteiset pienoismoottorit sen sijaan ovat hyvin turvallisia, kiitos ankaran laatutarkkailun. Näitä moottoreita on laukaistu tähän mennessä jo yli 400 miljoonaa kertaa ilman suurempia vahinkoja.

Suomessa rakettimoottoreita oli helposti saatavilla kunnes lakimuutos 90-luvun alussa kielsi niiden myynnin. Tämä käytännössä lopetti rakettiharrastuksen Suomesta. Muutamia vuosia myöhemmin virisi Suomen avaruustutkimusseura ry:n (SATS) parissa ajatus rakettitoiminnan elvyttämiseksi. Turvatekniikan keskus (TUKES) myönsikin 1998 rajoitetun myyntiluvan tietyille pienoismallirakettien moottoreille. Vaatimuksena on ostajan jäsenyys jossakin alaa harrastavassa yhdistyksessä tai kerhossa, sekä rakettimestarin myöntämä rakettikortti.

Pollux aloitti pienoismallirakettitoiminnan toisena yhdistyksenä Suomessa syksyllä 2002. Polluxin ensimmäiselle peruskurssille, joka pidettiin samana syksynä, osallistui 23 uutta rakettiharrastajaa. Syksyllä 2006 Pollux sai valmiiksi oman pienen tuulitunnelinsa, jota jäsenistö saa käyttää rakettiensa vakauden sekä muiden aerodynaamisten ominaisuuksien tutkimiseen.

Uudet EU-määräykset astuivat voimaan vuonna 2014 TUKES enää edellyttänyt kurssia tai rakettiseuran jäsenyyttä. TUKES piti kuitenkin erittäin suositeltavana että moottoreita luovutettaisiin vain henkilöille, joilla on tarvittavat tiedot niiden turvallisesta käytöstä.

Rakettikurssi

Rakettikurssin tehtävä on varmistaa että lennättäjällä on tarvittavat perustiedot turvalliseen harrastamiseen. Hyväksytystä kurssin suorituksesta saa rakettikortin. Kurssin sisältö on seuraava:

Rakettikortti oikeuttaa osallistumaan seuran järjestämiin lennätyksiin sekä ostamaan moottoreita maahantuojalta. Kortin haltija on kuitenkin itse henkilökohtaisesti vastuussa ostamistaan rakettimoottoreista sekä turvallisuudesta raketteja ampuessaan.

Rakettikortin myöntää rakettimestari, joka tuntee eri pienoismallirakettityyppien rakenteen ja toiminnan käytännössä, turvallisuussäännöt, rakettikerhojen toimintaperiaatteet sekä kilpailusäännöt.

Pienoismallirakettien suunnittelua ja rakentamista voi toki harrastaa jo alle 18-vuotiaana, mutta tällöin niitä laukaistaessa täytyy paikalla olla aina joku rakettikortin haltija, joka ottaa ampumisesta vastuun.

Polluxin rakettikurssit

Ensimmäinen Polluxin rakettikurssi järjestettiin syksyllä 2002. Hintaa kurssilla oli 15 euroa, ja siihen osallistui 23 henkeä. Tarkoituksena on järjestää lukuvuosittain 1-3 peruskurssia, sekä mahdollisesti myös jatkokurssi. Kurssit ovat tarkoitettu ensisijaisesti Aalto-yliopiston opiskelijoille, mutta myös muut saavat osallistua. Myös SATS järjestää pienoismallirakettikursseja.

Kuvia

Alla olevat kuvat on otettu Cygnus 2002 -leirillä, jossa Pollux piti pienoismallirakettilennätyksen. Klikkaa kuvia saadaksesi isomman version.

Laukaisualusta
Kuva: Henrik ja Emma Herranen
Rakettiroippeita
Kuva: Timo Toivanen
Laukaisu 2
Kuva: Henrik ja Emma Herranen
Laukaisu 1
Kuva: Henrik ja Emma Herranen
Laukaisu 3
Kuva: Mikko Suominen
Laukaisu 4
Kuva: Timo Toivanen